вторник, 11 октомври 2016 г.

Чийзкейк със смокини

Ето, че дойде и любимото ми време от годината. Време за семейството, за домашен уют, вкусни печива и топлина.


Започвам сезона подобаващо - с една рецепта за вкусен чийзкейк, носещ в себе си и малко от лятото, но все пак достатъчно тежък и засищащ, за да стопли душите ни през настъпващите студени дни.


Чийзкейк със смокини
Адаптирано от GoodFood Bulagaria

Необходими продукти:
за кръгла форма с диаметър 18см

За основата:
150г маслени бисквити
70г разтопено масло

За смокините:
13г захар
80г нарязани на дребно смокини
1/2 ч.л. натурално  нишесте
1/2 с.л. вода

За чийз слоя:
450г крем сирене
80г захар
50г мед
2 с.л. брашно (може и 1)
2 яйца
100мл заквасена сметана
ванилия


Приготвяне на основата:
Застелете кръгла форма с откопчаващ се механизъм с хартия за печене като я подпъхнете. От външната страна увийте дъното на формата с алуминиево фолио. В блендер смелете бисквитите на фини трохи, добавете маслото и разбийте отново. Пресипете ги във формата и ги притиснете плътно с гърба на лъжица, стараейки се основата да е равномерна. Запечете за осем минути във фурна, предварително загрята на 200 градуса и я оставете настрана да изстине.

Приготвяне на смокините:
В малка касерола смесете смокините и захарта. Разтворете нишестето във водата и го прибавете към смокините. На слаб огън бъркайте докато захарта се разтопи, а след това увеличете котлона и оставете сместа да ври за 1-2 минути. Оставете смокините настрана, докато изстинат.


Приготвяне на чийз слоя:
В голяма купа разбийте крем сиренето до гладко. Прибавете захарта и разбийте отново. Добавете брашното, ванилията, яйцата и заквасената сметана и разбийте до гладка смес.

Приготвяне на кейка:
Изсипете половината смес върху охладената основа и отгоре сложете малки лъжички от смокиновия сос. Покрийте с останалата смес с крем сирене и загладете повърхността с шпатула. Разпределете останалия смокинов сос и с лъжица оформете вълнички. Запечете за 8 минути на 200 градуса, а след това намалете фурната на 130 градуса и печете за 40 минути. Изключете фурната и оставете чийзкейка да престои за 1 час. След това открехнете леко вратичката и оставете кейка да изстине за още 1 час. Охладете го за една нощ в хладилник. Махнете внимателно падащия борд и преместете чийзкейка върху поднос. Декорирайте с пресни смокини и зелени подправки като босилек и мента. Полейте с балсамова редукция.

7 коментара:

  1. Много,много ми се хареса това парченце....:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ето го! Нали си го пожелах! Така фина и кадифена изглежда вътрешността, Зори. Наистина прекрасен сладкиш си направила! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Не ми пука са сладкиша със смокини, нацелувай го този сладкиш на първата снимка!!!!!! Поизлъгах малко, де:)) но Сънчо ми е любим! Смокиновата ти прелест е разкош, а снимките неустоими, Зори! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Да давам ли адрес за доставка? Че се размекнах пред монитора;)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен е, Зори! Направо се топи в устата, нали ?!?!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Наваксах с прочитането на последните публикации!
    Първо, честито за малката принцеса, която очаквате, Зори! Бъдете винаги много щастливи, задружни, едно слънчево семейство! :)
    И тортичката, и чийзкейка са прекрасни, снимките и споделеното също!
    П.П. Мисля, че преди известно време се видяхме и на живо в един магазин и обсъждахме кое боровинково сладко да си купя, но не съм много сигурна дали не съм се припознала или съм се объркала...
    Мнооого усмивки от мен и една голяма прегръдка за Съни! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесен е, Зори! Колко е пораснал младежа:)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!