сряда, 30 юли 2014 г.

Бебешки приказки без рецепта

Миналата година ходих на толкова много места, запознах се с всякакви хора, видях необикновени неща. Буквално "проверявах" теорията, че "Човек е човек, когато е на път". Вече съм готова напълно да я опровергая. Мисля, по-скоро, че "Човек е човек, когато е щастлив", защото нищо от изминалата година не е в състояние да ме трогне и развълнува така, както събитията в живота ми през последните девет месеца. 


Ще се върна няколко месеца назад, в един петък, 13-ти, когато станах сутринта и бях сама вкъщи. Николай беше в болнични, заради скъсани кръстни връзки на коляното, но беше излязъл някъде. Имах си един тест за бременност и реших да го направя. Оставих го настрана и погледнах часа - беше точно 10:30. Почнах да обикалям из стаята и да върша някакви уж важни неща, но явно просто не ме свърташе, докато чакам да минат петте минути. Погледнах часа отново и беше едва 10:32. Още повече се изнервих, държах се безумно - разглеждах предметите в стаята - изтървах ги, преподреждах ги и им говорех като на някакви зрители.


Никога не си бях правила тест за бременност и не бях подготвена психически за това петминутно чакане. В 10:34 реших да прекратя терзанията си и макар и по-рано, да погледна към прозорчето с резултата. Като бабичка с далекогледство, взех теста с една ръка, отдалечих го максимално от себе си и с палец помръднах бавно пластинката, която закрива резултата. Първо погледът ми фиксира едната черта, а след секунда, мигновено изтървах теста. Почнах да си приказвам нечленоразделно, взех го от пода и този път буквално го наврях в лицето си, за да съм сигурна, че съм видяла правилно. Е, зрението ми не ме подведе - имах си перфектни две чертички.


Пратих SMS на Николай: "Идвай си веднага" и отново почнах да снова из апартамента. След няма и 10 минути, чух, че вратата изтрака и съвсем инстинктивно се скрих в спалнята. Открехнах я леко и погледнах през малкия процеп. Николай нахълта в хола направо с обувките и аз подадох глава отвътре. Той ме погледна и каза: "Какво е станало?". И макар често да съм обмисляла как бих му съобщила подобна новина, целият ми речников запас се изпари и само му подадох теста, който криех зад гърба си. Той го погледна, подсмихна се с крайчеца на устата си и каза: "Е, че то има само една червена черта, ти не си бременна."


Хормоните ми явно вече се бяха задействали, защото ме вбеси, но успях да запазя самообладание: "Как ще е една черта, две са! Просто втората е малко по-бледа!". Като типичен овен - прекомерно пунктуален, недоверчив и разчитащ на собствената си преценка, той реши докрай да разнищи мистерията и продължи да си обяснява гласно: "Ааа, ама така ли трябва да е? Не трябва ли да е по-наситена?". Чайникът ми вече кипна и изкрещях: "Офф, дай ми тоя тест и просто ме прегърни и най-после приеми, че ще ставаме родители!". Горкичкият, чак сега емоцията му се отприщи и започна да ме прегръща и да повтаря: "Ама наистина ли?", "Не мога да повярвам!", "Лелеее!". Порадвахме се десетина минути и хукнахме към личната лекарка, докато не й е свършила смяната. Пита ни какво ни има и аз й казах: "Ааа, нищо лошо не е". Тя веднага се досети: "Хубава новина ли е? Откога си бременна?", а аз: "Ъъъ, от тази сутрин...". Настана смях в кабинета и след няколко минути си тръгнахме, инструктирани какво да правим по-нататък.


Вече съм 100% сигурна, че човек трябва да внимава какво си пожелава. Седмица след като видях чертичките, си казах: "Добре де, каква бременна съм аз? Нямам гадене, не ми прилошава, нямам кой знае какъв апетит. Искам вече малко да ми се догади, че да се почувствам като бременна!". И като по поръчка, точно след няколко дни се почнаха адските мъки - денонощно гадене, съпроводено с нали-знаете-какво, невъзможност да ям каквато и да било храна, дори и да пия вода. Не можех да се сравня и с парцал - той поне върши някаква работа. Лежах по болници, жалвах се от живота и се изумявах как всички бременни около мен ходеха по разходки, възхваляваха чувството от бременността, а аз се тръшках по цял ден и се молех кошмарът да спре.


Е, спря, ама си пострадах четири месеца. Чак в шестия ме озари лъч светлина и като с вълшебна пръчка, изведнъж всичко затихна. Започнах малко по малко да се връщам към живота, но спокойствието и комфорта не продължиха дълго. Появиха се куп щуротии, които да направят пътя ми към това иначе прекрасно събитие, още по-трънлив. Вече девети месец, го преживявам все някак и искам времето да мине по-бързо, а и да се запознаем най-после с малкото човеченце.

29 коментара:

  1. Много мила и прочувствена публикация! :)
    Ти ще си една прекрасна мама, Зори, знам го! Желая ти леко и безпроблемно раждане и здраво, спокойно бебенце!
    Топла прегръдка и целувки от мен, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Зори, прекрасна си и усещам, че такава прекрасна майка ще бъдеш. Пожелавам ти леко раждане, скоро да запознаеш и нас с новото човече и да бъдеш човек, по това новото откритие :) Т.е. да бъдеш много, много щастлива! Прегръдки, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, в момента в които се появи малкото слънчице на бял свят ще забравиш абсолютно всички болежки, неразположения и неволи съпътствали бременността, ще останат като еднин далечен неприятен спомен, които ще те кара само да се усмихваш :) Щастливите мигове престоят, ще се наместят трайно в живота ти замествайки всичко останало до момента!
    Много е мило, че си споделила толкова лични чувства и емоции с читателите на блога си, на мен ми е много приятно и сякаш ставам част от това чакано с такова нетърпение прекрасно събитие :)
    Приятелска прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. С теб сме! Желая ти най-голямото щастие на света да го прегърнеш с топла усмивка! Леко раждане!

    ОтговорИзтриване
  5. Всичко неприятно се забравя, при теб са били 4 месеца, при мен и с двете бременности стигах до болница, а екстрите бяха до родилната маса :) Важното е, че звучиш позитивна, усмихна ме, спомних си тия трепети, нетърпението и огромното желание да си гушнеш детето час по-скоро! А това ще се случи толкова скоро, едно прекрасно ново начало ви предстои :) Поздрави! Леко раждане и незабравима първа среща с детенце :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ех. че си сладурана:)! Пожелавам ти скорошно запознаване с новия член на щастливото ви семейство!
    Бъдете здрави и се радвайте на взаимната си любов!
    Прегръдка, Зори! Леко раждане!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, успех! Никой не е казал, че е лесно, но скоро ще забравиш тотално какво ти е било :) Прегръдки и всички тук тръпнем в очакване!
    Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. Много мило написано! Като в приказка! Прекрасни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори, много хубава и докосваща публикация! Аз все чета,чета и рядко коментирам, но сега не се сдържах! От цялото си сърце ти желая леко и без проблемно раждане! Да сте здрави, ти и бебчо и скоро да го видим на снимка.
    А за неразположенията, какво да ти кажа! Бременост без гадене, и без дискомфорт по правило се случва на другите жени :) и аз имам безброй познати , които не усетиха че са бременни, а аз се скъсах от повръщане и с двете си деца! Това едва ли е някакво успокоение, но поне знаеш , че не си сама!

    ОтговорИзтриване
  10. Сладка мама ще си ти на едно сладко бебешорче.Много вълнения от мига в който разбере жената ,че е бременна.Аз гадене не съм имала никога и през двете си бремености-при всеки е различно.Пожелавам ти леко раждане ,Зори и много щастливи емоции!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Най-прекрасния момент ти предстои. Раждането на малкото човече, първия път в който го видиш и прегърнеш. В този момент забравяш за болката през, която си минала,за да стигнеш до този момент. И тогава разбираш,колко наистина е голяма отговорността да си родител, колко много може да обича и да се радва сърцето ти. От този момент ти предстоят най-вълнуващите моменти в живота ти,да го гледаш как расте,как прави първите си крачки и казва първата си дума. Първата проява на характер,първата усмивка и т.н. Желая ти леко раждане и много щастие.

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасна публикация, мамче / опитвам се да заменя обичайното " мило момиче" с новата ти .. титла/!
    Много ме развълнува..
    Стискам ти палци, Зори! Кураж!

    ОтговорИзтриване
  13. Публикацията и снимките са толкова мили! Успешно и леко да мине всичко и само много красиви и щастливи мигове занапред! :) Прегръдка, Зори!

    ОтговорИзтриване
  14. Зори, Зори... Момиче, спря ми дъхът, знаеш ли! Съвсем ми е непознато това, което описваш, но искрено ти желая предстоящето да е още по-вълнуващо! Леко и безпроблемно раждане и много гушкащо малко човече, ама много да сте щастливи и тримата! Много ме зарадва, да знаеш! Силно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасна си, Зори! Желая ти безпроблемно раждане и мнооого щастие с малкото съкровище! Ти ще си невероятно майче!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасно е всичко, и ти, и всички тези мънички нещица, направени и подредени с толкова много любов! Леко раждане и чакаме снимки гушнала вече малкото човече!

    ОтговорИзтриване
  17. Нежност струи от всяка дума.......Ти си една романтична и оправна млада дама,така че тези качества ще помогнат на теб и бебето не само да се справите с обстоятелството на раждането,но и да направите този момент още по-незабравим и красив............Приказен период....Прегръдки,Зори!

    ОтговорИзтриване
  18. Зоринка,пожелавам ти по-скоро да останат неразположенията зад гърба ти и да мине всичко по мед и масло!
    Не че някога ще забравиш какво е било (и аз не съм),но ще отстъпи място на далеч по-прекрасните спомени от отглеждането на бебчо.
    Стискам палци и оставам в очакване на снимки от щастливото ви семейство,гушнало малкия!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  19. Наслаждавай се на всяка минута от чудото да носиш новия живот под сърцето си, Зори! Леко, бързо и безбпроблемно раждане и здраво бебче ти желая от сърце! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Зори, толкова се радвам заедно с вас, чудесна новина е това, на-милото, най-свидното нещо са децата. Пожелавам ви всичко най-хубаво, леко раждане! А тази публикация е невероятна, толкова си нежна, грижовна, любвеобилна, още отсега. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. някъде ми беше изчезнал коментара, дублирах втори и затова го изтрих:)

      Изтриване
  21. Каква слънчева публикация, Зори :) Усмихна ме широко и стопли! Да, човек трябва да внимава какво си пожелава... Защо ли ми е познато ;)
    Много леко раждане, миличка и безкрайни усмихнати дни с малчо! Бъдете много щастливи! :*

    ОтговорИзтриване
  22. Прекрасни и красиви! Мило е, че споделяш всичката тази радост с нас! Обичайте се и бъдете много щастливи! Прегръщам теб и малкото човече!

    ОтговорИзтриване
  23. Най-хубавото тепърва предстой Зори! Желая ти безпроблемно раждане и леко отглеждане на малкото човече!
    Голяма си сладурана и така ... с голямото коремче :)
    Запечатай всеки щастлив миг ! Наслаждавай се максимално на щастието си!

    ОтговорИзтриване
  24. Зори, благодаря, че сподели с нас тези вълнения :) Много ти се радвам! :) Стаята на бебчо е станала прекрасна! Поздрави на Ники и прегръдки за теб! :)

    ОтговорИзтриване
  25. Зори, желая ти, когато дойде точния момент да прегърнеш едно здраво бебче, най-скъпото и красиво за теб на света! Леко раждане, миличка и бъди все така щастлива!
    А нещата, които описваш около теста за бременност и гаденето, и неразположенията винаги се помнят, но остават назад във времето, като път, който е трябвало да бъде извървян, за да можеш да целуваш после малките ръчички и краченца (от опит казвам, защото съм минала през почти същото и то два пъти).
    Хиляди прегръдки и ще чакаме страхотна новина :-)

    ОтговорИзтриване
  26. Зори, беше ми интересно да прочета твоята история! Изглеждаш прекрасно, виждам вече сте готови и не остана. Пожелавам ти леко раждане и щастливи мигове! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  27. Толкова сте мили всички! Благодаря ви стократно за невероятните думи и пожелания! Радвам се, че ви познавам, макар и виртуално (някои и лично) и че имам възможността да комуникирам с вас! Ценя ви много и ви обичам, мили приятелки! :*

    ОтговорИзтриване
  28. Боже,разплака ме от умиление! Истински, неподправени емоции и чувства! да сте живи и здрави "детенце"! Целувам те*)

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!