сряда, 1 февруари 2012 г.

Бейлис фъдж с маршмелоус

Не за пръв път споменавам, че февруари е любимият ми месец. Имам много поводи за празнуване и искам да почерпя всичките си приятели (в това число и виртуални) подобаващо, затова започвам една поредица от публикации. Не обмислях дълго тематиката й, без никакво колебание я посвещавам на Любовта... и на шоколада :)
Февруари не е месецът на Любовта само заради Свети Валентин. За мен има още редица причини и една от тях е присъствието на числото 2: замислете се, това е вторият месец от годината, а за Любовта са нужни двама :) Освен за моето отношение към февруари, ще ви запозная и с някои интересни факти за Малък сечко. Но това, по-нататък.
Първата рецепта от поредицата е достойно начало на новия месец. Тя съчетава изключително приятни, нежни и преливащи се вкусове, с които може да експериментирате, както поискате. Така направих и аз при приготвянето на този вкусен десерт.


Бейлис фъдж с маршмелоус
Адаптирано от Salted Lemons 

Необходими продукти:
200 г млечен шоколад
50 мл бейлис
40 г масло
100 г подсладено кондензирано мляко
25 г обелен суров шамфъстък
25 г цели сурови бадеми
75 г маслени бисквити
100 г бонбони маршмелоус
100 г бял шоколад

В купа, поставена на водна баня, сложете бейлиса, млечния шоколад, кондензираното мляко и маслото. Разбъркайте добре, докато шоколадът се разтопи и се получи гладка смес. Свалете от огъня и оставете сместа да се охлади. През това време подгответе останалите продукти - натрошете бисквитите, обелете шамфъстъка, нарежете маршмелоус бонбоните, начупете белия шоколад. Добавете всичко това към вече охладената смес, разбъркайте добре и разстелете в кутия, тава или друг удобен правоъгълен съд, застлан с хартия за печене. Вземете още един лист хартия и го сложете на повърхността като натискате и изравнявате, за да излезе въздуха. Оставете десерта да се охлади за няколко часа в хладилник. Отлепете внимателно хартията за печене и извадете фъджа от кутията. Декорирайте с разтопен бял шоколад и нарежете на квадратчета.

14 коментара:

  1. Зорница, този десерт изглежда възхитително!!!И с бейлис - мммм, вкусно!Страхотна рецепта.
    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, прекрасни са! Толкова неустоими! С удоволствие ще следя поредицата, знам, че ще е много вкусно и интересно! Хубав следобед от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен е, Зори! Много обичам десерти с ядки :) И аз правих фъдж >> наскоро, но далеч по-скромен откъм съставки :)

    Усмихнат следобед :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много атрактивен десерт!
    И за мен любовта и шоколадът вървят ръка за ръка :)
    Ще чакам още шоколадови рецепти.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Я виж ти :)....никога не съм се замисляла за м. февруари така ,както ме накара сега ,Зори ! Май и на мен ще стане любим :) ! Не обичам много ,много шоколад , но любов и чаша вино не отказвам :))...!!!
    Сладкишчетата са чудни и много красиви ,а сигурно и мноооого вкусни ! Само не разбирам (прости за невежеството :(...какви са тия бонбони маршмелоус (погледнах дали съм го написала правилно :)?
    Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите думи :) Маршмелоу са меки бонбони, приготвят се от захар, вода и желатин, разбити на пухкава маса, като им се добавят различни оцветители и вкусове. Има ги в големи разфасовки (от по 300г) в Карфур. Лично аз много ги обичам, имам рецепта и за домашни, но все още не съм ги приготвила, защото е необходим сладкарски термометър.

      Изтриване
  6. Зори, страхотни са! Взимам си 1-2-3, абе пу едната чинийка за мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, само като чета продуктите и вече съм голям фен на този фъдж! Прекрасно изглежда! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря на всички! Опитайте този десерт, много лесно се приготвя, а резултатът е впечатляващ.

    ОтговорИзтриване
  9. Зорничка,толкова е богат на вкусове и аромати,че няма начин да не се почерпя с най-голямо удоволствие!
    Февруари освен студа за нас с теб си има и хубавите страни.
    Много прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Аууу, какво виждат очите ми???;) Възхитена съм!
    Това е идея, която не съм опитвала , но съм убедена , че ще ми хареса!
    Хубав уикенд, Зори!

    ОтговорИзтриване
  11. Зори това е мечта...
    обичам Бейлис,значи точно този сладкиш ще е моята страст само да го опитам
    и аз харесвам февруари,но и март и април.тези няколко месеца са много важни за мен
    ще следя внимателно и с нетърпение очаквам следващата ти публикация
    прегръдки и хубав петък

    ОтговорИзтриване
  12. Хейййййййй....Зори! Невероятна си! ...Не знам как ги правиш тези снимки, но....като влеза в твоето блогче и....просто не мога да им се нагледам! Чудесни са!Личи си от всякъде , че февруари е твоя силен месец!!! Наистина си съчетала много нежни вкусове - ....вкуса на Бейлис с маршмелоу!!! Чудесна идея!
    Желая ти много приятни и щастливи моменти през почивните дни и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!