сряда, 31 август 2011 г.

Дулсе де лече сладолед

Сладоледът присъства в менюто ми целогодишно - без значение дали навън грее жарко слънце или дърво и камък се пука от студ. Един от любимите ми вкусове е млечно-карамеленият. Харесвам го дори и без добавки като бонбонки, пръчици, бисквитки или ядки. Въпреки това, много му пасват карамелизирани солени орехи, тъй като е доста сладък.


Дулсе де лече/Сладко от мляко/Сгущенка 
Как да си го приготвите?
Вариант 1: Трябва ви консерва подсладено кондензирано мляко. Махнете хартийката и го варете (както е в консервата) в продължение на 3 - 4 часа на умерен котлон. Не трябва да го оставяте без надзор: тъй като водата постоянно се изпарява, е необходимо да доливате. Ако консервата остане без вода, която да я покрива, има опасност да си направите една доста несимпатична домашна бомба. Аз варя по няколко консерви едновременно, по-практично е.
Вариант 2: Другият вариант, който всъщност е оригиналният е да се вари продължително прясно мляко със захар. Процесът е много дълъг.
Вариант 3: Третият и може би най-лесен вариант е да си го закупите от някой руски магазин Березка, под наименованието "Сгущенка".




Дулсе де лече сладолед
Адаптирано от Целувките на Анна

Необходими продукти:
400 г дулсе де лече
300 мл прясно мляко
300 мл течна пълномаслена сметана
щипка сол

Смесете всички продукти в голяма купа и ги разбийте с миксер за три минути първоначално на ниска и след това на висока степен. Сместа леко ще бухне, но ще прилича на рядък крем. Сложете купата във фризера и разбивайте сладоледа с миксер на всеки час, за да бъде пухкав и да не се образуват кристали.

7 коментара:

  1. Зорница, похвално е това, че макар и толкова млада ти проявяваш такава страст в кулинарията. Попадна ли на блог на млада дама се радвам, защото за пореден път се убеждавам, че новото поколение не страни от тези т.нар. "битови занимания". Желая ти много сладки и солени предизвикателство.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз може ли да попитам какво е това сладко от мляко?

    ОтговорИзтриване
  3. Много благодаря за чудесните рецепти.Очаквам с нетърпение другите предложения

    ОтговорИзтриване
  4. Завръщаш се с прекрасни снимки и рецепта, Слънчо!! :) Много обичам и сладолед и карамелен оттенък! Не знам да си правя ли или да отмъквам една кофичка! :)
    Прегръдка за теб! Само така! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Представям си вкуса...Винаги си купувам от това мляко за крем върху торта,но и за сладолед ще бъди използвано.Благодаря ,Зори!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!