понеделник, 13 февруари 2012 г.

Тирамису

Прекалено много неща са се изписали за този десерт, нямам намерение да ги повтарям, а просто ще ви покажа как го харесвам аз. Приготвено със сабайон, то е хиляди пъти по-вкусно от това без яйца. Както не го харесвах изобщо, сега съм върла почитателка на този десерт. При едно условие - да си го приготвя сама :) Или поне някой да го приготви по мой вкус.


Тирамису
Адаптирано от Sunshine's Kitchen

Необходими продукти:
за 12 порции:
5 пресни яйчени жълтъка
120 г кристална захар
80 мл кафеен ликьор или Марсала
500 г маскарпоне
150 мл сладкарска сметана
голям пакет бишкоти (около 500г)
студено мляко с кафе, което е подсладено и към него добавени няколко супени лъжици ром или Марсала


Разбийте с миксер яйцата със захарта около 1 минута. Сложете ги на водна баня и продължете с разбиването. Сместа трябва да започне да побелява и да се сгъстява. Когато това се случи, добавете кафеения ликьор. Използвах домашен ликьор, който е много мек и богат на вкус. Свалете от водната баня и продължете с разбиването, докато сместа започне да се охлажда. В друга купа разбъркайте сиренето маскарпоне. В отделна купа разбийте сметаната, която трябва да бъде леденостудена, за да стане на пухкав сняг. Към маскарпонето добавете яйчената смес и разбъркайте добре с миксер. Кремът трябва да е много гладък, без никакви бучки. Накрая добавете сметаната и разбъркайте със силиконова шпатула, за да се запази въздуха. Ако искате може да добавите 2-3 с. л. пудра захар на вкус.
Подредете десерта в разглобяваща се тортена форма, купа или тенджера. Облепете дъното и стените й със свежо фолио. Наредете бишкотите прави около стените на съда. Тъй като тирамисуто ще се поднесе обърнато, първо сложете слой от крема. След това ред бишкоти, като аз не ги потапям целите, защото става прекалено сочно и се разтича. Препоръчвам да се докосва леко повърхността на кафеената смес с всяка част на бишкотата, по този начин отвън те ще са сочни, а отвътре по-скоро крехки.


Ако сместа за крема не ви е достигнала със сантиметър, за да запълните борда, можете да приготвите бял шоколадов ганаш, да натрошите няколко от останалите бишкоти в него и да запълните празнината. Така се получава и една много приятна и сладка основа. Ганашът се приготвя като се кипне сметана на котлона, сваля се и към нея се добавя същото количество шоколад, Бърка се до пълното му разтопяване. След това се оставя да се охлади, като аз го охлаждам във фризера.
Десертът трябва да престои поне една нощ в хладилника. На следващия ден го обърнeте внимателно върху някаква подложка, поръсете го с горчиво какао и гарнирайте по ваш вкус с пресни плодове.

5 коментара:

  1. Зори, прекрасно тирамису! Като за кулинарно списание си го направила! А от снимката с разреза, започнах жадно и гладно да преглъщам! Браво! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Тирамисуто ти изглежда мноооого вкусно. Аз не съм опитвала и рецептата ми изглежда интересна. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен десерт, обожавам го!Снимките са толкова апетитни. Благодаря за рецептата.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотно ти се е получило,Зори!Непременно следващия път ще го опитам и аз със Забайон!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!