петък, 18 декември 2015 г.

Коледна торта

Един ден, маминка решила да намали количеството брашно в меденките и направила блатове. Намазала ги с мармалад, сглобила торта и я забравила в хладилника. Намерихме я и познайте какво? Топеше се! Сега е ваш ред да я направите. Разполагате с достатъчно време, за да може да престои до Коледа.


Коледна торта
Рецепта на маминка Ганка

Необходими продукти:
за торта с диаметър 18см и височина 5см

За блатовете:
140 г краве масло (или качествена свинска мас)
180 г захар
2 яйца
1 ч. л. канела
1 препълнена с. л. мед
1 ч. л. сода за хляб
щипка сол
160 г брашно

За намазване:
шипков или сливов мармалад*

За декорацията:
елхичка и снежен човек от фондан
3 с. л. желатин
8 с. л. студена вода
1 балон
кокосови стърготини
смлени орехи

* Ако искате да хапвате тортата до ден, два, можете да сложите и заквасена сметана, както направих аз в случая. 


Приготвяне на тортата:
Разбийте с миксер маслото (или маста) и захарта, докато сместа стане снежнобяла и пухкава. Прибавете яйцата и меда и разбийте до хомогенност. В купа смесете брашното, канелата, содата и солта. Разбъркайте ги добре и ги прибавете към течната смес. Разпределете тестото в две форми, застлани с хартия за печене и изпечете блатовете на 180 градуса, докато клечка, забита в центъра, излезе суха. Охладете напълно блатовете за около 4 часа. Разрежете ги внимателно, така че да получите четири блата. Сглобете тортата в едната от формите, в които сте пекли блатовете, като предварително я покриете с фолио за свежо съхранение, за да извадите по-лесно готовата торта. Сложете един блат, намажете с няколко лъжици мармалад, сложете другия блат и така, докато блатовете свършат, без да мажете най-горния блат. Притиснете и оставете на хладно до един месец.

Приготвяне на декорацията:
Когато тортата е престояла достатъчно, пригответе декорацията. Смесете желатина с водата, разбъркайте и оставете за около 10 минути. Разтопете желатина на водна баня и внимавайте да не заври. Оставете го да се охлади леко. Надуйте един балон и го потопете от всички страни, без основата, където е вързан. Закачете го да виси и го оставете да изсъхне напълно, за не по-малко от 24 часа. Направете фигурки от фондан, забийте по един дървен шиш в тях и ги оставете да изсъхнат.

Сглобяване:
Извадете тортата от формата и я намажете с тънък слой мармалад от всички страни. Покрийте страните със смлени орехи, а отгоре сложете малко кокосови стърготини. Внимателно спукайте балона, така че да го отстраните, за да остане само желатиновият. Възможно е да се деформира, но лесно се оправя, така че не се отчайвайте, а се опитайте да го дооформите. Изрежете долната му част с ножица, така че фигурките да могат да влязат през отвора. Забийте фигурките върху тортата и сложете желатиновия балон. 

6 коментара:

  1. Страхотна коледна торта си приготвила, Зори! А идеята за стъклено снежно кълбо ти се е получила чудесно! :) Май май и аз ще трябва да запретна ръкави за една такава торта тази Коледа...
    Весели Коледни празници ти пожелавам на цялото семейство и особено на малкия бонбон! Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна е тортата,Зори,особено щом е по рецепта на маминка,нали?Щастливи празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Абе голяма работа си ти, малката:))
    И тортата много ми хареса, и идеята за желатиновия балон!
    Много ефектно, а съчетано с простичкия вкус е направо върха!
    Хубави предпразнични дни, Зори!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Коледа, Зори! Много радост, обич и щастие в семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Nice i hope you will have many post like this. Delicous
    --------------
    i'm providing thay man hinh xiaomi service, special thay man hinh xiaomi mi4. Contact with me

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!