четвъртък, 25 октомври 2012 г.

Прохождане във фотографията и десерт :)

Вече много се затъжих за блогчето си, за приятелите ми тук, но как да им обърна внимание, толкова много ангажименти имам напоследък! Някои приятни, други не толкова и едва ли скоро ще ги разчистя... Въпреки това пак се застоявам в кухнята, но пък като се прибера късно вечер няма как да снимам, затова и нищо не показвам. За да наваксам отсъствието си ще ви покажа една рецепта и избрани снимки с новата придобивка. Ще се радвам да ми напишете нещо под публикацията, най-вече съвети за фотографиите :) Приемам всякаква критика, така че пишете на воля :)


Шоколадов сладкиш с цвекло
Адаптирано от Перлы от La Perla

Необходими продукти:
за форма с диаметър 23 см

За блата:
250 г почистено цвекло
250 г черен шоколад
3 яйца
200 г захар
100 мл олио
100 г бяло брашно
50 г смлени бадеми
1,5 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. ванилов екстракт
щипка морска сол

За глазурата:
200 г меко краве масло
пудра захар на вкус
2-3 с. л. прясно мляко
2 с. л. сухо мляко


Застелете разглобяема тава за торта с хартия за печене и я намажете леко с олио. В кухненски робот смелете цвеклото или го настържете на най-ситното ренде. Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова фурна.
В голяма купа разбийте за 3 минути с миксер на висока степен яйцата, захарта и олиото, докато захарта се разтопи и сместа стане светла и хомогенна. Прибавете ваниловия екстракт, пресятото с бакпулвера брашно, солта и бадемите. Разбъркайте добре с шпатула или голяма лъжица. Накрая добавете и смляното цвекло и леко охладения шоколад. Разбъркайте сместа и я изсипете в подготвената форма.
Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 60-70 минути или докато клечка, забита в центъра излезе почти суха.* Ако забележите, че горната част е достатъчно изпечена, покрийте с парче алуминиево фолио до края на печенето. Оставете сладкиша за няколко минути да изстине във формата, а след това го преместете върху метална решетка до пълното му охлаждане.
За глазурата смесете всички съставки и ги разбийте с миксер отначало на ниска, а след това на най-високата степен, докато маслото побелее. Разпределете равномерно глазурата върху напълно охладения сладкиш.

* Не чакайте клечката да стане напълно суха, тъй като има риск да пресушите кекса.


Този кекс е с изключително наситен шоколадов вкус. Ронлив е, затова го режете с остър нож. Никога не бихте доловили присъствието на четвърт килограм цвекло вътре, дори и да знаете, че го има, пак няма да го откриете. Именно цвеклото придава сочност и плътност на кекса.

В духа на темата за сладкишите със зеленчуци приготвих отново морковената торта, този път за колегите си от работа. Реших да заместя класическата глазура само с краве масло и крем сирене, като добавих към нея няколко супени лъжици едро смляно фъстъчено масло и сладкарска сметана. Декорирах със захаросани моркови, чиито вкус много ми напомни на сладко от бели череши!


С този симпатичен бейби вариант на моцарела приготвих пици на грил. Преди това снимах бебчетата половин час, много са фотогенични, нали :)


Пиците са по основната рецепта за пица на Джейми Оливър, но вместо бяло съм използвала пълнозърнесто и типово брашно.


Тази свежа салата приготвих с дресинг от готварска сметана с малко френска горчица, лимон и риган, вътре имаше и черни маслини, пушена сьомга, краставици и зелена салата.


Ето и една неделна закуска, с която "почистих" по елегантен начин хладилника. Всичко ми отне 30 минути - изпичането на питките и карамелизирането на  лука.


Повече време като че ли ми отне снимането - тук се заиграх с фотоапарата, като се опитах да фокусирам върху различни обекти:


Яйчицата от кокошарника на маминка и дядо заслужават фотосесия, не мислите ли? :)


Тези снимки вече се вижда, че не съм ги правила аз. В първия ден от сериозното щракане с апарата, решихме да отидем на разходка в морската градина и цял ден Николай ме снима буквално до припадък!


Накрая вече толкова ми беше омръзнало, че започнах да нервнича...


...и да се заглеждам в минувачите :)


На село пък приготвих екзотични свински ребра на скара. Нарекох ги така, защото освен мед, морска сол, соев сос, черен пипер, лимон, чесън и зелени подправки, добавих и 2 щипки канела.


След 12-часов престой в хладилника, ребърцата зацвърчаха ароматно на скарата...


 ...и бяха чудесно допълнение към иначе скучната родопска боб яхния.


И за финал, дядо обра последната ягодова леха, а аз побързах да заснема уханните плодове, докато бяха още свежи.


По-късно, като се разходих из градината, забелязах, че дядо бе пропуснал това мъниче, което подарявам на всички вас :)

14 коментара:

  1. Браво, браво, страхотни неща си ни снимала! Съвет не зная дали аз точно мога да ти дам за фотографията защото аз съм също такъв новак и продължавам да се уча, единственото нещо което мога да кажа, че наблюдението и четенето на материали и главно с гледане на много фотографии съм стигнала до тук, но се уча всеки ден! Поздравявам те и ти пожелавам много вълнуващи снимки! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Справяш се чудесно и в двете начинания. Браво ! Не се отказвай :)

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, Зори, прекрасен пост! Вкусен и цветен :) Аз още нищо не разбирам от фотография, та ми е трудно да преценя фотографски как са нещата. Хубави се получават снимките, и цветовете ми допадат, някои според мен трябва да се поизсветлят малко, примерно ребрата и морковената торта.
    Ама пък какви вкусни неща си готвила! Рецептата с цвеклото я зписвам за проба :) И искам ягодка! :)
    Хубав ден, Зори!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, много си хубава!:) Справяш се добре със снимането и смятам, че скоро ще забележиш как напредваш. Съвсем начинаеща съм, но това, което мога да ти дам като съвет, е да снимаш всичко, което ти прави впечатление и ти привлича погледа, и да опитваш постоянно да работиш с различни настройки на камерата. Желая ти успех и най-вече: забавлявай се, докато снимаш! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Петър Паликаров26 октомври 2012 г. в 12:52

    Любимата ми братовчедка засенчи всички кулинарни предавания!!! И с тези прекрасни фотоси сякаш усещам вкуса на всяко уникално ястие...!!! Продължавай да дерзаеш за още по-върхови постижения!!! А аз продължавам да разглеждам,че останах без думи...!!! :))

    ОтговорИзтриване
  6. Мен хич ме няма по отношение на фотографията, но шоколадовите сладкиши, определено, много ги оценявам :)
    Справяш се чудесно, Зори!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори,аз съм абсолютен лаик на тема фотография и не мога да се изказвам по темата,но пък всичко ми харесва както цветово,така и вкусово!Страхотна колекция си ни подготвила днес!Избирам първо закуската :) .
    С пожелание за хубав празничен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Целта на цялото занятие е да въздейства.
    На мен ми въздейства.Много!!!
    Пък колко си хубавааааа.....и млада....Даваш ли си сметка колко много време имаш да гониш съвършенството.
    Успех , мила!!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Гледам те и ти се радвам :) красиво младо девойче!
    Снимките ти са прекрасни и живота е пред теб!
    На мен в последно време също ми харесва да щракам с фотоапарата, но до колко са сполучливи фотосите ми и аз се чудя като теб.Но твоите много ми харесват да знаеш!
    Поздрави Слънчице :)

    ОтговорИзтриване
  10. И аз съвет за фотография не мога да дам, но усещането ми е,че навлизаш в материята с тежки крачки и скоро ще се храним на монитора с изкушаващите ти снимки;)
    Мнооого добре ти се получава и в снимането , и в приготвянето на храната!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Браво, Зори! Успех и не спирай да снимаш и да готвиш:))

    ОтговорИзтриване
  12. Много хубаво се нервиш, Зори, а и после щом го удряш на готвене, значи Николай си знае работата! ;) Голяма симпатяга си и още по-голям майстор с камерата и с черпака! Браво! Нямаш нужда от съвети за снимането, мисля - напипала си вярната посока, защото снимките ти са доста въздействащи. Давай смело напред, мила!
    Поздрави и вкусно, слънчево утро!

    ОтговорИзтриване
  13. Зори, чудех се как да започна коментара, за това ще карам направо - страхотни са снимките, които си ни показала, а страхотни изглеждат и нещата на тях - сладки или солени. :) Пожелавам ти все така напред да вървиш във фотографията и най-важното - винаги да се забавляваш и да ти доставя удоволствие! :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  14. Много ви благодаря за прекрасните думи! :)))))

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!