През този мрачен октомврийски ден, ви предлагам една сгряваща рецепта за домашни дюнери. Вдъхновението ми беше Катето от My candy kitchen, вече Inspiration of Life, със съвсем малки и почти незначителни промени от моя страна, например изключването на махлеб, който абсурд да открия във Варна с тоя голям корем и подивял тодлър около мен. Рецептата можете да видите в изпълнение на Илианка от Щъркелово гнездо, а тук Габи е използвала само технологията за печене на месото, което е още една чудесна идея за вкусно хапване.
Домашен дюнер
Адаптирано от My candy kitchen
Необходими продукти:
за 4 порции
за месото:
2 пеперуди пилешки гърди (общо 4 филета)
1/2 ч.л. сух риган
1/2 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. черен пипер
4-5 скилидки пресован чесън
1 ч.л. подправка за барбекю (задължително си набавете такава за рецептата!)
1 с. л. лимонов сок/оцет
3-4 с. л. зехтин
2 с. л. соев сос
сол на вкус
за соса:
10 препълнени с.л. кисело мляко
2 препълнени с.л. майонеза
2 с.л. лимонов сок
4 скилидки чесън
канела на върха на ножа
1 непълна ч.ч. сварени или печени картофи
2-3 с.л. олио
сол на вкус
за гарнитурата:
домати
краставици
зеле
маруля
печени или пържени картофи*
лук
4 големи тортили
Приготвяне на месото:
Нарежете месото на тънки филийки. Разбъркайте всички съставки за маринатата в купа и сложете месото в нея. Разбъркайте добре, покрийте с фолио и оставете в хладилник за минимум 2 часа, но най-добре за една нощ. Включете фурната на 180 градуса. Подредете филетата едно върху друго и ги вържете здраво с готварски конец.* Сложете месото в тавичка с незалепващо покритие с малко вода и олио на дъното. Печете за около час и половина, като по средата на печенето е добре да обърнете месото, за да се запече и отдолу. Отвреме навреме поливайте месото с отделилия се сос.
Приготвяне на соса:
Смесете всички продукти в блендер и пасирайте до гладкост.
Приготвяне на дюнерите:
Затоплете тортилите на сух тиган и ги намажете с отделилия се сос от печенето на месото. Сложете картофи, зеленчуци, месо и полейте щедро със сос. Завийте питките и ги пристегнете с помощта на хартия за печене, ако е необходимо.
* Предпочитам да приготвям домашните дюнери с печени картофи, защото консистенцията им е по-креместа и са по-сочни, което спомага за обединяването на вкусовете. Освен това, могат да бъдат приготвени заедно с месото, в друга тава, което съществено улеснява процеса на приготвяне на това ястие.
* Ако нямате готварски конец, можете да използвате и обикновен памучен, но го направете троен, за да е по-здрав.
Вкусен е бил, определено, Сънчо толкова сладко си похапва ♥. Зори, огладнях и аз от тези снимки:). Наистина месото, изпечено по този начин на пластове е страхотно, сочно и вкусно. Сосът също е разкош. Колкото до подправката, не мисля, че е проблем липсата ѝ. Радвам се, че ви е харесал и, че сподели и ти, така повече хора ще си приготвят тази вкусотия. Целувки на Сънчо!!!
ОтговорИзтриванеИзглежда чудесно, Зори! Със сигурност ще опитам и този вариант! Кое от кое по-апетитно има в тези снимки! Прегръдки, мила!
ОтговорИзтриванеВкусно, макар да не си падам много, при теб ме изкуши!
ОтговорИзтриване