сряда, 11 декември 2013 г.

Постна питка за Бъдни вечер

Бъдни вечер е един от любимите ми празници. Харесва ми, защото е идеен, има много ястия, което означава, че се готви много, а както знаете, аз обичам да го правя. За Бъдни вечер винаги приготвяме постната питка с мая. Не обичам да правя компромис с вкуса, особено за празник, затова избягвам содени теста. Питката е пухкава и с конци. Дори на следващия ден, вкусът й е прекрасен.


Постна питка
Авторска рецепта

Необходими продукти:

Закваска:
20 г прясна мая
1 ч. л. захар
150 мл топла вода
3-4 с. л. брашно

За тестото:
цялата закваска
150 мл топла вода
1 ч. л. сол
3 с. л. зехтин
400 г брашно и допълнително за доомесване

За декорация:
няколко листа пресен магданоз
топче тесто, приготвено само от брашно и вода
брашно за поръсване

В купа разтворете маята във водата, заедно със захарта. Прибавете малко брашно, разбъркайте добре, покрийте с чиста кърпа и оставете закваската да втаса за 20 минути.
Прибавете, солта, останалото количество вода и зехтина. Разбъркайте и започнете постепенно да прибавяте брашното, докато се образува тесто. Прехвърлете го на плота и го месете около 7-8 минути, докато олекне в ръцете ви. Сложете го в купа, намажете го със зехтин и го покрийте с кърпа. Оставете го да втаса за около час или докато удвои обема си.
Застелете кръгла 22-сантиметрова тавичка с хартия за печене, намазнете дъното и стените й. Разделете тестото на 7 еднакви по размер топки. Оформете ги добре и ги разпределете в тавата на разстояние една от друга. Покрийте питката с кърпа и я оставете да втаса за около 50 минути. Загрейте фурната на 200 градуса. Намокрете листенцата магданоз с вода и ги залепете върху втасалата питка. За средната украса, направете тесто с брашно и малко вода. Разточете го върху някакъв релеф или каренце. Изрежете го с подходяща формичка за сладки и го залепете с вода в центъра на питката. Поръсете я с брашно и я поставете в загрятата фурна. Намалете фурната на 180 градуса и печете за около 50-50 минути или до порозовяване. Проверете я с чиста дървена клечка - трябва да излезе суха.

16 коментара:

  1. Не знам дали е постна, ако е с мая, ти ще кажеш, Зори. :) Но пък друго знам - прекрасна е, толкова красиво си я оформила!
    Сърдечни поздрави, Зори! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, много е красива питката с листенцата магданоз! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Маята е постна, защото е от дрожди, т.е. гъби! Този теологичен спор съм го водила вече! Точно такава питка ми трябваше, браво, Зори!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Термофилните дрожди са се отглеждали първоначално върху човешки кости,после върху животински, от което произлиза,че маята не е постна. Но питката е много хубава!

      Изтриване
  4. Наслада за окото са твоите снимки както винаги :) А за вкусът съм убедена. Усмихната вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, питката ти е разкошна и много свежа с тези листенца от магданоз!
    С удоволствие бих се възползвала от идеята ти :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Постна е, изглежда перфектна, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Много красива питка, Зори! Хареса ми идеята за декорация и ще я приложа в някое следващо месене. Поздрави и хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Много красива питка. Носи духът на Коледа и за посна питка изглежда просто перфектна.

    ОтговорИзтриване
  9. Еееее не! Страшен перфекционизъм!

    ОтговорИзтриване
  10. Много е красива,Зори!Особено с тази дантелка съвсем е празнична!
    Аз също избягвам содените питки,защото се пекат прекалено бавно за моя темперамент :) .
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз знам, че щом има мая не е постна, но по-важно е ти как я приемаш и още повече, да ви е вкусно и да носи празнично настроение и топлина! Прекрасна изглежда , Зори, справила си се отлично, мила!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Много красива и ефектно оформена, питка, Зори!
    прекрасно изглежда и наистина рецептата е постна...
    Поздравления и пожелания за вдъхновени, споделени и щастливи празници!

    ОтговорИзтриване
  13. Е, ама тази корица / шапка/ ми пълни душата, Зори! А за питката, думи нямам! Толкова красива, толкова интересно декорирана с листенца. Аз за пръв път виждам такава декорация и много ми харесва! Относно това, че питката е с мая, а не със сода, мога само да ти кажа, че и аз често правя така, понеже питките с мая са ни любими. Сега за Никулден правих питка със сода, вкусна беше, много даже, но като постои и вече не е като тази с маята. А и както виждам от коментарите маята е постна, така, че всичко е ок с твоята прелестна питка! Прегръдки, Зори и благодаря за прекрасната идея!

    ОтговорИзтриване
  14. Всяка година се чудя не е ли време да почна да слагам мая в питката. С това тук ти ме убеди в правотата на решението! Поздрав, Зори!!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!