сряда, 3 декември 2014 г.

Еклери

Миналата седмица си направихме уикенд без интернет, ТВ и телефони. Така ни се услади, че нямаше как да не го повторим и занапред ми се иска всички съботи и недели да са такива. Домашен уют, сладки еклери и още по-сладки краченца.


Домашните еклери са ми слабост и като трябва да направя някакъв сладкиш по-набързо, но и да е по-вкусен и изтънчен от кекс (примерно!), винаги се сещам за тях. В блога съм показвала еклери няколко пъти. Тестото правя винаги по една и съща рецепта, но в различна форма или с различна глазура и украса - еклери с лилава глазура, еклери с крем и профитероли със сладолед.


Еклери

Необходими продукти: 
За 1 тава с размерите на тази от фурната:

За еклерите: 
адаптирано от GoodFood Bulgaria

150 мл прясно мляко
150 мл вода
100 г краве масло
щипка сол
200 г брашно
4 яйца 

За крема:
3 жълтъка
310 мл прясно мляко
60 г захар
1/2 ч. л. ванилов екстракт
щипка сол
20 г натурално пшенично нишесте
100 мл сладкарска сметана


Приготвяне на еклерите:
В средно голяма касерола сложете млякото, водата и маслото, нарязано на малки кубчета. Оставете маслото да се разтопи. След като сместа кипне, прибавете солта и брашното и свалете от котлона. Бъркайте усилено, докато се образува тесто, което се отделя от стените на касеролата. Върнете касеролата на котлона и бъркайте още 3 минути, за да се запече брашното. Оставете го да се охлади за няколко минути. В купа счупете яйцата и ги разбийте леко. Прибавете ги на четири пъти към тестото, като след всяко бъркате до пълното му усвояване. В началото ще ви се струва, че сместа е на парцали, но тя ще стане хомогенна след достатъчно бъркане. Напълнете сместа в пош със звездовиден накрайник и я оставете настрана до момента, в който не започнете печенето. Шприцовайте еклерите върху тава, застлана с хартия за печене като направите едно кръгче и без да пускате поша още едно върху него. Печете ги във фурна, загрята на 220 градуса за 5 минути. След това намалете фурната на 200 градуса и печете още 20 минути, докато еклерите станат златисти и хрупкави. През времето на печенето в никакъв случай не отваряйте фурната! Изключете я и оставете еклерите да изстинат в нея. След като вече сте я изключили, може да я отворите да ги проверите - трябва да са твърди, леки и хрупкави. Оставете ги максимално дълго в топлата фурна до пълното им охлаждане. От рязката смяна на температурите, еклерите ще спаднат.


Приготвяне на крема:
В малка купичка смесете жълтъците, ваниловия екстракт, солта и нишестето. Добавете няколко супени лъжици от млякото и разбъркайте добре.* Прибавете тази смес към студеното мляко, прецеждайки я през фина цедка, за да отстраните по-грубите частици, изсипете захарта и поставете на умерен огън. След една минута започнете да бъркате упорито с тел, докато кремът се свари и стане гъст и плътен. Това ще отнеме до десетина минути. Изсипете горещия крем върху влажна тава и го покрийте с парче фолио за свежо съхранение, за да не се образува кора. Оставете го да се охлади напълно.
В голяма купа разбийте сметаната на пухкав сняг. Прибавете охладения сладкарски крем и разбийте отново с миксера на ниска степен.

* Предварителното смесване на тези продукти ще предотврати образуването на бучки в крема.

Разрежете еклерите по дължина и с помощта на пош, сложете крем по средата и ги захлупете с капачетата. Поръсете ги с пудра захар и ги декорирайте със снежинки от фондан и парченца малини. Аз натроших и зелени бонбонки, но не ми хареса резултатът. Попитаха ме с какво съм оцветила еклерите :) Просто използвах домашни яйца, мляко и масло от мандра.

16 коментара:

  1. Леле каква прелест! Изглеждат толкова апетитно и коледно. Останах без думи определено.

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина прелестни! Браво, Зори!

    ОтговорИзтриване
  3. Това не са еклери, това са произведения на изкуството, перфектно-прелестни!
    И ти и малките сладки пухкави пръсчета, дето ми се прииска да ги гризна сте прелестни :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ще отхапя това палче и това си е то! Направо не мога да стигна до еклерите, често, иде ми да го изям този сладур!

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, пухкави крачета, пухкави еклерчета, без телефон, ТВ, компютър...., ма ти живееш в Рая, бе човек?;)

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, желая ти винаги да се носиш на пухкавото облаче, което е при теб. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесна идея за почивни дни без нет, комп и тел:)
    Със сигурност човек може да ги замени с по-приятни, полезни и смислени неща!
    И еклерите, а още повече тези крачета са едни от тях!
    Желая ти тази идилия никога да не свършва!
    Ще направя тези еклери!

    ОтговорИзтриване
  8. Ауу, Зори! Обожавам еклери. Правила съм два пъти- един път се получиха, а вторият- не.
    Ще взема да ги направя по твоя рецепта, пък дано станат! Ще пиша за резултата тези дни.
    Прегръдки! И да нацелуваш краченцата на Станимирчето!

    ОтговорИзтриване
  9. Този бос сладур направо ще му нацелувам крачетата :) а пък еклерите ти Зори, направо ме сразиха ... като нарисувани са! Явно това е пропорцията за тестото им, защото изглеждат невероятно! Ама и снимките ти ... съблазън голяма :)
    Поздравиии :)* и весели и сладки предпразнични дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, прекрасни са тези....крачета!!!!!!!!!! Ще ги нацелувам!:)) Еклерите също са ти невероятни! Поздрави и прекрасен декември ви желая сладурчета!

    ОтговорИзтриване
  11. Ще му изям сладките,пахкави крачета на твоето бижу,Зори,а еклерите изобщо не се нуждаят от коментар,а от продължително съзерцание-божествени и толкова красиви!Щастлив и вкусен декември!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви, момичета!!! Усмихнахте ме :)))

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотни еклери, Зори! Толкова прецизно си ги приготвила и украсила, че не мога да намеря подходящи думи. Обаче първата снимка ми хареса най-много! :) Прекрасен декември с много настроение и вълнуващи моменти ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  14. Това някаква прелест ли е какво ли! Великолепни еклери, домашните са ми винаги фаворит! Приказни снимки, а тия петички ще ги захапя някой ден! Прегръдка и нацелувай малкия плюшен мъж!

    ОтговорИзтриване
  15. Съблазнителни крачета за целувки и гушкане! И съблазнителни за консумиране еклери! :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасни на вид и със сигурност много вкусни! Предлагате чудесни рецепти- благодаря!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!