понеделник, 26 декември 2011 г.

Коледна къщичка

Весела Коледа и щастлива нова година, скъпи приятели и читатели! Желая здраве на вас и на целите ви семейства! Бъдете щастливи, уважавайте се и се обичайте!


Тази къщичка я приготвих седмица преди Коледа, но не я снимах веднага, защото исках да запаля свещта вътре пред семейството ми, а и за да може да я видите как уютно грее отвътре. Много ми е хубавичка, само че не се сетих, че в къщичката няма кислород и след минута свещта изгасва :)


Като планирах къщичката, мислех да я приготвя по тази рецепта, но ми се струва, че тя е по-подходяща за курабийките. Спрях се на друга рецепта, където има и видео, в което доста подробно се описва построяването на къщичката, може да го прегледате, ако решите да си я направите.
Преди да започнете, трябва да си принтирате шаблони на стандартен лист А4, залепете го върху картон и изрежете по контурите. Така фигурките ще са по-стабилни при изрязването на меденките.

Коледна къщичка
Адаптирано от Веселият готвач

Необходими продукти:

За къщичката:
170 г меко масло
1 1/2 ч. ч. кафява захар
2 яйца
1 с. л. вода
1 ч. ч. мед
1 ч. л. кардамон
1 ч. л. дфинджифил
1 ч. л. канела
1 ч. л. настъргана портокалова кора
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. бакпулвер
прозрачни бонбони

За слепването:
2 белтъка
2 ч. л. лимонов сок
300 г пудра захар
(1 ч. л. желатин
2 с. л. вода)


Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, водата, меда и подправките. Започвайте да добавяте пресятото с бакпулвер брашно. Разбърквайте докато стане достатъчно твърдо, за да се прехвърли на плот за месене. Готовото тесто завийте в свежо фолио и оставете да почине за поне час в хладилника. Така съставките ще се усвоят по-добре. Тестото може да съхраните до 3 дни в хладилника . Извадете го 10 минути преди да започнете, за да се отпусне.
Разточете тестото върху хартия за печене с дебелина 5 мм. С помощта на шаблоните изрежете желаните фигурки - две странични стени с прозорче, задна врата и предна с вратичка, покрив, който се състои от две части, комин, капачета на прозорците. Ако искате прозорчетата да имат стъкълца, сложете в изрезката натрошени бонбони за смучене. Те ще се разтопят и ще образуват фино стъкло, което трябва да охладите преди да отлепите от хартията за печене. Съветвам ви да си изпечете и голяма основа, върху която да поставите къщурката. С остатъка от тестото можете да си направите други меденки, елхички или резервни части. Ако считате, че не са ви необходими може да направите половин доза. Тя ще ви е достатъчна само за къщичката и за основата. Изпечете сладките в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 13 минути или докато започнат да стават кафяви по краищата. Извадете ги, отлепете ги от хартията за печене и ги оставете да се охладят добре.


Слепването на частите се прави с кралска глазура. Аз обаче, промених малко рецептата, защото глазурата ми се втечни. Ако това се случи и при вас, не се колебайте да добавите желатин. Сега ще ви обясня как да постъпите и в двата случая. Смесете белтъците (които е добре да са със стайна температура) и лимоновия сок в чиста и суха купа. Започнете да ги разбивате на ниска степен докато побелеят леко и станат на пяна. Добавяйте захарта постепенно, като в същото време засилвате оборотите на миксера. Трябва да се получи гъста и стегната смес, която не се разлива. Ако това се случи, значи сте се справили перфектно. Ако сместа ви се втечни, както този път стана при мен, защото белтъците ми бяха в купичка в хладилника, ви съветвам да направите следното: накиснете 1 ч. л. желатин в 2 с. л. вода. След като набъбне, загрейте на водна баня, бъркайте енергично докато се втечни. Добавете го на тънка струйка към белтъчната смес, като през това време разбивате. Е, така "коригирана", глазурата ви ще стане чудесна. Разбира се, тя вече не е кралска глазура, а слепващо вещество, което лепи наистина здраво!

Започнете да сглобявате къщичката от задната стена и двете странични стени. Придържайте внимателно, за да не се размести. Ако лепите с желатиновата глазура ще стане по-бързо, отколкото с кралската. Украсата е по желание, във виртуалното пространство има още много хубави идеи, от които можете да се възползвате. Съхранявайте къщичката на сухо и студено място. Подходяща е за консумация до 7-8 дни.

10 коментара:

  1. Зори, честита Коледа и на теб, страхотна къщичка си направила, браво!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, Прекрасна е, невероятно весела! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, много красива къщичка си направила! Честита Коледа и много щастлива нова година!

    ОтговорИзтриване
  4. Зорничка,честита Коледа!
    Много здраве,усмивки,топлина,късмет и берекет да носи в дома ви!
    Къщичката е невероятно красива!

    ОтговорИзтриване
  5. Весела и ароматна къщичка!
    Пожелавам здраве, веселие и аромати през цялата годна в твоята къщичка!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Коледа и Щастлива Нова година! Желая ти много здраве, усмивки и късмет!
    Много красива къщичка си направила!

    ОтговорИзтриване
  7. Много е красиво!До скоро не можеш да повярвам, че такова нещо може да се направи у дома, но такива прекрасни зпълнения като твоето ме убеждават в неограничените възможности!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ви, момичета! Весели празници! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Preslatka medena kućica, srećna Nova godina mila, tebi i tvojoj porodici :))9

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!