събота, 7 януари 2012 г.

Сладки с портокал и шоколадов чипс

С тази публикация искам да честитя имения ден на майка ми. Честит имен ден, мамо! Пожелавам ти много късмет, сбъднати мечти и безгранично щастие! Носи името си със здраве! Честит празник и на всички, които празнуват :)
А на вас, скъпи приятели и читатели, с малко закъснение ви пожелавам много здраве през новата година! Бъдете щастливи и обичани! Радвайте се на живота и на малките неща. И като казах малки неща - какво по-хубаво от сладки с хрупкави парченца шоколад, ухаещи на портокал и масло? Вкусни са, опитайте ги :)


Рецептата дължа на Иринка. Рядко променям нейните рецепти, тя ги представя така, че няма какво да се добави или премахне.


Сладки с портокал и шоколадов чипс
Адаптирано от Sunshine's kitchen

Необходими продукти:
400 г брашно
1/4 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода бикарбонат
щипка сол
200 г меко краве масло
100 г кафява захар
100 г бяла захар
3 яйца
кората от 2 портокала
2 с. л. сок от портокал
300 г шоколадов чипс


В купа смесете сухите съставки - брашното, бакпулвера, содата и солта. Разбийте маслото с двата вида захар. Ако не разполагате с кафява, няма проблем да използвате и само бяла. След като сместа побелее, добавете едно по едно яйцата, като след всяко разбивате, докато се усвои напълно. Настържете портокаловата кора, като внимавате да не засягате бялата част, защото е горчива. Добавете настърганата кора и портокаловия сок.


Разбъркайте и добавете сухите съставки на 2-3 пъти. След като добавите всичко, се получава гъста смес, към която трябва да прибавите и шоколадовия чипс. Продава се в Метро в разфасовки от 2,5 кг. Ако не успеете да си набавите, няма проблем да използвате и шоколад, начупен на парченца.


Включете фурната на 180 градуса. Застелете няколко тави с хартия за печене и с помощта на 2 чаени лъжички изсипвайте топчета от сместа. Те трябва да са на известно разстояние едно от друго, защото увеличават обема си. Ако сместа ви се втечни, поставете я за кратко в хладилник. Печете сладките 10-12 минути, докато основите им покафенеят леко.


Оставете ги да изстинат напълно и след това ги поставете в плътно затворени кутии.


Курабийките не са много сладки. Може би в това им е чарът. Ако обичате много сладко, бихте могли да използвате млечен шоколад.

4 коментара:

  1. Зори, прекрасни сладки! Много, много апетитно изглеждат!
    Честит празник на майка ти! Да е жива и здрава, много щастлива!

    Поздрави! Хубава вечер!

    P.S. Може ли да споделиш каква е цената на чипса.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Таничка :) Мисля, че беше 25лв.

    ОтговорИзтриване
  3. Зорничке, много красиво, цветно и вкусно:)

    ОтговорИзтриване
  4. Как само си ги подредоила тези ароматни бисквитки!Перфектни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!