Не мога да си представя да направя пица с готово доматено пюре. Вкусът му в повечето случаи е кисел, горчив, неподправен. С една дума, не е за моето небце. От години си правя соса сама, но не съм му отделяла специална публикация и съвсем инцидентно днес, докато си правих сос, реших да го споделя и с вас.
*Имайте предвид, че от къкренето без капак сосът пръска.
Сосът може да се консумира веднага или да престои до седмица в хладилник. Може да бъде замразен и да се използва при нужда.
Препоръки за пица:
Сос Маринара
Необходими продукти:
за 4 порции паста
или
за 4 пици с диаметър 25см
400 г консерва домати (или пресни обелени домати)
1 с. л. задушен лук
1 скилидка чесън
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сух риган
6 големи листа пресен босилек
3 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
Пасирайте доматите в блендер. Изсипете ги заедно с всички продукти в тиган и варете соса на среден огън, без капак* около 15-20 минути или докато се сгъсти и редуцира. Разбърквайте отвреме навреме. Ако сосът се е сгъстил прекалено рано, добавете малко вода.
*Имайте предвид, че от къкренето без капак сосът пръска.
Сосът може да се консумира веднага или да престои до седмица в хладилник. Може да бъде замразен и да се използва при нужда.
Препоръки за пица:
* Правете пиците с по-малко сос.
* Размажете соса, оставяйки поне сантиметър и половина борд по края, който преди и по време на печенето може да намажете с олио, за да стане хрупкав.
* Размажете соса, оставяйки поне сантиметър и половина борд по края, който преди и по време на печенето може да намажете с олио, за да стане хрупкав.
* Преди да сложите пицата да се пече, полейте с малко зехтин, който да я направи още по-сочна.
Препоръки за паста:
* Отцедете пастата, запазвайки част от горещата вода. Смесете пастата със соса направо в тигана, където е бил сосът или в тенджерата от варенето на пастата. Разбъркайте добре и полейте с още зехтин или сложете малка бучка масло.
Още препоръки, свързани с печенето на пица, може да видите в публикацията с Любимата ми пица :)
Как ми се дояде домашна пица, Зори! :) Много полезна публикация показваш с вкусни снимки. В повечето случаи използвам домашна лютеница за намазване на блата, но през лятото приготвям сос (и го обичам с босилек и риган, точно като този, който показваш). :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнато утре!
Прекрасна рецепта и снимки, Зори! Моята рецепта е подобна, вместо риган добавям прясна мащерка. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеЗори, ще повторя, ама няма как... Прекрасно предложение и много красиви снимки! ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И сосчето, и снимките... чудни! :) Запътих се към леглото, а огладнях от един доматен сос... :)
ОтговорИзтриванеА моркова и целината защо липсват ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеМоята питанка е може ли да се консервира и да се ползва през годината, че ми треснаха днес 2 щайги с домати...
Здравейте :) Да, аз от две лета насам така правя. Докато е горещ, в стерилни бурканчета и с капачките на долу, да се запечата. Времето за сгъстяване е по-дълго (може би около час) заради голямото количество.
ИзтриванеМоркова и целината са неизменна съставка в соса...задължителни...но да не се сърдим на домакините с вкусни предложения...на тях все пак не им е това работата Павеле...домакини..стараят се
ОтговорИзтриване