Със сигурност един от най-големите страхове на всяка бременна жена е преждевременното раждане. Аз толкова много се страхувах, че не смеех да се движа. В крайна сметка, от много пазене, бебето ми се роди 3 дни след термина си. Не всички бебета, обаче, се раждат около термина си. Хиляди са недоносените дечица и поради липса на достатъчно добра апаратура, не всички имат късмета да се справят с предизвикателството, наречено живот. За поредна година, Фондация "Нашите недоносени деца", организира благотворителен коледен базар в подкрепа на недоносените бебета.
Макар и да нямам възможност да присъствам физически, ще пратя част от мен - едни коледни сладки, които приготвих с голяма любов за всички недоносени бебчета! Надявам се да се отзоват много хора и да се съберат повече средства. Базарът ще се състои в неделя, 14.12.14г., в Сердика Център. Повече информация за събитието може да прочетете във Фейсбук страницата. Ако не можете да присъствате, но имате желание да подкрепите каузата, можете да си закупите ето този прекрасен календар, който да ви бъде изпратен по куриер.
Канелени коледни бисквитки
Адаптирано от The complete course of baking
Необходими продукти:
за 40 броя
За тестото:
175 г меко краве масло
280 г захар
2 яйца
1 ч. л. канела
1 ванилия
щипка сол
1 ч. л. бакпулвер
350 г брашно + още за доомесване
За декорацията:
натурално нишесте (може и ванилово)
бял фондан
сладкарски бои
вода за залепяне на фондана и елементите
целофанови пликове
панделки за връзване
инструменти за моделиране и щипки
резци, молдове
незалепваща подложка за разточване на фондана
незалепваща точилка
няколко размера четки за рисуване (от книжарница):
1) много тънка за рисуване на най-фините елементи;
2) по-дебела и мека за лепенето на фондана;
3) още една дебела и мека за пудрене на молдовете и подложката;
4) дебела с твърд косъм, за премахване на излишното нишесте).
Разбийте маслото със захарта до побеляване. Добавете яйцата и разбийте до пълното им усвояване. В купа смесете солта, бакпулвера и брашното и ги разбъркайте добре. Прибавете канелата, ванилията и брашнената смес. Замесете тесто и го оставете в хладилника за час. Тестото може да е лепкаво, но не прекалявайте с брашното, тъй като при разточването ще поеме още.
Разточете тестото с дебелина 5 мм върху набрашнен плот. Изрежете сладки в желана от вас форма. Печете ги в предварително загрята на 180 градуса за около 7-8 минути или докато станат златисти. Внимателно ги прехвърлете върху метална решетка, докато се охладят. Внимавайте като ги пренасяте, в началото са много чупливи.
След като са се охладили напълно, декорирайте с оцветен със сладкарските бои фондан в зависимост от темата. Залепяйте го към бисквитките с четка и малко хладка вода. Декорирайте ги и ги оставете да изсъхнат напълно. Опаковайте ги в целофанови пликове и ги вържете с панделки.
Много ми хареса идеята за мото "Дари мъничко вълшебство", затова и го изписах върху една от сладките, както и върху щайгичката :)
Зори, толкова мило! Големи красоти си приготвила, браво!
ОтговорИзтриванеПоздравления за подкрепата, която си оказала, ентусиазма с който твориш и добрината, която имаш!
Поздрави!
Разкошни бисквити, като малкото усмихнато джудже и мама джуджанка :))
ОтговорИзтриванеВесели празници, Зори!
Всеки заслужава да има шанс! Прекрасни, прекрасни меденки, Зори! Станимирчето дали ги одобри?
ОтговорИзтриванеЗори, много съм впечатлена - за доброто сърце, съпричастността, за таланта ти, за търпението да изпипаш всичко това...а Станимирчо сякаш приветства мама - мнооого е сладичък!
ОтговорИзтриванеМило, благородно и сигурна съм, че ще полезно участието ти в базара, Зори! Много ти е сладко джуджето! :)
ОтговорИзтриванеМалка сладка джуджанка! Изобщо не мога да видя прекрасните бисквити от него. Очите ми все в сладък бебчо гледат!
ОтговорИзтриванеПрекрасен жест, Зори! Участваш с мноооого красиви бисквитки! Браво!!! И да цункаш този сладкиш от мен :)
ОтговорИзтриване