сряда, 1 февруари 2012 г.

Бейлис фъдж с маршмелоус

Не за пръв път споменавам, че февруари е любимият ми месец. Имам много поводи за празнуване и искам да почерпя всичките си приятели (в това число и виртуални) подобаващо, затова започвам една поредица от публикации. Не обмислях дълго тематиката й, без никакво колебание я посвещавам на Любовта... и на шоколада :)
Февруари не е месецът на Любовта само заради Свети Валентин. За мен има още редица причини и една от тях е присъствието на числото 2: замислете се, това е вторият месец от годината, а за Любовта са нужни двама :) Освен за моето отношение към февруари, ще ви запозная и с някои интересни факти за Малък сечко. Но това, по-нататък.
Първата рецепта от поредицата е достойно начало на новия месец. Тя съчетава изключително приятни, нежни и преливащи се вкусове, с които може да експериментирате, както поискате. Така направих и аз при приготвянето на този вкусен десерт.


Бейлис фъдж с маршмелоус
Адаптирано от Salted Lemons 

Необходими продукти:
200 г млечен шоколад
50 мл бейлис
40 г масло
100 г подсладено кондензирано мляко
25 г обелен суров шамфъстък
25 г цели сурови бадеми
75 г маслени бисквити
100 г бонбони маршмелоус
100 г бял шоколад

В купа, поставена на водна баня, сложете бейлиса, млечния шоколад, кондензираното мляко и маслото. Разбъркайте добре, докато шоколадът се разтопи и се получи гладка смес. Свалете от огъня и оставете сместа да се охлади. През това време подгответе останалите продукти - натрошете бисквитите, обелете шамфъстъка, нарежете маршмелоус бонбоните, начупете белия шоколад. Добавете всичко това към вече охладената смес, разбъркайте добре и разстелете в кутия, тава или друг удобен правоъгълен съд, застлан с хартия за печене. Вземете още един лист хартия и го сложете на повърхността като натискате и изравнявате, за да излезе въздуха. Оставете десерта да се охлади за няколко часа в хладилник. Отлепете внимателно хартията за печене и извадете фъджа от кутията. Декорирайте с разтопен бял шоколад и нарежете на квадратчета.

16 коментара:

  1. Зорница, този десерт изглежда възхитително!!!И с бейлис - мммм, вкусно!Страхотна рецепта.
    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, прекрасни са! Толкова неустоими! С удоволствие ще следя поредицата, знам, че ще е много вкусно и интересно! Хубав следобед от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен е, Зори! Много обичам десерти с ядки :) И аз правих фъдж >> наскоро, но далеч по-скромен откъм съставки :)

    Усмихнат следобед :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много атрактивен десерт!
    И за мен любовта и шоколадът вървят ръка за ръка :)
    Ще чакам още шоколадови рецепти.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Я виж ти :)....никога не съм се замисляла за м. февруари така ,както ме накара сега ,Зори ! Май и на мен ще стане любим :) ! Не обичам много ,много шоколад , но любов и чаша вино не отказвам :))...!!!
    Сладкишчетата са чудни и много красиви ,а сигурно и мноооого вкусни ! Само не разбирам (прости за невежеството :(...какви са тия бонбони маршмелоус (погледнах дали съм го написала правилно :)?
    Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за хубавите думи :) Маршмелоу са меки бонбони, приготвят се от захар, вода и желатин, разбити на пухкава маса, като им се добавят различни оцветители и вкусове. Има ги в големи разфасовки (от по 300г) в Карфур. Лично аз много ги обичам, имам рецепта и за домашни, но все още не съм ги приготвила, защото е необходим сладкарски термометър.

      Изтриване
  6. Зори, страхотни са! Взимам си 1-2-3, абе пу едната чинийка за мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, само като чета продуктите и вече съм голям фен на този фъдж! Прекрасно изглежда! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря на всички! Опитайте този десерт, много лесно се приготвя, а резултатът е впечатляващ.

    ОтговорИзтриване
  9. Зорничка,толкова е богат на вкусове и аромати,че няма начин да не се почерпя с най-голямо удоволствие!
    Февруари освен студа за нас с теб си има и хубавите страни.
    Много прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  10. Аууу, какво виждат очите ми???;) Възхитена съм!
    Това е идея, която не съм опитвала , но съм убедена , че ще ми хареса!
    Хубав уикенд, Зори!

    ОтговорИзтриване
  11. Зори това е мечта...
    обичам Бейлис,значи точно този сладкиш ще е моята страст само да го опитам
    и аз харесвам февруари,но и март и април.тези няколко месеца са много важни за мен
    ще следя внимателно и с нетърпение очаквам следващата ти публикация
    прегръдки и хубав петък

    ОтговорИзтриване
  12. Хейййййййй....Зори! Невероятна си! ...Не знам как ги правиш тези снимки, но....като влеза в твоето блогче и....просто не мога да им се нагледам! Чудесни са!Личи си от всякъде , че февруари е твоя силен месец!!! Наистина си съчетала много нежни вкусове - ....вкуса на Бейлис с маршмелоу!!! Чудесна идея!
    Желая ти много приятни и щастливи моменти през почивните дни и те прегръщам сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря. Ще го направя. Много хубав десерт. Като го нарежа сигурно става като бонбонки

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!