Преди около 5 години, когато все още бях ученичка в гимназията, ми купиха за пръв път лаптоп. Вълнувах се и исках да сложа на работния плот най-хубавата снимка, която да ми стопля сърцето и пълни очите, щом го отворя. Разрових се в нета и попаднах на тази невероятна снимка. Изобщо не разбрах, че това е блог, нито знаех що е то блог, нито прочетох, че това произведение е направено от българка, за мен това беше просто невероятна красота, която една година стоеше на десктопа ми.
Само година по-късно, в далечната 2011, съдбата ме срещна виртуално с този виртуоз на кулинарното и фотографско изкуство. В началото на комуникацията си с нея, бях приятно изненадана, но и озадачена, как е възможно, творец от такъв висок ранг, винаги да намира време да каже добра дума за всички, макар и начинаещи блогъри? Как е възможно само чрез мили слова, комплименти и нежни кадри, да се докосне до твоята душевност и да го почувстваш толкова близък, сякаш сте се познавали цял живот? Как е възможно да си толкова щедър, в същото време премерен и да даваш винаги най-доброто от себе си за всички? Възможно е, да, защото това е Ева Тонева.
Аз съм истинска щастливка, че те познавам, макар и все още само виртуално, Еви! Благодаря ти, че ме допусна в емоционалния си свят! Благодаря, че с отношението ти към мен и към другите, ме стимулираш да бъда по-добра! Ти си една истинска кулинарна, фотографска и житейска школа!
Не е за вярване, но приготвих четири различни рецепти за гостуването си при Ева и нито една не ми се получи. Или поне не така, както исках. Накрая се примирих и реших да й гостувам с последната си рецепта, но снощи реших, че няма да правя компромиси и ще измисля нещо ново, нещо, което да ме описва до някаква степен и да е невероятно вкусно и примамващо. И какво по-добро от пица? Любимата ми храна, моята храна.
Каквото и да напиша за това тесто, ще е малко. Не съм предполагала, че ще го кажа, но пицата на Джейми Оливър ряпа да яде. Коричката е хрупкава, но и някак мека, а отвътре е като многолистно тесто, толкова пухкаво и памучно, крехко и топящо се в устата. Другото предимство е, че е без месене. Единственото, което трябва да имате предвид е, че тестото трябва да стои в хладилника 12 часа. При всяка друга рецепта ви пиша - опитайте, вкусно е, а сега просто ви се моля: направете това тесто и тази пица, мили хора!!!
Памучна пица Болонезе
Необходими продукти:
За тестото:
Адаптирано от Manuela's Diner
300 г брашно
230 мл студена вода
7 г суха мая
6 с. л. зехтин
1 ч. л. сол
За плънката:
400 г кайма
1 с. л. зехтин
1/3 ч. л. черен пипер
1/4 ч. ч. бяло вино
1 с. л. соев сос
300 г сос Маринара на Ева Тонева или моя
Допълнително:
125 г моцарела
1 с. л. чесново масло
Приготвяне на тестото:
В голяма купа изсипете всички съставки за тестото. Разбъркайте добре, докато се обединят и не останат бучки, и се получи много гъста каша, подобна на тесто. Покрийте купата с фолио за свежо съхранение и я оставете в хладилника за 12 часа.
Приготвяне на плънката:
Запържете каймата и черния пипер в малко зехтин за около 4-5 минути. Прибавете виното и соевия сос и продължете готвенето, докато алкохолът се изпари. Добавете сос Маринара, разбъркайте и свалете от котлона. Оставете плънката да се охлади, преди да я сложите върху пицата.
Приготвяне на пицата:
Вземете една шепа брашно и я изсипете върху работния плот. Изсипете тестото и с помощта на шпатула, го овъргаляйте, загръщайки краищата му навътре. Оформете топка, покрийте я с фолио и оставете тестото на плота за около 2 часа на стайна температура.
Внимателно разделете втасалото тесто на две топки.* Вземете едната и с много деликатни движения, стремейки се да запазите въздуха, разтеглете леко тестото, така че да се образува кръг, като се стремите да оставите дебели краища и по-тънка, но не прекалено тънка средна част. Поставете пицата в тава с незалепващо покритие и внимателно сложете от плънката, като се стараете да запазите дебел борд отстрани.* Изпечете пицата във фурна, предварително загрята до най-силната температура. Печете 3-4 минути, след това сложете върху плънката накъсана моцарела, намажете борда на пицата с чесново масло и запечете още, докато се получи златиста коричка и моцарелата се разтопи апетитно.
* По-удобно се работи с по-малки пици, отколкото с една голяма, но вие преценете как ви харесва повече.
* Това е най-вкусният край на пица, който съм яла! Изключително крехък и въздушен е!
Зори, пицата изглежда толкова изкушаваща, че ако снощи не бях яла пица (и в момента има още останала) щях да си я направя още сега. Но си записвам рецептата и след няколко ще да я пробвам. Задължително! :)
ОтговорИзтриванеЗори пицата изглежда невероятно вкусно,имам чувството,че усещам аромата и през монитора :) Още утре мисля да я пробвам :)
ОтговорИзтриванеСтрахорно! Ще изпробвам рецептата задалължително! Толкова вкусна и примамлива изглежда! <3
ОтговорИзтриванеПицата изглежда супер, Зори! Честито за гостуването при Ева! Страхотен човек е и много се радвам, че я познавам и всекидневно имам възможността да се възхищавам на творенията и.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната сряда!
Изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеСамо да уточня - наистина ли не се слага захар в тестото?
Благодаря за рецептата.
Вчера от скитане и задачи, нямах време да седна пред компютъра, а през телефона не е същото.
ОтговорИзтриванеРазвълнува ме, ама много, Зори! Щастлива съм, че имам приятел, като теб до себе си и се надявам скоро да мога лично да се насладя на прекрасното момиче, което си.:)
Благодаря ти за приетата покана, за невероятната рецепта и снимки! Удоволствието е за мен и оправда всичките ми очаквания. :)
Уникална пица, Зори! Толкова сочна и с ароматна плънка! :) Мноого ми харесва идеята и снимките!
ОтговорИзтриванеЧестито гостуване при Ева! И двете сте прекрасни вдъхновителки!
Поздрави!
Зори, и тук да кажа - чудесна рецепта, ще се възползвам от нея непременно!
ОтговорИзтриванеА предисловието ти е толкова мило...Ева сигурно е много радостна да го прочете и да те има за приятел. Страшен дечко си ти!
Зори,страхотна е пицата,направо съблазън от І-ви ранг!Много точно си описала,Ева,макар и аз все още да не я познавам лично,такива са и моите впечатления!Прегръдка и за двете,талантливи момичета!
ОтговорИзтриване