неделя, 28 май 2017 г.

Сладкиш със сладко от смокини

Докато се наканя да пиша, Иринджоска стана на 3, после на 4, а скоро мисли да става и на 5 месеца :)


Расте още по-бързо и от Съни. От третия месец прави опити за пълзене, а вече на четири, те са почти успешни, защото успява да се предвижи. Оставям я в единия край на леглото и за секунди е на другия. Вече успя и да падне! Издава много сладурски звуци, смее се с глас, реагира на познати лица, но е контактна и с непознати. Въпреки че е постоянно в ръцете ми, ми липсва във всяка минута, в която сме разделени!


Тук съм я снимала на първия ѝ имен ден. Обсебена съм от сладостта и нежността ѝ!


Станимир също много си я обича и по цял ден я гушка и целува.


А той колко е пораснал...! Говори много на български и английски, може да брои, познава буквите, цветовете, животните, превозните средства, динозаврите.


Обича музиката и пее изключително вярно за малко дете. Кара перфектно колелото за баланс и само да порасне Иринка и да вземе неговото, ще му купим директно голямо колело. Много щастливи и весели са дните ни с това забавно малко момченце! Единствено ме тревожи с нищояденето си (разбирайте само плодове, зеленчуци и кисело мляко), но и това ще си дойде на мястото.


Днешната рецепта е от тефтера на маминка. Маминка, която преди месец празнува с дядо Златна сватба! Днес пък, дядо има рожден ден. Да са ни живи и здрави, че да празнуваме и диамантена сватба (русенските ми дядо и баба пък, след 2-3 години ще честват диамантена, дано и те да са ми здрави)!


Сладкиш със сладко от смокини
Рецепта от маминка

Необходими продукти:

За тестото:
250 г меко масло
160 г пудра захар (1 ч. ч.)
4 жълтъка
130 г кисело мляко (5 с. л.)
1 ч. л. сода бикарбонат
2 ванилии
360 г брашно (2 ч. ч.)

За трохите:
100 г от сместа за тестото
70 г брашно

Допълнително:
250 г сладко от смокини
220 г захар
4 белтъка
щипка сол


Приготвяне на тестото:
Разбийте маслото с пудрата захар на пухкав крем. Прибавете жълтъците на два пъти и разбийте отново. Сложете содата в киселото мляко, разбъркайте и ги оставете да си взаимодействат 2-3 минути. Прибавете ги към тестото, сложете ванилиите и брашното. Разбъркайте до гъсто тесто и заделете 100г от него. Разстелете тестото в тавичка, застлана с хартия за печене, а отгоре подредете нарязани смокини от сладко.

Приготвяне на сладкиша:
Разбийте белтъците на сняг с щипка сол. Прибавете захарта на 2-3 пъти и разбийте до твърди върхове. Разпределете ги върху тестото с подредените смокини. Заравнете внимателно с шпатула или лъжица, а по края може да използвате и пош с накрайник за по-ефектна декорация. Смесете заделенето тесто с брашно, омесете твърдо тесто и го настържете върху белтъците. Изпчете сладкиша на 180 градуса за около 40-50 минути или докато клечка, забита в тестото излезе суха. Ако започне да прегаря отгоре, покрийте го с лист алуминиево фолио. Охладете за поне два часа преди да го разрежете.

2 коментара:

  1. Много сладкиши в таз публикация:))
    Целувки за двете сладкишчета, които празнуват днес!
    Да ви носят щастие!

    ОтговорИзтриване
  2. Пробвах, невероятен е!!!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!