сряда, 17 август 2011 г.

Кренвиршки

Има много и различни рецепти за кренвиршки, не знам колко от тях са сполучливи, но преди два дни пробвах тези и ми се получиха наистина добре.



Кренвиршки

Адаптирано от Кулинарен журнал

Необходими продукти:
45 г прясна мая
2 с. л. мед
300 мл хладка вода
1 ч. л. сол
2 с. л. олио

450 г брашно
3 кренвирша
1 яйце
3 с. л. лютеница
сусам за поръсване

Разтворете маята в половината от водата, добавете меда и оставете всичко това в една голяма купа, докато шупне (за около 30 минути). През това време нарежете кренвиршите на четвъртинки. След това започнете да добавяте брашното, остатъка от водата, олиото и солта във вече шупналата смес до образуването на тесто. Тестото месете около 15 минути, като накрая го ударете в масата 100 пъти, за да излезе въздуха. Оставете го настрана да втаса, докато удвои обема си. След като това се случи, го разделете на 12 топки. Разточете всяка топка на правоъгълник и в единия край сложете лютеница и парче кренвирш. Противоположния край нарежете на ленти. 



Навийте ги като кифли и ги наредете в тава, застлана с хартия за печене (може и да е просто намаслена). Оставете ги да втасат леко, докато загрее фурната, намажете ги с разбито яйце и поръсете със сусам. Изпечете ги на 180 градуса до златисто.


4 коментара:

  1. изглеждат божествено!

    ОтговорИзтриване
  2. Браво Зорница! Много ми хареса рецептата, изглеждат страхотно и много ми се прииска веднага да ги направя! Но не видях да пише колко грама е брашното? И сега не знам колко да сложа?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Около 450 г брашно за това количество течност. Прибавяйте го постепенно :) Благодаря за корекцията, веднага ще го оправя!

      Изтриване

Благодаря Ви за отделеното време!