четвъртък, 17 май 2012 г.

Охлювчета с орехова плънка

Първоначално щях да правя кифлички с мармалад, но реших да приготвя нещо по-нестандартно и ето ги тези охлювчета! Те са много подходящи за закуска или когато ви се хапва нещо сладичко :) 

 

Охлювчета с орехова плънка 
Авторска рецепта

Необходими продукти:

За тестото:
1 ч. ч. топло прясно мляко
20 г прясна мая
1 ч. л. захар
2 ч. ч. кисело мляко
2 яйца (единият жълтък е за намазване)
5 с. л. олио
1 ч. л. сол
брашно - колкото поеме до меко тесто

За плънката:
1 ч. ч. счукани орехи
2 с. л. настъргана лимонова кора
2 с. л. мед
2-3 с. л. кафява захар
1/2 ч. л. канела

В купа смесете млякото с маята и захарта. Покрийте я с чиста кърпа и я оставете да втаса. След десетина минути добавете всички останали продукти и започнете постепенно да добавяте брашното, докато получите меко тесто. Оставете го да втаса за около час. През това време пригответе плънката, като за нея смесете всички изброени продукти и ги разбъркайте добре. След като тестото е вече втасало, го разделете на 4 топки. Всяка топка разточете на правоъгълник, разпределете върху него равномерно от плънката и завийте на руло. Нарежете рулото на охлюви с дебелина около 2 см. Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене и ги оставете да втасат за половин час. Включете фурната на 170 градуса. След като са втасали, намажете охлювчетата с жълтък и печете докато станат златисти.

8 коментара:

  1. Зори, страхотни са охлювчетата :) Подсещаш ме, че съм опитвала нещо подобно, но май бяха сиропирани. Поздрави и слънчев ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Великолепни снимки и охлювчета,Зори!А като чета съставките ми се струва,че бая кифлички са почивали на зелената тревица!
    С пожелание за усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. мм и аз искам.
    И аз съм хапвала сиропирани само,с удоволствие ще си взема от твоите
    хубав ден и прегръдки

    ОтговорИзтриване
  4. И аз съм ги хапвала сиропирани, баба прави такава баница-баклава. Но така не съм. Сигурно има разлика в тестото. Зори, много вкусно изглеждат тези охлювчета, а как са като структура - меки или хрупкави?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Кате, има разлика, това е като кифлички с орехи, просто реших да ги навия по този начин. Не са хрупкави :)

      Изтриване
  5. Последната снимка вика "изяж ме!" :) и бих, особено следобед с прясно топло мекце, тъй като сутрин предпочитам соленичко.

    Усмихнат ден, Зори :)

    ОтговорИзтриване
  6. poslednata snimka mi vika sashtoto i na men :) mnogo vkusno izglazhda

    ОтговорИзтриване
  7. Чуднички са, Зори! Само за хапване! Направо като слънчица са грейнали!:-)))
    Когато имаш време, намини през блогчето ми, там има нещо, което непременно искам да споделя с теб!:-)) Ето и линка: http://magiasmoni.blogspot.com/2012/05/im-mai-regnet-es-wieder-lauter.html
    Слънчеви майски дни и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!