неделя, 9 октомври 2011 г.

Кашкавалки

От няколко дни ми се хапваше нещо тестено и доста се чудих какво да приготвя. Решението не закъсня - кашкавалки.


Кашкавалки
Адаптирано от Гответе с мен!

Необходими продукти:

За закваската:
500 мл топло прясно мляко
42 г ма
2 с. л. захар
30 г брашно

За тестото:
50 г краве масло
1 скилидка чесън (може и 2)
2 ч. л. сол
820 г брашно
200 г кашкавал
1 жълтък за намазване


Разтворете маята в топлото мляко, добавете захарта, малко брашно и оставете да шупне. Постепенно добавете останалото брашно и замесете меко тесто. Направете кашичка от разтопеното масло, пасирания чесън и солта, която постепенно добавете към тестото, докато го месите. Когато сместа се усвои, поставете тестото в купа, намаслете го и го покрийте с чиста кърпа. Оставете го да втаса, докато удвои обема си.
Разточете го на правоъгълник - 40 на 60 см. Поръсете го с настъргания кашкавал.


Навийте правоъгълника на руло и го нарежете на охлювчета с дебелина 4 см.


Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене и ги оставете за 30 минути да втасат.


Намажете ги с жълтък и ги поръсете с още малко кашкавал.


Изпечете кашкавалките в предварително загрята на 200 градуса фурна.


Доста се надигат, така че в тавата трябва да има разстояние между тях.


Преди малко четох една книжка "Мъдрост за всички времена" и ми хареса тази мисъл:

"Копнея да достигна велики и възвишени цели, но мой основен дълг е да изпълнявам малките задачи така, сякаш са велики и възвишени."
                                                                               
                                                                                      Хелън Келър
Приятна неделя и успешна нова седмица!

4 коментара:

  1. Жалко, че видях чак сека тези страхотни кашкавалки! Ще си запазя рецептата за следващите почивни дни :) Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори,имам чувството,че всички са се наговорили да пускат тестени рецепти,точно когато се отказах за известно време от тях!
    Кашкавалките ти са много апетитни и красиви!
    Ще ги пробвам някой ден!
    Хубава есенна седмица:)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни кашкавалчици,веднага си взимам две,три,много ще ми се усладят,усещам,Зори!
    Толкова млада,а каква майсторка само,браво!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, невероятни са тези кашкавалки, аз също си "щипвам" една, изглеждат неустоимо вкусни.:-))
    Поздравления за майсторството!!!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!