четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Три седмици отсъствие, три рецепти :)

Три седмици от последното ми писане в блога! Имам няколко започнати публикации, но не се решавам да ви ги покажа, струва ми се, че нещо не им достига. Затова реших да компенсирам отсъствието си не с една, а с няколко рецепти. Във фейсбук вие предпочетохте да видите първо тези рецепти, което малко ме учуди, защото бях сигурна, че ще изберете десертите :)



Маслинов хляб
Адаптирано от The Complete Book of Baking

Необходими продукти:
7 г суха мая
1 ч. л. захар
475 мл хладка вода
400 г бяло брашно
75 г пълнозърнесто брашно
100 г типово брашно
65 г царевично брашно
1 ч. л. сол
30 мл зехтин
115 г черни и зелени маслини
допълнително бяло брашно за доомесване


В купа смесета водата, маята и захарта. Покрийте с чиста кърпа и оставете настрана за 5 минути. Изсипете 200 г от бялото брашно, разбъркайте добре и оставете сместа да втаса за 30 минути. Пресейте четирите вида брашно на плот заедно със солта. Направете кладенче и в него излейте зехтина и втасалата закваската.* Омесете меко тесто, добавяйте бяло брашно, ако лепне. Месете в продължение на десетина минути. Сложете тестото в купа, покрийте го с кърпа и го оставете да втаса за час и половина или докато удвои обема си.
Разбъркайте нарязаните и обезкостени маслини с 2-3 супени лъжици бяло брашно. Натиснете с юмрук втасалото тесто, във вдлъбнатината поставете маслините и омесете добре, докато се разпределят равномерно в тестото. Разделете на две големи топки и ги поставете върху хартия за печене. Поръсете ги с царевично брашно. Оставете ги да втасат за около час. Загрейте фурната на 200 градуса, а на дъното сложете метална паничка с вода. Направете кръстосан разрез на двата втасали хляба. Печете около 20 минути на тази температура, а след това я намалете на 180 градуса и печете още 25 минути или докато хлебчетата станат златисти.

* Това можете да го направите и в купа, понякога е по-удобно.


Портокалови облаци
Адаптирано от Перлы от La Perla 

Необходими продукти:
250 мл прясно мляко
10 г желатин
2 с. л. захар
портокалова есенция (или друг аромат)
оранжева сладкарска боя (по желание)

Предварително* подгответе форма, застлана с хартия за печене. Моята е правоъгълна с размери 14 х 24 см. Изсипете желатина в млякото и го оставете за десетина минути. Добавете захарта, боята и есенцията. Сложете сместа на котлона и бъркайте до пълното разтваряне на желатина, като внимавате сместа да не заври. Оставете настрана да се охлади до стайна температура. Сложете сместа в голяма купа (увеличава петорно обема си!) и я разбивайте в продължение на 10-15, а може и 20 минути, в зависимост от мощността на миксера ви. След като се образуват меки връхчета се разбива още 2-3 минути. Ако имате стационарен миксер, използвайте го. След като я разбиете достатъчно добре, изсипете сместа в подготвената форма и заравнете повърхността. Покрийте я и я приберете в хладилника за една нощ.
Нарежете облаците с мокър нож. Приберете ги в плътно затворена кутия и съхранявайте в хладилник. Издържат до два дни.

* Не пропускайте да направите това преди да започнете, сместа стяга много бързо!

Тези облаци са много вкусни. Можете да ги направите по коренно различен начин, в зависимост от желанието ви, но важното е да спазвате пропорциите на течността и желатина. Ако желаете, можете да ги направите с кафе, сироп, дори с вода. Може да сложите и повече захар, както и по-малко. Експериментирайте според вкуса си :)


Козуначета Hot Cross Buns
Адаптирано от GoodFood, бр.60/2012г.

Необходими продукти:
За козуначетата:
300 мл прясно мляко + още 2 с. л.
50 г краве масло
500 г бяло брашно
1 ч. л. сол
75 г захар
1 с. л. олио
7 г суха мая
1 разбито яйце
75 г стафиди
50 г захаросани корички
кората на 1 портокал
1 ябълка, обелена, почистена и ситно нарязана
1 ч. л. канела
За кръстчетата:
75 г брашно
5 с. л. вода
За глазурата:
3 с. л. прасковен мармалад*

Кипнете млякото, дръпнете го от огъня и добавете маслото. Оставете да изстине до телесна температура. В купа объркайте брашното, солта, захарта и маята. Направете кладенче в центъра  и сипете в него топлото мляко с маслото, добавете яйцето. Разбъркайте добре с дървена лъжица, а след това с ръце размесете до лепкаво тесто. Извадете тестото върху леко набрашнена повърхност и го омесете за 5 минути или докато стане гладко, леко и еластично. Сложете тестото в намазнена купа, покрийте го с фолио и го оставете да втаса на топло за около час.
Сложете при тестото в купата стафидите, портокаловата кора, захаросаните корички, ябълките и канелата. Месете, докато разпределите всичко равномерно. Покрийте го отново с фолио и го оставете на топло за час.
Разделете тестото на 15 еднакви топки. Подредете ги върху хартия за печене на разстояние една от друга, за да имат място да се надигнат. Покрийте тавата с фолио и оставете козуначетата да втасат за още един час.
Загрейте фурната на 200 градуса. За кръстчетата смесете брашното с около 5 с. л. вода. Добавяйте водата по 1 лъжица, докато получите гъста смес, по-скоро като паста. Прехвърлете я в торбичка с накрайник или в шприц и направете напречни и надлъжни линии по козуначетата. Шприцовайте линиите бавно, така че те да обхванат целите козуначета. Запечете до златисто за 20 минути на средна скара.
Загрейте прасковения мармалад, намажете козуначетата с него и ги оставете да изстинат.

* - оригиналната рецепта е с кайсиев мармалад, той придава по-силен блясък

25 коментара:

  1. Три чудесни рецепти! Поздравления:-)

    ОтговорИзтриване
  2. Зори,първо се радвам,че си преодоляла проблема с блога!Второ-снимките ти са великолепни,виждам,че с апарата сте се сработили перфектно и резултатите са зашеметяващи!За рецептите не мога да кажа нищо друго,освен да изсипя пълен кош с похвали!И трите са страхотни и много ми харесват!Хлебчето ще бъде направено още утре,десертчето е с много иновационна за мен технология,а за козуначетата мола сподели от къде купуваш захаросаните корички!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка, много ти благодаря! Винаги си толкова мила с мен! Захаросаните корички ги купих миналата Коледа от Лидл (още бяха в срок :D), мисля, че в момента пак ги предлагат.
      Прегръщам те и аз и ти пожелавам много приятен уикенд!

      Изтриване
    2. О,благодаря за инфото,ще обърна внимание,когато ходя до Лидъл.
      Ееее,как няма да съм,та ти си толкова млада,нежна и способна дама,а и си ми зодийка,имам сантимент!
      Поздрави пак!

      Изтриване
    3. Направих хлебчето,Зори,не ми стана така красиво като твоето,защото май по-плитко го разразях и малко се сля при печенето,обаче това са само естетически подробности,защото беше супер вкусно и добре му се насладихме всички у дома!Благодаря!
      Харесвам новата визия на блога ти!Сладурана!!!

      Изтриване
    4. Роси, радвам се, че ви е било вкусно!

      Изтриване
  3. Зори, страшно апетитно изглежда всичко! Снимките са супер, особено на облачето :)Много оригинален десерт наистина :) Аз незнайно как бях пропуснала да харесам страницата ти във фейсбук, но вече съм там! И чакам следващата публикация с десертите ;)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Радвам, се че вече се намерихме и във Фейс :)
      Прекрасен уикенд ти пожелавам!

      Изтриване
  4. Ау, ау, това е топ три направо! Приказни са, не зная дори коя да кажа, че ми е топ, мисля че облаците, но не съм убедена, снимките са великолепни! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. И трите рецепти са оригинални!
    Красиви снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, липсваше и сега се завърна подобаващо! Благодаря ти за компенсацията с тези чудесни рецепти! Снимките са страхотни! Усмихнат уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма защо да ми благодариш, Дани, за мен е повече от удоволствие :)

      Изтриване
  7. Страхотни са и трите рецепти! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, маслиновият ти хляб е разкошен, и десерта и козуначетата изглеждат великолепно!
    И как няма, като снимките ти са толкова апетитни:)
    Много благодаря за линка към фейса -страницата ти е чудесна, колоритна , и веднага се присъединих и там.
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  9. Фантазия от вкусове и красота!
    браво Зори, радвам ти се от сърце!
    Пожелавам ти хубав есенен ден*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А при теб какви вкусове и красоти има.. Ти също много ме радваш, Кате!

      Изтриване
  10. И трите рецепти ме "грабнаха" и сигурна съм, че ще приготвя питките с маслини. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз предположих, че ако ги видиш ще ти допаднат, Еви :) Ще се радвам, ако ги опиташ:)

      Изтриване
  11. Τhis is ѵery interesting, You are аn excessively professional blogger.
    I have joined yοur rss feеd аnd look ahеad to seeking eхtra of your magnіficent post.
    Αlso, I have shared your site in my social netwoгks

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей Зори, страхотни рецепти предлагаш.Обръщам се към теб за съвет опитах да направя портокаловите облачета, но при разбиването с миксера изобщо не си увеличиха обема.Моля те кажи ми къде съм сбъркала. Благодаря ти предварително. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! Съжалявам, че не са се получили! Чудя се каква може да е причината... Следва ли стъпките точно както съм ги описала? Сещам се за няколко неща, които може да са били причина:
      Желатинът не е набъбнал достатъчно в началото - около десетина минути му трябват, понякога даже повече;
      Когато си поставила сместа на котлона, тя да не би да е завряла? Това не трябва да става;
      След това, преди да се започне разбиването, сместа задължително трябва да изстине до стайна температура, защото ако е топла, желатинът няма как да задейства свойствата си.
      Другото вече е самото разбиване. С какъвто и миксер да го правиш, важното е да разбиваш много, не мисля, че причината е в миксера, а по-скоро в някоя от горните стъпки.
      Успех и благодаря, че се отбиваш! :)

      Изтриване
  13. Страхотни рец
    пти. Замесих хляба, но го сложих в машината за хляб. Чакам резултата ;) ще пиша отзиви

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!