сряда, 13 август 2014 г.

Сладки "Тортички" от бабиния тефтер

Обичам да прелиствам тефтера с рецепти на маминка! За мен той е истинска съкровищница, в която тя е събрала много сладки рецепти и всяка е невероятна. Всичко е много по-вкусно от модерните измишльотини, които аз приготвям. А още по-вкусно е, когато тя ми готви, защото е голяма майсторка на сладкишите и всъщност най-добрата, която познавам (мамо, извинявай, ако четеш, но пък ти си спец по солените ястия!). Тези сладки ми ги беше направила за пръв път за абитуриентската преди пет години и до ден днешен ги мисля. Дойде моментът да се пробвам. Малко са трудоемки, но си струва, уверявам ви. 


Сладки "Тортички"
Рецепта на маминка Ганка

Необходими продукти:
за около 30 броя тортички

За бисквитите:
210 г краве масло
180 г пудра захар
2 жълтъка
140 г смлени орехи
380 г брашно
щипка сол

За глазурата:
2 жълтъка
90 г пудра захар

Допълнително:
плодов мармалад за слепване
100 г смлени орехи
пресни малини
листа мента


Приготвяне на бисквитите:
В купа разбийте с миксер маслото и пудрата захар, докато сместа стане пухкава и побелее. Прибавете жълтъците и разбийте за около минута. Добавете смлените орехи, брашното, солта и оформете тесто. Завийте го и го оставете в хладилника за 20 минути. Върху леко набрашнен плот, разточете тестото с дебелина 6-7 мм. Изрежете кръгли сладки с диаметър 4 см и внимателно ги прехвърлете върху тава, застлана с хартия за печене.* Изпечете ги за около 15-20 минути във фурна, предварително загрята на 190 градуса. След като леко покафенеят по краищата, ги извадете и прехвърлете върху метална решетка, до пълното им охлаждане. Слепете ги две по две с плодов конфитюр по избор.* Сложете ги в кутия и ги оставете в хладилник за поне 3 часа или във фризер за 1 час.


Декориране:
В малка купа смесете жълтъците със захарта. Разбийте с миксер, докато сместа увеличи обема си и побелее.* Потопете внимателно охладените сладки само от едната страна и ги наредете в тава. С помощта на клечка за зъби, спукайте балончетата, които са се образували по повърхността. Сложете ги във фурна, загрята на 70 градуса за около 30 минути, за да изсушите глазурата. Приберете ги в хладилника за около час, за да стегне мармаладът. С четка намажете борда с тънък слой мармалад* и оваляйте в смлени орехи. Съхранявайте сладките в плътно затворени кутии на тъмно и хладно място. Оставете сладките да престоят поне един ден преди да ги консумирате. Най-вкусни са на третия ден. Ако са за празненство или парти, може да ги поднесете с малини и мента, които да поставите непосредствено преди сервиране.


* С тестото се работи малко трудно, така че ако видите, че се разтрошава при точенето, просто сменете посоката или разточвайте по-малки парчета. Отлепяйте сладките от плота с нож, а не с ръка, за да не развалите формата им.
* Маминка ми каза, че винаги ги слепва с конфитюр от сливи. За съжаление, този път нямах, затова използвах ягодово сладко. Предварително много добре го разбърках, за да раздробя ягодите.



* В началото ще ви се струва, че е прекалено гъсто, но след 2-3 минути разбиване, сместа ще добие нужната консистенция. 
* В оригиналната рецепта на маминка ми, тя маже борда със суров белтък, но аз рядко се престрашавам да използвам сурови яйца, освен ако не са домашни.

44 коментара:

  1. Може ли вместо масло да се сложи мас?

    ОтговорИзтриване
  2. Ооооо, да да да ! Фантазия! Това е моят вкус! Страхотни снимки и рецепта! Прегръдки*)

    ОтговорИзтриване
  3. И моите внуци ще открият тази рецепта в тефтера.....:)))))Записвам продуктите за тези съкровища,Зори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Записвай, Миленка, ще бъдат доволни децата :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Снимките ти са като от корица от списание! Прекрасни!
    Много вкусни снимки и изпълнение!
    Прегръдки!:)

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятни са Зори, а снимките просто уникални! Радвам се, че сподели рецептата им с нас! Прегръдки и хубава сряда ти желая :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Маги! Всичко бих споделила с вас, нищо не кътам :)
      Хубава сряда и на теб, мила!

      Изтриване
  6. Страхотно красиви!! Още вчера ми събра очите, Зори! А с тази нежна заливка, сякаш любимия ми сладкиш Агнеса :) Ама наистина красота!!! Запомням за правене :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Тикенце! Точно на Агнеса напомнят, даже като питах маминка преди няколко месеца какви бяха онези мини Агнеси за абитуриентската ми, тя чак тогава каза, че им викали "тортички". Прегръдка!

      Изтриване
  7. Хм, странно, мислих, че съм публикувала коментара си, но не го виждам. Ако обаче си е там, моля за извинение, че се повтарям :) Та... би ли споделила какъв фотоапарат и обектив ползваш, Зори?
    И поздравления за както винаги страхотното предложение, а и снимки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! Снимам с Canon 600D, обективът е стандартния, който се продава с него - 18-55мм. Имам още един обектив, но рядко го използвам, защото е макро и е много тежък, а стативът ми не може да го издържи. Задължително снимам със статив.

      Изтриване
  8. Красота! Такива спретнати и апетитни, как се ядат :) Заслужават си пипкавото приготвяне! Нямап спирки, фурия такава! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. Ох, тук има толкова идеи за забавление, че само време да имам. Не знам дали ще имам търпението да ги изпипам като теб, Зори, но с удоволствие бих си похапнала от твоите красиви сладкишчета. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори,пак си творила невероятно апетитни сладкишчета и пак така ми зарадва окото с кадри и багри!Прекрасни са,открадвам ти поне едно за проба!Прегръдка,красавице!

    ОтговорИзтриване
  11. Нямам думи - като тортички са наистина изпипани тези сладки.
    Как имаш търпение в тая жега, че и в твоето положение...Почивай повече сега, че после няма да можеш:))
    Ей, как се радвам на такива кадърни млади момичета! Как да не вярва човек, че държавата ни ще се оправи...

    ОтговорИзтриване
  12. Леле, още като им видях снимката се умопомрачих :)))) Приказка, която те връща назад във времето, но с толкова съвременна презентация и поднесено с толкова вкус!
    Браво, Зори!

    ОтговорИзтриване
  13. корави ли стават или пръхки и меки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веднага след изпичането дори не са корави - това са маслени бисквити и при отхапване дори леко се разтрошават. Като престоят 2-3 дни, стават много меки и се топят в устата.

      Изтриване
  14. Зори, къде ме върна във времето! И откога не съм хапвала сладкиш Агнеса...Глазурата ми напомни за този сладкиш! Направила си чудесни снимки и перфектни тортички! Сугурно много си зарадвала баба си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Ей сега ще й се обадя да й кажа, че съм ги правила, още не знае :)

      Изтриване
  15. Зори, как ти остава време да се въртиш около печката в тази жега не знам ;) Съгласна съм, че едновремешните сладки са много по-вкусни от днешните, но и доста трудоемки...Като се сетя само за сладките "Кошнички" или "Орехчета", които присъстваха на всички сватби ;)
    Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  16. Зориии, как се радвам, че пак се вихриш. Нещо те е връхлетяла лятната муза. :) А тортичките на маминка са прелест, да я целунеш и нагушкаш много!
    Прегръдки и от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, скъпа! Бебчо не ще да излиза и доки каза да го стимулирам с повече движение :) Прегръдки!

      Изтриване
  17. Страхотни са тези мини тортички. Записвам си веднага рецептата.

    ОтговорИзтриване
  18. Записвам рецептата и ще ги приготвя (надявам се скоро)! :) Изглеждат уникално и толкова красиво си ги украсила, Зори!
    И аз съм на мнение, че рецептите от мамините и бабини тефтери винаги ще са на мода въпреки нашите измишльотини хах! :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотни! Определено ще бъдат набързо изядени, когато ги приготвя :) Поздрави, Зори :)
    Чакаме още интересни рецепти! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Към всички похвали приеми и моите, Зори!
    Прегръдка! Хубав четвъртък,мило момиче!

    ОтговорИзтриване
  21. Невероятни са, направо усещам вкуса им!

    ОтговорИзтриване
  22. Тези бабини и мамини тефтери! Запазили мили, сладки спомени от детинството!
    Като чета - типично старите мерки - 210; 180; 140; 380 ! И в рецептурника на моята майка често се срещат тези количества!
    Невероятни тортички, прекрасни и апетитни снимки, провокиращи човек веднага да направи тези бисквитки!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  23. Сладурски мини тортички-мноооого си добра,Зори-поздравления!

    ОтговорИзтриване
  24. О, какви са симпатяги тези тортички! :)
    Не съм се заседявала за повече от час в кухнята напоследък, но с най-голямо удоволствие бих им отделила цялото си внимание, Зори. Обещават страхотен вкус и празник на масата! Като казах празник, се сетих, че скоро ти ще имаш отново какво да празнуваш... или вече поводът е налице? ;)

    ОтговорИзтриване
  25. Когато една рецепта си заслужава всяка троха, изобщо не ми пука колко е трудоемка. Ей тия си ги слагам във фейвъритс и служебно ги придвижвам в топ 10 за проба;) Изглеждат божествено и да, няма по-добър десерт от домашния, а още повече, когато баба ги е приготвила за теб- специално!!! Поздрави, Зори!

    ОтговорИзтриване
  26. Ех, че сладурски и вкусни! Непременно ще ги направя!

    ОтговорИзтриване
  27. Фантастични ... как не съм ги зърнала по-рано? :)

    ОтговорИзтриване
  28. Пропуснала съм тази рецепта, Зори. Чудни бисквитки.
    Като дете правех и аз бисквитки, слепвах със сладко от сливи, но потапях в захарен сироп и овалвах с орехи.
    Твоето предложение много ми допадна :)

    ОтговорИзтриване
  29. А можем ли да използваме попринцип краве масло вместо свинска мас?

    ОтговорИзтриване
  30. Толкова са изящни, непременно ще се пробват. Няма по хубаво от бабините рецепти! :)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!