петък, 10 май 2013 г.

Торта с ягоди, бял шоколад и маскарпоне

Тази публикация е много специална за мен. На първо място, в нея ще ви представя тортата, която направих за рождения ден на моята майка :) Много се постарах да я зарадвам и внимателно обмислих какво точно би й харесало като вкус, съчетание на аромати и визия. Спрях се на нежен, но засищащ маскарпоне крем с бял шоколад, ягоди в богат тортен блат и декорация от свежи ягоди в шоколад и малко бели шоколадови стружки да подскажат за вкуса. Много й хареса тортичката и каквато ми е чревоугодничка, ако знаете само как си я варди да не изяде някой повече от нея :)))


Другото, което прави публикацията ми специална е това, че тя е стотната подред. Струва ми се, че е малко за година и половина, ама с университет, работа, партита, сериали или дори гледане на малки деца (сестра ми и братовчедка ми например), е трудно да дебнеш постоянно дневната светлина и да избягваш присъствието на гладници около теб, чакащи да опустошат поредното парче торта :). Малко или не, толкова успях да снимам и покажа пред вас.


Торта с ягоди, бял шоколад и маскарпоне

Необходими продукти:

За 2 блата с диаметър 20 см:
Адаптирано от Марта Стюарт
100 г меко масло
160 г брашно
1 и 1/2 ч. л. бакпулвер
щипка сол
180 г захар
1 яйце
100 мл прясно мляко
420 г ягоди

За крема:
Авторска рецепта
200 мл течна сладкарска сметана
200 г бял шоколад, начупен на парченца
семенцата на една шушулка ванилия
500 г маскарпоне
пудра захар на вкус

За декорация:
шепа пресни ягоди
бял шоколад, разтопен на водна баня
черен шоколад, разтопен на водна баня
настърган бял шоколад


Приготвяне на блатовете:
В купа смесете брашното, бакпулвера и солта. В друга купа сложете маслото и захарта и ги разбийте на висока степен с миксер за около 3 минути. Добавете яйцето и разбийте отново на по-ниска степен, а след това прибавете и млякото. Накрая изсипете брашнената смес и разбийте до хомогенност.
Застелете две тавички* с диаметър 20 см с хартия за печене и намажете стените им с масло. Разделете сместа на две и я разпределете равномерно в тавите, заглаждайки повърхността с шпатула.


Нарежете ягодите на половинки и ги подредете без натиск по повърхността на неизпечените блатове. Опитайте се да покриете цялата площ с ягоди. Изпечете блатовете в предварително загрята на 175 градуса фурна първите 10 минути, а след това я намалете на 160 градуса и печете още 30-35 минути или до хубав златист загар. Оставете блатовете да се охладят за 5 минути във формите, отстранете внимателно хартията за печене и ги прехвърлете върху метална решетка до пълното им охлаждане. Увийте ги във фолио за свежо съхранение, докато не стане време да сглобите тортата.


Приготвяне на крема:
Отстранете семенцата от шушулката ванилия и ги сложете заедно със сметаната в малка касерола. След като сметаната кипне, сложете вътре белия шоколад и отстранете съда от огъня. Оставете шоколадът да се отпусне, а след това разбъркайте добре до хомогенност. Прехвърлете ганаша в малка купичка и го приберете за една нощ в хладилника.
След като ганашът е напълно охладен, прехвърлете го в голяма купа и го разбийте с миксер на високи обороти, докато стане на гъст и плътен сметанов крем. Прибавете маскарпонето, няколко супени лъжици пудра захар (ако смятате, че е необходимо) и разбийте добре.


Сглобяване на тортата и декорация:
Слепете блатовете с голямо количество крем. Измажете тортата с крем от всички страни. Напълнете останалия крем в сладкарски пош с кръгъл накрайник. Сложете три точки с поша от глазурата по ръба на тортата. Със сладкарски нож или с дръжката на чаена лъжица, размажете глазурата надясно. Повторете - върху края на размазаната точка, сложете нова и  размажете отново, докато завършите тортата. Идеята е да се застъпват краищата.
Разтопете шоколад на водна баня. Нанижете няколко цели ягоди на дървени шишчета и ги потопете в шоколада. Оставете ги да стегнат забити в стиропор или върху хартия за печене. Подредете ги върху тортата, а в средата сложете начупен или настърган бял шоколад.


* Когато нямам конкретен размер тава за кейк, торта или някакъв блат, често използвам тигани. Дори и да са с пластмасова дръжка, тя няма да се увреди във фурната (поне моите са непокътнати).

45 коментара:

  1. Зори, истинско съвършенство. Да ти е жива и здрава рожденничката и убедена съм, че е останала повече от поласкана, то няма как да не ти хареса такава красота, а сигурна съм и вкус.
    Усмихнат ден,мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, много здраве и усмивки за твоето майче, тортата е приказна, и на вид и на вкус!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори да ти е жива и здрава маминка и много да те слуша! Чудесна торта, може и аз да я приготвя в последните дни, преди да съм се върнала на работа :) В къщи много обичаме торти с мнооого крем!
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Деси!
      Много ще се радвам, ако я приготвиш :)

      Изтриване
  4. Тортата е съвършена и много елегантна! Направена с толкова прецизност! Поздравявам те, Зори, за тази красота, с която си зарадвала майка си - да ти е жива и здрава и все на такива страхотни торти да се радва! :) И моята скоро има рожден ден и мислех да й направя торта с ягоди и шоколад. :)
    Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, Зори, ето го среднощното вдъхновение и прелестното му изпълнение. Прекрасна е тортата, наистина съм впечатлена. Изчистена и в същото време с всичко необходимо. А за вкуса... само мога да мечтая.
    Сърдечни поздрави за майчето - да е жива и здрава и още безброй години да се радва на чудесна дъщеря като теб.
    А теб поздравявам за 100-ната публикация. Няма смисъл да се терзаеш за броя - важното е да изпитваш удоволствие, нали за това е блогът.
    Всичко добро ти желая, Зори! И браво, всичко е страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! То не беше много среднощно, а сутрешно :)
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Поздравления и от мен, Зори -
    за празника на майка ти и юбилейната ти публикация!
    Щастливка е тя,
    дълги години да ти се радва в здраве, сполука и благоденствие,
    а на теб творческо вдъхновение за още много х100!
    Приготвила си й прекрасна торта -
    много стилна и елегантно декорирана, фино и нежно овкусена!
    И снимките са страхотни, малката чаровница - също,
    хубави и усмихнати майски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Уникалнааааааа!
    Поздравления ,Зори!
    снимките са невероятни!Красота!
    Поздравления за майчето ти!!!
    прегръдки и един прекрасен уикенд

    ОтговорИзтриване
  8. Много красива и сигурна съм разтапящо вкусна е тази торта!Поздравления!
    С удоволствие бих си опитала не едно голямо парче!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мари, наистина е разтапяща :)
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Зори, да е жива и здрава майчето ти! Прелестна торта, направена с много любов и желание! Страхотна визия и вкус. Поздрави и на тази малка чаровница:) и комплименти за теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, да ти е жива и здрава! Тортата е приказна!!! Сестричката е голяма сладурка!
    Поздравявам те за енергията, вдъхновението и за собствения стил в готвенето и презентацията!!! Никак не ми се струва малко, това което си направила! Продължавай все така!!!
    Поздрави, Мишел!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мишел! Не знаех, че имам собствен стил и често съм се чудила как ли изглежда блогът ми в очите на другите. Хубаво е някой да ти го каже, благодаря :))
      Поздрави!

      Изтриване
  11. Много здраве и щастие за твоята скъпа майчица, Зори! А с тази торта съм убедена, че си я трогнала и развълнувала. Невероятно красива е - много, много ми харесва! Снимките - ти си знаеш, че можеш да снимаш много добре, само ми остава да кажа, че са страхотни! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани :) Мисля, че имам още мнооого, много да се уча :)
      Трогната съм от думите ти!

      Изтриване
  12. Зори, разкошна торта! Много елегантна, чудесно съчетание на продуктите! Да ти е здрава и щастлива майчицата!
    Поздравления за 100-тната публикация и ти желая още много все така успешни публикации!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасна торта, Зори, за още по-прекрасен повод!
    Да ти е жива и здрава мамчето и дълго да сте заедно щастливи!
    Поздравления и за постоянството и таланта, мила! 100 публикации никак не са малко, при това всички до една оригинални и интересни! Пожелавам ти тази година да имаш време за всичко, което те прави щастлива, пък дали ще напишеш още 100, повече или по-малко няма значение. Само не спирай!
    Поздрави и прегръдки за теб, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасна! Сигурна съм, че майчето ти е усетила твоята любов с всяка една хапка! Браво!

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасна торта! Поздравления! Обожавам ягоди! Имам само един въпрос -когато се смесват ганаша с маскрапонето се бърка с миксер или шпатула? Ако е с миксер няма ли да се втечни сместа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Ганаша първо трябва да се разбие на гъст крем (след като е стегнал за няколко часа). След това се смесва с маскарпонето с миксер. Сместа не се втечнява, ако ганашът е разбит до гъсто.
      Благодаря!

      Изтриване
  16. Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте,имам още един въпрос :-) с какво е настърган шоколада отгоре? Съпруга ми има рожден ден на 06.06 и смятам да го изненадам с тази прекрасна торта!

    ОтговорИзтриване
  18. ....и още един - с нищо ли не се сиропират блатовете?

    ОтговорИзтриване
  19. Zdraveyte! Shokoladut nasturgah s nozh, po-skoro stana kato nachupen. Blatovete ne sum siropirala, ot qgodite stavat dostatuchno sochni, s i ima dosta krem. Vse pak ne mislq, che shte e problem, ako se siropirat s malko prqsno mlqko ili sirop :) Uspeh i blagodarq za doverieto, shte se radvam da vidq rezultata!

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря за пояснението! Ще изпратя снимка :-)

    ОтговорИзтриване
  21. Зори, да е жива и здрава майка ти и да се гордее с дечицата си !
    Тортата ти е прекрасна! Много ми хареса кремчето ти и го взаимствах за една моя торта :)
    Обрах овациите на всички които си хапнаха от нея :) Приготвя се лесно и е толкова нежен и вкусен !
    Лесно се работи с него ,и това е един плюс , защото сладкарството е малко висока летва за мен :)
    Със сигурност ще се възползвам и друг път от рецептата. Сърдечно ти благодаря че я сподели с нас !
    Разбрах че си далече от дома и ти желая късмет ! Прегръщам те :)

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотна идея,сигурна съм че тортата е много вкусна,но имам един въпрос. Може ли да се направи блатът със сладко от ягоди вместо с пресни и още как се пекът блатовете ,заедно във фурната или поотделно? Днес мисля да пробвам да я направя,но нямам пресни ягоги за жалост! Благодаря предварително за отговора :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че ще се получи, аз бих пробвала. Съветът ми е да слагате повече плодове от сладкото и ако не е много течно ще е по-добре. Освен това, не слагайте много дебел слой от него - само тук, там. Ако има място за двата блата във фурната, сложете ги и двата, аз така правя. Успех и ще се радвам на отзив! :)

      Изтриване
  23. Направих го точно както ме посъветвахте,сложих само плодовете от сладкото и стана......превъзходен! Благодаря Ви за рецептата,със сигурност ще се пробва и с пресни ягодки ! Изключителено нежен вкус,стана ни любим! Благодаря още веднъж :)

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей! Прекрасна торта! Бих искала да я приготвя, чудя се обаче колко висока съава, защото искам да е висока и дали е нужно затова да увелича количеството?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С тази доза височината става около 10-12 см. Направете още един блат и увеличете количеството на крема, ще стане към 17 см. Украсата също ще придаде допълнително обем.

      Изтриване
  25. Здравейте, бих искала да попитам течната сметана за крема от тази с растителната мазнина или от тази, която си е млечна сметана? и Една шушулка ванилия на колко пакетчета се равнява :). Благодаря предварително и Поздравления за вкусния блог :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Става и с растителна сметана. Ако използвате млечна, трябва да е с масленост над 30%, т.е. да става за разбиване. Ваниловата шушулка можете да замените с 2 ванилии. Успех!

      Изтриване
  26. Здравейте, чудех се с какъв сладкиш да изненадам гостите си за моят рожден ден и тъй като много обичам бял шоколад, написах на търсачката торта с бял шоколад и вашата торта бе първа в класацията. Нямах дребни плодове но ползвах ароматизиран пъпеш с ром,овален в рошков, бадем и натрошен блат от целувки. Получи се много добра лятна студена фантазия. Благодаря ви, че ми помогнахте в този ден. И, да, и аз ползвам тиганите си за да пека в тях. Имам специални.

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте!Днес правих тортата за дъщеря ми,тъй като обожава бял шоколад и плодове,но ми се струва,че кремът се получи някак зърнест,не беше гладка текстурата.Следвах обясненията стъпка по стъпка,след престоя в хладилник беше гладък и стегнат ганаша,но щом взех да разбивам с миксера,сякаш се пресече.Добавих и маскарпонето,нещата се подобриха,но все още се усеща зърнестата структура.Каква може да е причината?

    ОтговорИзтриване
  28. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!