понеделник, 9 ноември 2015 г.

Бриоши с крем, декорирани бисквитки и гостуване на GoodFood

С голяма радост ви споделям участието си в бр.148 на сп. GoodFood Bulgaria, по повод спечелената от мен награда в първите награди на Блоговодител, а именно наградата на публиката в категория "С аромат на ванилия''. Охх, написах го най-сетне, а откак съм в майчинство, дългите изречения не са ми най-силната страна :)


Любезната покана получих от главния редактор на списанието Луис Слокоски.


Когатою ми сподели, че трябва да предоставя две любими свои рецепти, първоначално се сетих за нещото, което приготвям почти ежедневно - декорираните бисквитки, а в момента, в който получих съобщението, току що бях изпекла тези страхотни бриоши. Направих една специална бисквитка, изобразяваща корицата на този брой на списанието. В интервюто обръщам голямо внимание на бисквитките, но, както повечето от вас вече знаят, напоследък те заемат важна част от ежедневните и най-вече еженощните (супер дума!) ми занимания. По-подробно можете да ги разгледате тук.


Ето и близък план на въпросите, на които отговорих за представянето в списанието.


И един много по-апетитен близък план!


Бриоши с крем
Адаптирано от Manuelas Diner

Необходими продукти:
за около 60 броя

за тестото:
725 г бяло брашно
3 с. л. суха мая
100 г захар
1 ч. л. сол
160 мл вода
5 големи яйца
310 г меко масло

за крема:
семенцата на 1/2 шушулка ванилия
500 мл прясно мляко
150 мл животинска сметана
2 големи яйца
5 жълтъка
200 г захар
60 г царевично нишесте

допълнително:
1 яйце за намазване
малини, боровинки


Приготвяне на тестото:
Разтворете маята и захарта във водата. Прибавете яйцата и солта и разбийте леко. Направете кладенче и постепенно добавете брашното. Месете около десетина минути, като се стараете да не прибавяте повече брашно. Постепенно започнете да прибавяте маслото и продължете месенето за още десетина минути, докато маслото се усвои напълно.Разделете тестото на две части, опаковайте ги във фолио за свежо съхранение и ги оставете в хладилника за една нощ. Извадете добре охладеното тесто и го разточете тънко (около 4мм) върху набрашнена повърхност. Изрежете кръгове и ги подредете на известно разстояние един от друг в тава, застлана с хартия за печене. Оставете ги настрана, докато удвоят обема си.

Приготвяне на крема:
В купа смесете половината от млякото със захарта, яйцата, жълтъците и нишестето. Разбъркайте добре и прецедете през фина цедка. Прибавете тази смес към остатъка от млякото и сметаната и сложете да се готви на умерен огън. След една минута започнете да бъркате упорито с тел, докато кремът се свари и стане гъст и плътен, което ще отнеме около десетина минути. Изсипете горещия крем върху влажна тава и го покрийте с парче фолио за свежо съхранение, за да не се образува кора. Оставете го да се охлади за кратко.



Приготвяне на бриошите:
Върху всеки втасал кръг, сложете по 2 лъжици от крема и поставете по няколко пресни боровинки и малини. Изпечете за около 15 минути във фурна, предварително загрята до 175 градуса, с включен вентилатор.

Насладете се подобаващо на последните слънчеви дни от тази година!

8 коментара:

  1. Поздравления, Зори, за гостуването в това страхотно списание! Съжалявам само, че този брой не си го взех... Но пък сега ти го показваш. И отново прекрасна рецепта!
    Поздрави :))

    ОтговорИзтриване
  2. Браво на теб! А какъв сладур е станал малкият! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, това е много вкусно, а като чета и лесно за правене изкушение!! Винаги съм си мислила, че бриош се прави ужасно трудно, но сега непременно ще опитам!!
    Много сладък малчуган - да ти е жив и здрав!!
    Честито за наградата и гостуването ти в списанието (и нека да не е последното - има какво да видят при теб)!!
    Прегръдка и хубав ден, миличка!!

    ОтговорИзтриване
  4. Рецептата е страхотна и изглеждат много апетитно. В рецептата има 1 яйце за намазване, не прочетох как и кога се използва. Защо разделяме тестото на две?
    Поздравления за блога, успехите и майчинството. :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С яйцето намазах краищата, за блясък, след като вече съм поставила крема и плодовете.

      Изтриване
  5. като цяло не си падам точно по този вид сладкиши, но бриошите ти са приказни. Поздрав на Станимирчето и смело напред с бисквитките:) Честито!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, и хиляди пъти да те поздравя и честитя, пак ще е малко :) Ти си толкова талантлива и ти желая още много успехи! А сега да кажа, че си сътворила нещо наистина сладко ( на последната снимка :)), но пък няма да откажа да си грабна и от изкусителните бриоши.

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!