понеделник, 17 октомври 2016 г.

Домашен дюнер

През този мрачен октомврийски ден, ви предлагам една сгряваща рецепта за домашни дюнери. Вдъхновението ми беше Катето от My candy kitchen, вече Inspiration of Life, със съвсем малки и почти незначителни промени от моя страна, например изключването на махлеб, който абсурд да открия във Варна с тоя голям корем и подивял тодлър около мен. Рецептата можете да видите в изпълнение на Илианка от Щъркелово гнездо, а тук Габи е използвала само технологията за печене на месото, което е още една чудесна идея за вкусно хапване.


Домашен дюнер
Адаптирано от My candy kitchen

Необходими продукти:

за 4 порции

за месото: 

2 пеперуди пилешки гърди (общо 4 филета)
1/2 ч.л. сух риган
1/2 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. черен пипер
4-5 скилидки пресован чесън
1 ч.л. подправка за барбекю (задължително си набавете такава за рецептата!)
1 с. л. лимонов сок/оцет
3-4 с. л. зехтин
2 с. л. соев сос
сол на вкус

за соса:
10 препълнени с.л. кисело мляко
2 препълнени с.л. майонеза
2 с.л. лимонов сок
4 скилидки чесън
канела на върха на ножа
1 непълна ч.ч. сварени или печени картофи
2-3 с.л. олио
сол на вкус

за гарнитурата:
домати
краставици
зеле
маруля
печени или пържени картофи*
лук
4 големи тортили


Приготвяне на месото:
Нарежете месото на тънки филийки. Разбъркайте всички съставки за маринатата в купа и сложете месото в нея. Разбъркайте добре, покрийте с фолио и оставете в хладилник за минимум 2 часа, но най-добре за една нощ. Включете фурната на 180 градуса. Подредете филетата едно върху друго и ги вържете здраво с готварски конец.* Сложете месото в тавичка с незалепващо покритие с малко вода и олио на дъното. Печете за около час и половина, като по средата на печенето е добре да обърнете месото, за да се запече и отдолу. Отвреме навреме поливайте месото с отделилия се сос.


Приготвяне на соса:
Смесете всички продукти в блендер и пасирайте до гладкост.

Приготвяне на дюнерите:
Затоплете тортилите на сух тиган и ги намажете с отделилия се сос от печенето на месото. Сложете картофи, зеленчуци, месо и полейте щедро със сос. Завийте питките и ги пристегнете с помощта на хартия за печене, ако е необходимо.


* Предпочитам да приготвям домашните дюнери с печени картофи, защото консистенцията им е по-креместа и са по-сочни, което спомага за обединяването на вкусовете. Освен това, могат да бъдат приготвени заедно с месото, в друга тава, което съществено улеснява процеса на приготвяне на това ястие.
* Ако нямате готварски конец, можете да използвате и обикновен памучен, но го направете троен, за да е по-здрав.

3 коментара:

  1. Вкусен е бил, определено, Сънчо толкова сладко си похапва ♥. Зори, огладнях и аз от тези снимки:). Наистина месото, изпечено по този начин на пластове е страхотно, сочно и вкусно. Сосът също е разкош. Колкото до подправката, не мисля, че е проблем липсата ѝ. Радвам се, че ви е харесал и, че сподели и ти, така повече хора ще си приготвят тази вкусотия. Целувки на Сънчо!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда чудесно, Зори! Със сигурност ще опитам и този вариант! Кое от кое по-апетитно има в тези снимки! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно, макар да не си падам много, при теб ме изкуши!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!