сряда, 15 май 2013 г.

Милинки с кюфтенца

Вчера завърших семестриално четвърти курс Международни икономически отношения. Този последен изпит ме приближи още повече до нещо, което още не съм ви споделяла, а именно заминаването ми до Америка. Летя точно след една седмица! Не мога да повярвам, че времето мина така бързо, имам чувството, че вчера ми беше подаването на документи, интервюто за работа, визата... Но ето, че времето се изниза и в сряда летя. В началото много се вълнувах, но сега съм изпълнена с противоречиви чувства. Много ще ми липсват всички! От друга страна, баща ми живее в Доминиканската република и ще го посетя, но това ще е чак през септември. Ще пиша постоянно в блога, нищо, че ще се спуквам от работа!


Другото хубаво на заминаването ми е, че не просто ще работя, а ще работя в ресторант! Позицията, която исках е Prep Cook, т. е. ще се занимавам с подготовката на продуктите - главно ще режа, предполагам ще филетирам, ще обезкостявам, ще кормя риби, ще разделям стриди, ще трепя омари :D В началото исках да съм в същинската кухня - да готвя, да завършвам ястията, но после като размислих, реших, че ще е по-добре да се науча да режа светкавично бързо, да стана по-сръчна, а нищо не е по-подходящо от препа.
Това е засега, стягам багажа, готвя се за емоции всякакви и междувременно ви показвам тези милинки, които правих преди около месец за гости, но не снимах. Дозата е за по-голяма тава, тези направих само, за да ви покажа рецептата. Идеята ми хрумна, размишлявайки как да направя хапки с кюфтенца и хляб, така че хлябът да изглежда добре.


Милинки с кюфтенца
Авторска рецепта

Необходими продукти:

За тестото:
20 г прясна мая
200 мл топло прясно мляко (не горещо)
1 ч. л. захар
100 мл кисело мляко
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. сол
1 яйце
2 с. л. олио
500 г бяло брашно (или колкото поеме)
пресен розмарин за декорация

За кюфтенцата:
500 г кайма
черен пипер
чубрица
кимион
1 яйце
брашно за овалване
олио за пържене


Приготвяне на тестото:
В купа разтворете маята в топлото мляко, добавете захарта, няколко съпени лъжици брашно и разбъркайте добре. Покрийте купата с чиста кърпа и оставете закваската да втаса. Когато е готова, прибавете киселото мляко със содата в него, солата, леко разбитото яйце и олиото. Постепенно почнете да добавяте брашно, докато се образува тесто. Прехвърлете го на плота и го омесете за десетина минути или докато стане леко и пухкаво. Сложете го в купа, покрийте го със свежо фолио и кърпа и го оставете да втаса за около час.

Приготвяне на кюфтенцата:
Смесете каймата с подправките и яйцето и я объркайте добре. Оформете кюфтенца, малко по-големи от лешник, т. е. като за супа топчета. Подредете набрашнените кюфтенца в плоска чиния и ги сложете за кратко във фризер, за да стегнат добре и да не променят формата си при пържене. Изпържете ги до златист цвят, но не ги препържвайте, защото те ще се досготвят във фурната. Оставете ги да се охладят напълно, преди да започнете да ги увивате в тесто.

Приготвяне на милинките:
Разделете тестото на две топки. Върху набрашнен плот го разточете с дебелина по-малка от сантиметър. С кръгла формичка (или чаша) с диаметър 4 см изрежете кръгчета в тестото. Във всяко завийте по едно кюфтенце и ги подреждайте в намаслена тавичка. Накрая забучете няколко листа пресен розмарин и поръсете милинките с брашно. Оставете ги да втасат за 20 минути и ги изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.

16 коментара:

  1. Zori, izglejda prekrasno! Uspeh v Amerika i poputen vqtur :*

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления за разкошните милинки с кюфтенца. Сигурно са много вкусни. И много успехи в предстоящите нови хоризонти!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, звучи толкова вълнуващо! :) Ще бъде страхотно приключение, а пък колко нов кулинарен опит ще натрупаш! А четири месеца нищо не са, не се настройвай отсега носталгично. В кой град в Америка ще си? Надявам се, че ще имаш време да разказваш и споделяш впечатления :)

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, пожелавам ти много късмет в новото ти начинание, и съм сигурна, че ще успееш и ще натрупаш много безценен опит. Попътен вятър, мила!
    А милинките са страхотни- ароматни и вкусни.
    Успех и много щастливи мигове!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасна новина, пожелавам ти много и страхотни моменти и съм сигурна, че противоречивите чувства ще изчезнат много бързо, защото всеки има нужда от велики изживявания и надявам се, това ще е такова! Милинките са страхотни и снимките ти както винаги великолепни! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, попътен вятър ти желая и аз! Много хубаво си решила, следвай смело мечтите си. И дано да си наистина доволна от това, което предстои. Поздравления и за завършването, дано българската диплома все някога да ти помогне. =)
    А предложението ти е чудно. Снимките - какво да кажа, очите ми останаха в тях, много красота си събрала на едно място.
    Сърдечни поздрави и до скоро, надявам се!

    ОтговорИзтриване
  7. Много късмет и здраве ти желая, да ни показваш много снимки и Америка!
    Питката с кюфтенца е прекрасна, ще се възползвам от идеята!

    ОтговорИзтриване
  8. Зори, попътен вятър! Да не забравяш да ни показваш къде се разхождаш :)
    Тези кюфтенца определено ще се харесат на половинката, а и не само!

    ОтговорИзтриване
  9. О, миличка така се радвам за теб! Това е една голяма крачка напред и само напред и смело напред и все напред!!! Това ти пожелавам от сърце! Изборът, който си направила смятам, че е много правилен. Приятен полет, нека всичко е прекрасно! Страхотни милинки с изненада, която не е само в милинките, а и в публикацията! Поздрави, Зори!

    ОтговорИзтриване
  10. Мила Зори! Попътен вятър! Желая ти сбъдване на всички мечти!
    Страхотни милинки предлагаш и прекрасни снимки!
    Успех, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, чудесни новини споделяш! Желая ти много успех и късмет на американска земя!
    Предложението ти с кюфтенцата е страхотно, снимките-уникални! :-)
    Сърдечни поздрави и приятно пътуване! :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Великолепни снимки , великолепна рецепта ! Честито за завършването ,Зори ! Попътен вятър към Америка и лека работа ! И да пишеш , ей :) !
    Поздрави ! Успех !

    ОтговорИзтриване
  13. Много оригинална идея! Снимките са много апетитни и красиви! :)
    Честито завършване! Само успехи ти желая! Лек път и само позитивни емоции! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Зори, страхотна идея и прекрасно реализиране! Снимките ти са "черешката в коктейла"! Относно пътуването ти, желая ти прекрасно лято с много готини емоции и много натрупан кулинарен опит! :) Ще разказваш и учиш и нас :) :)

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесна идея за кюфтенца в милинки, Зори,
    но темата със завършването и пътуването явно е по-вълнуваща:
    поздравления, с пожелания за успехи и сбъднати мечти,
    твое лично удовлетворение и много, много щастие, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Убедена съм, че бързо ще се адаптираш, Зори, и дано да си доволна от предстящите промени :)
    Виждам, че съм пропуснала много публикации, всичките са чудесни - нормално, щом ти си авторът :)

    Много усмивки и много приятни емоции идната седмица!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!