неделя, 11 октомври 2015 г.

Линцерите на маминка

Дойде време за нещо от стария тефтер. А щом е от него, значи е най-вкусно. След сладките "Тортички" и Мазния хляб, много хора ми писаха, че искат да споделя още рецепти от съкровищницата. В тефтера на маминка, рецептата е записана под името "Сладки, топящи се в устата". Е, рецепти за линцери много, предполагам, че вкусовете с крайния резултат са сходни, но това си е нашата семейна рецепта и аз горещо я препоръчвам.


Линцерите на маминка
Рецепта от тефтера на маминка

210 г качествено краве масло със стайна температура
180 г пудра захар
ванилия
3 жълтъка
300 г брашно + допълнително, за нелепнещо тесто
мармалад за слепване

Сложете маслото, захарта и ванилията в купа и разбийте с миксер до побеляване. Прибавете жълтъците и разбийте за кратко. Прибавете брашното, разбъркайте с лъжица и оформете тесто. Завийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилника за 2 часа или за 1 час в камерата. Върху набрашнен плот, разточете тестото с дебелина около 5мм, изрежете сладки в желана от вас форма. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене и изпечете във фурна, предварително загрята до 180 градуса, до порозовяване на краищата. Извадете тавата от фурната и оставете сладките да изстинат напълно. Внимателно ги махнете от тавата и ги слепете две по две с мармалад. Съхранявайте на сухо и хладно място, в затворена кутия.

12 коментара:

  1. Е, чудни са! Като всичко, което ни е мило на сърце. :)
    Поздрави, Зори!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно изглеждат, Зори, а за вкуса няма съмнения - щом рецептата е от тефтера на мама, вкусът е вълшебен!

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм,аз правя точно същите и не могат да престоят и два дни,а да не говорим месец....може би ако дозата е х 20....

    ОтговорИзтриване
  4. Няма начин да не са вълшебни,Зори,така ми изглеждат на снимките!Толкова нежно си ги декорирала в меко зелено!С 3 жълтъка сто процента ще се топят в устата,непременно ще ги опитам и аз,благодаря ти!Старите тефтери са безценни,но аз за жалост лекомислено изхвърлих този от мама преди доста години.

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни! Старите тефтери са най-незаменимото нещо на света! А ти си направила сладките снов блясък. И те са усмихнати като теб, сладурано такава!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни сладки, Зори! Благодаря за споделената семейна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  7. 210 г масло, 180 г захар - тези мерки се срещат много често и в рецептите на моята майка, както и в списанията и оскъдните готварски книги от това време. По-късно, по моето време започнахме да приготвяме десертите с "пакетче масло", което означаваше 125 г. и т. н. :)
    Зори, невероятни са мамините линцери и си ги поднесла с толкова финес!
    Поздрави и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Каквото и да кажа за тези уникални сладки, ще е малко! Обичам такива домашни рецепти, те са някак още по-вкусни, когато са и със сантиментална стойност! Благодаря за рецептата, Зори!
    Коледа наближава, особено с това зимно време, малко репетиция за коледни сладки не е излишна. :)
    Прегръдка, мила! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Браво, Зори - ти си чудесна!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  10. Хм, защо си мисля, че писах коментар...както и да е - чудесни са тези сладки, така крехки изглеждат, бабините и мамини рецепти са винаги страхотни!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!