Страници

четвъртък, 22 февруари 2018 г.

Ванилова Страчатела торта с швейцарски маслен крем

Знам, че не съм писала в блога oт половин година, но имам повече ангажименти, откогато и да е през живота ми. Оставям тук тази торта и се връщам към задачите.





Ванилова Страчатела торта с швейцарски маслен крем

за торта с диаметър 18см и височина 10см

За блата:

4 белтъка
щипка сол
100 г захар
9 жълтъка
1 ч. л. ванилов екстракт
100 г брашно

За крем „Страчатела“:
200 г течна сметана, минимум 30% масленост
200 г бял шоколад
200 г заквасена сметана
50 г пудра захар
100 г нарязан млечен шоколад

За швейцарския маслен крем:
75 г белтъци
155 г захар
225 г студено краве масло, нарязано на кубчета
1 ч. л. ванилов екстракт
сладкарски бои по желание



Приготвяне на блата:
Разбийте белтъците с щипка сол на сняг. Заделете 2-3 с. л. от захарта за жълтъците и разбийте белтъците с останалата захар до твърди върхове. Разбийте жълтъците до побеляване, прибавете и ваниловия екстракт. Добавете белтъците към жълтъците, разбъркайте внимателно и прибавете брашното на 2, 3 пъти. Бъркайте внимателно с шпатула, така че да запазите максимално въздуха в сместа. Застелете голяма правоъгълна тава с хартия за печене и я намаслете леко с растителна мазнина. Изсипете сместа върху хартията и заравнете с шпатула. Изпечете блата за 8-10 минути във фурна, предварително загрята на 220 градуса. Извадете го от фурната и веднага го отлепете от хартията, навийте го на руло и го оставете да изстине.

Приготвяне на крем „Страчатела“:
В малка касерола загрейте сметаната до кипване. Прибавете белия шоколад, начупен на парченца. Сложете сместа във фризера за 2-3 часа. Разбийте с миксер на висока степен, докато се сгъсти. Прибавете заквасената сметана и разбийте за кратко. Добавете шоколада и разбъркайте. Съхранявайте крема в хладилник.

Приготвяне на швейцарския маслен крем:
В идеално суха и чиста купа сложете белтъците и захарта. Поставете купата на водна баня и бъркайте сместа със сладкарска тел, докато достигне 60 градуса. Ако нямате термометър, проверете като потопите леко пръст – трябва да ви пари и да не можете да го задържите дълго. Внимавайте да не пресечете белтъците, не позволявайте водата във водната баня да заври, следете процеса и не оставяйте белтъците без надзор. Свалете от водната баня и продължете разбиването с миксер на висока степен, докато се образуват твърди върхове. Прибавете маслото на части, като след всяка разбивате за кратко, докато се усвои. Прибавете ванилията и когато видите, че кремът се е сгъстил, значи е готов. Съхранявайте го в хладилник до момента, в който ще декорирате тортата. Преди използване го извадете за 1 час да се отпусне и го разбийте отново.



Сглобяване на тортата и декорация:

Нарежете блата на ленти, с такава дебелина, каквато искате да е височината на тортата. Намажете ги с крем и ги навийте спираловидно, така че да се образува една торта, която трябва да поставите в тортен ринг или в обикновена тортена форма с падащо дъно. Оставете тортата да стегне за една нощ в хладилника. Отделете внимателно тортата от формата и я прехвърлете върху поднос. Измажете я с крема (той трябва да е мек и разбит още веднъж). Разпределете крем в няколко купички, оцветете го в различни бои и напълнете няколко поша с различни метални накрайници за цветя и листа. Направете розички и други цветя от масления крем, оставете ги в хладилника за 30 минути да стегнат и ги подредете върху тортата.

4 коментара:

  1. Ах, Зори...
    Не знам дали съм виждала по-нежна торта...
    И се чудя каква ли би била, ако имаше повече свободни време...
    А малката...направо е за нагушкване и нащипване:)

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно изглежда всичко!!!
    Благодаря че Ви има!

    ОтговорИзтриване
  3. I feel very thankful that I could read that awesome article. The way you provide values through your article is incredible. Thanks for sharing. Keep posting. God Bless You
    We also provide Hotmail & yahoo customer care services in USA & Canada. Feel free to contact us.
    Hotmail Help Guide
    Contact yahoo help in USA

    ОтговорИзтриване
  4. містер Бенджамін Лі був ключовим партнером у нашому успіху та безцінним активом для зростання та майбутнього нашої компанії, містер Бенджамін та його позикова компанія інвестували у мій бізнес із позикою 1000000 доларів у розмірі 2 натомість, і це було дуже приємно працювати з ним, тому що я не знаю, що б я зробив без допомоги пана Бенджаміна та його позикової компанії, пана Бенджаміна контактна електронна адреса: 247officedept@gmail.com та whatsapp: + 1-989-394-3740

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!