От няколко дни ми се хапваше нещо тестено и доста се чудих какво да приготвя. Решението не закъсня - кашкавалки.
Необходими продукти:
За закваската:
500 мл топло прясно мляко
42 г ма
42 г ма
2 с. л. захар
30 г брашно
30 г брашно
За тестото:
50 г краве масло
1 скилидка чесън (може и 2)
2 ч. л. сол
820 г брашно
820 г брашно
200 г кашкавал
1 жълтък за намазване
1 жълтък за намазване
Разтворете маята в топлото мляко, добавете захарта, малко брашно и оставете да шупне. Постепенно добавете останалото брашно и замесете меко тесто. Направете кашичка от разтопеното масло, пасирания чесън и солта, която постепенно добавете към тестото, докато го месите. Когато сместа се усвои, поставете тестото в купа, намаслете го и го покрийте с чиста кърпа. Оставете го да втаса, докато удвои обема си.
Разточете го на правоъгълник - 40 на 60 см. Поръсете го с настъргания кашкавал.
Разточете го на правоъгълник - 40 на 60 см. Поръсете го с настъргания кашкавал.
Навийте правоъгълника на руло и го нарежете на охлювчета с дебелина 4 см.
Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене и ги оставете за 30 минути да втасат.
Намажете ги с жълтък и ги поръсете с още малко кашкавал.
Изпечете кашкавалките в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Доста се надигат, така че в тавата трябва да има разстояние между тях.
Преди малко четох една книжка "Мъдрост за всички времена" и ми хареса тази мисъл:
"Копнея да достигна велики и възвишени цели, но мой основен дълг е да изпълнявам малките задачи така, сякаш са велики и възвишени."
"Копнея да достигна велики и възвишени цели, но мой основен дълг е да изпълнявам малките задачи така, сякаш са велики и възвишени."
Хелън Келър
Приятна неделя и успешна нова седмица!
Жалко, че видях чак сека тези страхотни кашкавалки! Ще си запазя рецептата за следващите почивни дни :) Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеЗори,имам чувството,че всички са се наговорили да пускат тестени рецепти,точно когато се отказах за известно време от тях!
ОтговорИзтриванеКашкавалките ти са много апетитни и красиви!
Ще ги пробвам някой ден!
Хубава есенна седмица:)
Страхотни кашкавалчици,веднага си взимам две,три,много ще ми се усладят,усещам,Зори!
ОтговорИзтриванеТолкова млада,а каква майсторка само,браво!
Зори, невероятни са тези кашкавалки, аз също си "щипвам" една, изглеждат неустоимо вкусни.:-))
ОтговорИзтриванеПоздравления за майсторството!!!
Поздрави!