неделя, 16 август 2015 г.

Прощъпулникът на Станимир

Направо се олях със забавянето на тази публикация. Детето не само че проходи, а и тича. Освен това, все по-често проявява висша форма на интелект, което до деветия месец не се наблюдаваше. С прохождането се отключват явно много неща наведнъж. Изобщо, толкова случки има ежедневно, иска ми се да пиша и споделям всичко, но едва ли ще имам тази възможност.


На 9 месеца и половина, Станимир направи първата си крачка. Аз също съм проходила на 9 месеца, така че не беше много изненадващо събитие за нас. Не счетохме това за прохождане в пълния смисъл на думата, затова не се юрнах веднага да меся питка. Към края на деветия, вече правеше по 2-3 крачки и след няколко дни започна да изминава дълги разстояния. Направихме прощъпулника с нашите кумове. Заедно с тях подредихме предметите, които събирах в една кошница, в продължение на една седмица преди събитието. 


Предметите, които наредихме бяха:
1. Самолет - за пилот.
2. Докторски слушалки - за лекар.
3. Футболна топка - за футболен мениджър.
4. Фотоапарат - за фотограф.
5. Златен синджир - за златар.
6. Паста за зъби - за зъболекар.
7. Шейкър - за барман.
8. Бушон/предпазител - за инженер.
9. Диск с музика - за музикант. 
10. Четка - за художник.
11. Статуетка Оскар - за човек, работещ във филмовата индустрия - режисьор, актьор.
12. Клещи - за сръчен човек, майстор.
13. Картичка с автограф на Кайсара - за добър и успешен футболист.
14. Химикал - за писател.
15. Порцеланово парче торта - за сладкар.
16. Макара - за моден дизайнер.
17. Тирбушон - за сомелиер.
18. Свещ във формата на петел - за животновъд.
19. Очила за плуване - за плувец.
20. Списание - за журналист.
21. Шалче с българското знаме - за човек, който ще прослави България.
22. Глава лук - за земеделец.
23. Монета с нумизматична стойност - банкер.


Ако се бях сетила за още предмети, щях и тях да сложа, но въображението ми се изчерпа. Пуснахме Станимирчето в стаята, поогледа се за няколко секунди и се втурна към масата. Уверено грабна бушончето, след това футболната топка и накрая една статуетка Оскар. Взе си ги тричките и започна да си играе с тях. Вече знаем, че крушата дюля не ражда, така че вероятно ще си имаме инженерче, като татито, а и още много други в семейството! Доволна съм от избора му, но каквато и професия да реши да упражнява, за мен е важно да стане добър и образован човек. 


В дните след прощъпулника, една случка напълно затвърди мнението ми, че това дете ще се интересува от "тоци". Бяхме на гости в маминкини, където в едната стая има една пластмасова лампа-коте, която като се сложи в контакта и котето свети. Реших да я извадя от контакта, за да не ходи Станимир постоянно да я пипа и понеже в тях няма предпазители за контакти, сложих един стол. По едно време го гледам, взел лампата и тръгва към стола. Почна да го бута, да се опита да стигне до контакта и да сложи лампата в него. Викам си аз - не може да му идва на ума, това е просто случайност. И каква ти случайност - заряза контакта със стола и отиде съвсем целенасочено към един контакт в другата стая и с два опита пъхна лампата. Е, направо се шашнах. Много бързо се развиват и учат децата. Това няма как да не е изумително за всички майки и близки на малките бебета. Вчера се излюпили, днес вече със задълбочена мисловна дейност. И всичко това, при положение, че през всичките тези месеци, изобщо не съм си правила труда да си играя на учителка по цял ден. Оставих го да се развива сам и това, че се справя, ми доставя умопомрачително удоволствие!


Всъщност, толкова ми хареса да го виждам как поумнява, че за 2 часа го научих на "Браво", "Здравей", "На колко си годинки" и "Колко голям ще станеш". Един ден по-късно, освен знаците с ръце, които усвои, започна и да произнася "Дей" за "здравей и "гаво" за всичко останало :) Неповторимо е чувството да имаш човече, което открива света!


Исках питката за прощъпулника да не е много маслена, за да не ми изцапа чаршафа, да е страшно пухкава и лека и да не се дели и разпада при търкалянето. Рецептата ми я сподели мама, която преди 6 години направила същата питка за прощъпулника на сестра ми Аделина, която проходи точно на първия си рожден ден.


Сякаш беше вчера - идеално си спомням как хвана една златна гривна и парфюм на Диор и отпраши. Макар и едва на 7, е най-голямата кокона и фина мадама, която познавам! Така че прощъпулникът не е шега работа, мили мои!

Питката на баба Светла
Адаптирано от bg-mamma, Горгона Медуза

Необходими продукти:
за закваската:
100 мл топло прясно мляко
42г прясна мая
2 с. л. захар
3-4 с. л. брашно
за тестото:
цялата закваска
200 мл топло прясно мляко
5 с. л. кисело мляко
4 с. л. олио
3 яйца
1 с. л. сол
около 850г брашно
1 яйце за намазване

В купа разтворете маята в прясното мляко. Прибавете захарта и брашното и разбъркайте до хомогенност. Покрийте с чиста кърпа и оставете закваската да втаса. Към нея прибавете остатъка от млякото, киселото мляко, олиото, яйцата и солта. Разбъркайте добре и постепенно започнете да прибавяте брашното, докато се образува меко тесто. Месете го десетина минути, докато стане леко и пухкаво. Сложете го в купа и намажете повърхността му с олио. Покрийте го и го оставете да втаса за около час. Разделете втасалото тесто на три равни части. Две от тях, разточете на правоъгълници, намажете с малко олио и навийте на рула, нарежете ги на еднакви парчета и ги наредете по ръба на дълбока тава или тенджера, застлана с хартия за печене. Последната част оформете на топка и поставете по средата. Притиснете леко и оставете да втаса още веднъж. За крачетата, смесете 2 с. л. брашно с щипка сол и малко вода, и направете тесто, от което изрежете форми, наподобяващи бебешки крачета. Намажете втасалата питка с разбитото яйце и залепете крачетата. Изпечете на 170 градуса за около час. Ако започне да става златиста твърде скоро, покрийте я с парче алуминиево фолио. Проверете питката за готовност с дървен шиш - след като се забие в нея, той трябва да излезе сух.

6 коментара:

  1. Да ви е живо и здраво Станимирчето, Зори!
    И да, да стъпва смело - винаги!
    Ние родителите сме първите учители на децата си, и това не е необходимо да става целенасочено, просто те се учат от примера ни, наблюдават ни и това е най-доброто учене.

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, да ви е жив и здрав малкият юнак! Толкова се радвам за теб, да знаеш!
    Безкрайна обич да ви грее всички вкъщи!
    А питката е чудесна! Както и тортата (може би чийзкейк?). :)
    Прегръдки сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно е това малко човече, Зори!
    Да расте здрав и много да ви радва!
    Питката е чудесна :)

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, да ви е жив и здрав малкият Станимир и да расте, обграден от много обичащи се родители! Да крачи все напред с увереност и да знае винаги, че мама го подкрепя!
    Чудна празнична пита и десерт!

    ОтговорИзтриване
  5. Така е, Зори. Проходи човечето, че и тича вече. Ако ме питаш, направо почвайте да търсите костюм за бала. Не се смей. Като дойде това време ще се сетиш какво съм ти казала, така светкавично ще ти минават годините оттук насетне.

    Много му се радвам аз на Сънчо. Страхотен сладур, страхотен! Да ви е жив и здрав и много да ви радва!

    ОтговорИзтриване
  6. Станимир е прекрасен,Зори!Красавец ще е като мама и тати!Да расте все така жаден да открива и покорява света!Питката и чийзът са великолепни!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!