Наскоро бях пуснала една гатанка във Фейсбук от какво тесто измежду моите рецепти, са направени бисквитките по-долу. Само две момичета познаха, че това са сладки "Тортички", при това с леко побутване от моя страна. Първа бе Пламена Радева, а втора - Катето.
Символичната награда за спечелилия бе да си пожелае рецепта, която да представя в блога. С "Онче бонче" спечели Плами и тя си пожела да види чийзкейк, браунис или тирамису. Спрях се на чийзкейк.
Символичната награда за спечелилия бе да си пожелае рецепта, която да представя в блога. С "Онче бонче" спечели Плами и тя си пожела да види чийзкейк, браунис или тирамису. Спрях се на чийзкейк.
Нутела чийзкейк
Авторска рецепта
Необходими продукти:
Необходими продукти:
за кръгла форма с диаметър 18 см
За основата:
100 г разтопено краве масло
За плънката*:
650 г крем сирене
120 г захар
200 г течен шоколад Нутела
4 яйца
220 г заквасена сметана
За глазурата:
6 с. л. течен шоколад
6 с. л. заквасена сметана
* Всички продукти за плънката трябва да са със стайна температура!
Приготвяне на основата:
Смелете бисквитите с кухненски робот, добавете маслото, разбъркайте добре и разпределете сместа в тортена форма с падащи стени, застлана с хартия за печене и увита с алуминиево фолио отвън. С метална лъжица притиснете добре бисквитите, така че да се образува плътна основа. Запечете я за десет минути във фурна, загрята на 180 градуса. Оставете я да се охлади.
Приготвяне на плънката:
В голяма купа сложете крем сиренето и го разбийте с миксер до гладкост. Прибавете захарта и продължете да разбивате за около 2 минути. Прибавете течния шоколад, а след това яйцата и сметаната. Разбийте отново до хомогенност.
Приготвяне на чийзкейка:
Излейте сместа върху основата и печете чийзкейка за около час на 160 градуса. Проверете го като го пипнете с показалец в средата - трябва леко да пружинира. Оставете го на изключена фурна за около 20 минути, а след това открехнете леко вратата на фурната и го оставете така до пълното му охлаждане. След това го сложете в хладилника поне за една нощ - трябва да стегне много добре преди да бъде поднесен.
Приготвяне на глазурата:
Смесете равни количества течен шоколад и заквасена сметана и ги затоплете за кратко на котлона, докато се получи лъскава и хомогенна смес. Залейте охладения чийзкейк.
Олелеле! Зори, освен че е невероятно красив виждам и една чудесна чиния.
ОтговорИзтриванеТакава видях в една пловдивска сладкарница и питам момичето аз от къде е, а тя: "По поръчка от чужбина!" Та и теб питам сега, откъде е?
Слънчеви поздрави!
Страхотен чийзкейк, Зори! :) Красиви снимки както винаги!
ИзтриванеП.С. Извинявам се, че се намесвам, но ако мога да отговоря, че такива чинийки съм виждала в Техномаркет Хоум. Имаше и такива чашки. :)
Поздрави, Зори и прекрасни празници!
Благодаря ви, момичета! И моята чинийка е от там :) Весели празници!
ИзтриванеИзглежда много апетитно, какъвто със сигурност е. Само не разбрах на водна баня ли се пече? Поздрави!
ОтговорИзтриванеТози не се пече на водна баня :)
ИзтриванеПоздрави!
Направих го вчера! Разкошен е ! Поздрави! Ирина
ИзтриванеОх,Зори,голяма изкусителка си....и майсторка!!!!!
ОтговорИзтриванеПрекрасно!
Изкусителен и красиво поднесен!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Жестока си! Прекрасен чийзкейк, обожавам! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЗорииии, Зори!
ОтговорИзтриванеПрекрасна визия, вкус, снимки, аксесоари!
Ще се прави!
Разкош! И снимките, и рецептата - истински разкош!
ОтговорИзтриванеОх, изкусителен е този чийз, Зори! Много изкусителен!
ОтговорИзтриванеИ посудата нежно и стилно декорирана. Приказка! ;)
Хубави предпразнични дни ти желая!
Фантастично изглежда, Зори! Весели и щастливи празници и на трима ви!
ОтговорИзтриванеЕ, не мога да подмина с лекота това изкушение и да не му се възхитя! Чак ме избива на поезия, цялата тази кремообразно-шоколадова еуфория в чинийката, нещо което по всяко време може да ми оправи настроението, дори и само на снимка :) Прекрасна рецепта и визия!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден ти желая, Зори!