Според мен червените меса и кюфтета не са подходящи за летния сезон. За сметка на това пък пилешкото е много свежо и леко месо, а когато е на кайма буквално се топи в устата. Предлагам ви една рецепта, която е напълно нова като технология на приготвяне и вкус в моята кухня и се оказа, че толкова ни допадна, че занапред смятам доста често да я използвам при приготвяне на пилешко. Следващия път мисля във вълшебната тенджерка да поставя пилешки сърчица и непременно ще ви споделя резултата (Все още не съм пробвала, но ми се струва, че няма да се сготвят добре).
Пилешки кюфтенца във вълшебна тенджерка
Адаптирано от Day by Day
Необходими продукти:
за кюфтенцата:
500 г смляно пилешко месо*
1 глава стар лук
1 скилидка чесън
1 филия бял хляб
малко мляко
сол
черен пипер
бял пипер
куркума
кориандър
лют пипер
1/2 ч. л. бакпулвер
няколко супени лъжици брашно за паниране
масло за запържване
за вълшебната тенджерка:
копър
магданоз
салвия
лук
черен пипер
дафинов лист
нарязани скилидки чесън
* - може да се приготви с всякакво месо, важен е принципът
Приготвяне на каймата:
Накиснете филията хляб в малко прясно мляко. Ако нямате готова кайма, смелете си месото сами. Аз смелих в кухненския робот 500 г пилешки пържоли от бутче. Добавете пасирания лук и чесън, както и хляба към каймата. Прибавете всички подправки и бакпулвера, като количеството от тях е по ваше желание. Аз добавях около 1/4 ч. л. от всяка. Омесете добре каймата и я оставете за известно време в хладилника.
Приготвяне на вълшебната тенджерка:
На дъното на тенджера или дълбок тиган с капак, изсипете малко растителна мазнина. Подредете пресните подправки, лука, чесъна и всичко останало произволно, даже небрежно на дъното.
Приготвяне на кюфтенцата:
От каймата оформете кюфтенца в желана от вас форма. Оваляйте ги в брашно и в тиган ги запържете за много кратко от двете страни. Идеята е просто леко да се запечатат. Ако искате може да пропуснете тази стъпка и направо да пристъпите към финалната част - поставянето на кюфтенцата във вълшебната тенджерка. Единственото, което ще е различно е, че кюфтенцата ще са с по-блед цвят, но това не трябва да ви смущава.
Подредете ги едно до друго, покрийте тенджерката с капак и оставете на парата за 30 минути. Котлонът ви трябва да е на най-ниската степен. Кюфтенцата поемат всички аромати от подправките и тревите, излишната мазнина се отделя на дъното на тенджерата и вие вече имате ароматни, нежни и сочни кюфтенца!
Моите кюфтенца гарнирах с картофено пюре с един морков. Сложих много краве масло и прясно мляко. Никога не пасирам пюрето! Съветвам ви и вие да не го правите, защото не става пухкаво, а като лепило. Най-добрият вариант е да го намачкате с преса за пюре, но ако нямате такава използвайте най-обикновена вилица.
Зори, прекрасна идея, за първи път виждам подобно приготвяне на кюфтенца. Снимките ти са страхотни! Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ради :) Наистина е много вкусно, ароматно и полезно!
ИзтриванеЗори, тези кюфтенца изглеждат супер, супер вкусни и ароматни, ще ги пробвам задължително!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Радвам се, Мариянче! Ще ти допаднат, убедена съм ;)
ИзтриванеОхо,това ли била тайната за пухкави кюфтенца-бакпулвер,за първи път виждам такава рецепта!Непременно ще трябва да проверя резултата,че твоите са направо вълшебни!Страхотни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен,Зорничка!
Да, Роси, бухват лекичко, много са вкусни и чакам да ги видя в блога ти :) Поздрави!
ИзтриванеТова е пълна изненада, много са примамващи! Страхотна идея! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Павлинче!
ИзтриванеЧудесно изглеждат кюфтенцата, Зори! Нямам търпение да ги опитам! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! :)
ИзтриванеБраво,момиче!
ОтговорИзтриванеТвоята половинка е истински късметлия!
Вкусно и красиво!
Прегръдки Зори*)
Мерси, Катенце, много си мила!
ИзтриванеЧудна тенджерка, Зорница! Много интересна и сигурна съм, че освен по-здравословно на пара, са и доста по-ароматни така с подправките. Със сигурност ще се възползвам от идеята ти :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Да, Пепи, много са ароматни :)
ИзтриванеЗори страхотна рецепта БРАВО!
ОтговорИзтриванеМерси, Здравче :)
ИзтриванеЗори, ама много вълшебна тенджерка, но като, че ли без Вълшебница не става! Прекрасни снимки, Зори и рецептата е много интересна и различна и много вкусна!
ОтговорИзтриванеХехе, това Кате :) Благодаря ти!
ИзтриванеWow, your meatballs look wonderful! And such beautiful photos~
ОтговорИзтриванеThank you, Lizzy :) I'm glad you like them!
ИзтриванеСтрахотна идея за Вълшебната тенджерка ;) Обезателно ще се пробват кюфтенцата.
ОтговорИзтриванеЗори, чудесни кюфтенца! Не само те са хубави, блогът ти също е много приятно и уютно местенце! Ще го посещавам с голямо удоволствие! Поздрави!:)
ОтговорИзтриванеМного красиви снимки и несъмнено вкусни кюфтенца! :)
ОтговорИзтриванеЗори, чудесно предложение и прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Интересна технология, Зори, а и резултатът гледам, че е бомбастичен!!!
ОтговорИзтриванеОооо, това непременно ще се пробва - страхотно предложения, благодаря, че го споделяш с нас!!!
ОтговорИзтриванеЗори, привет! Открих и теб най-накрая! :)
ОтговорИзтриванеМного ми допада идеята ти за тези кюфтенца! Още повече, че няма да плуват в мазнина ;) Ще пробвам скоро рецептата. А пюрето и аз така правя - никога пасирано и никога полуфабриката. Даже понякога го приготвям, както когато децата бяха малки - заедно с картофите варя и един домат и морков, после беля домата и всичко мачкам с вилица, малко настъргано сиренце, много масло и малко от бульона.
Поздрави далечни и сърдечни! :)