Днес имам честта и удоволствието да гостувам на една прекрасна млада дама! Тя е всестранно развита личност - интересува се от толкова много и различни неща - шахмат, поезия, пътешествия, кулинария! Името на блога и дори - "Мус от краски и мечти", свидетелства за колорита на същността и делата й. Не я познавам лично, но от комуникацията си с нея, разбрах, че тя е усмихната, емоционална, прецизна, амбициозна и творчески настроена. Обичам да комуникирам с такива хора - хора, които оставят след себе си положителни емоции и чувства. Надявам се скоро да си гостуваме и в реалния свят!
Мила Гери, благодаря за поканата! Трогната съм от вниманието и се надявам да те зарадвам с тази Питка с плънка от кайма и ориз, която може успешно да краси коледната маса :)
Питка с кайма и ориз
За тестото:
20 г прясна мая
200 мл топла вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце
2 пълни с. л. кисело мляко
около 400 г брашно или колкото поеме
За плънката:
350 г кайма
1/2 малка глава лук
50 г ориз
2 с. л. олио
сол, пипер на вкус
разбито яйце за намазване
20 г прясна мая
200 мл топла вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце
2 пълни с. л. кисело мляко
около 400 г брашно или колкото поеме
За плънката:
350 г кайма
1/2 малка глава лук
50 г ориз
2 с. л. олио
сол, пипер на вкус
разбито яйце за намазване
Приготвяне на тестото:
Пригответе закваската като разтворите маята със захарта в топлата вода и добавете няколко супени лъжици от брашното. Оставете я на топло да шупне. Добавете останалите съставки и омесете меко тесто. Покрийте го с чиста кърпа и го оставете да втаса, докато удвои обема си.
Приготвяне на плънката:
Приготвяне на плънката:
Сварете ориза в касерола с 2 пръсти вода над него. При варенето го разбърквайте отвреме навреме и когато е готов, го отцедете и оставете настрана. Нарежете лука на ситно и го запържете за кратко. Добавете каймата, овкусете със сол и пипер и запържете докато каймата наподобява трохи и се сготви. Прибавете ориза и задръжте за кратко на котлона, докато вкусовете се смесят.
Приготвяне на питката:
Разделете тестото на две равни части. Оформете от тях топки и разточете на кръгове с големина на диаметъра на тавата, в която ще печете.* Намаслете тавата и я застелете с хартия за печене. Сложете първата кора, после изсипете охладената плънка и я разпределете равномерно. Покрийте с другата кора, застъпете леко краищата и я оставете да втаса за около 20 минути. Намажете питката с жълтък и поръсете с черен сусам.
* Аз използвах тава с диаметър 30 см. Ако желаете, може да направите долната кора малко по-голяма и да издигнете борд по края, който по-лесно ще се застъпи с горната кора.
Невероятна питка!
ОтговорИзтриванеСтрахотни сте момичета :)
Благодаря! :)
ИзтриванеЗори, питката е страхотна- то и снимките, и тя самата ухае, а и тази плънка... ще ми свърши работа за три яденета на деня,да не говорим, че няма дете у дома, което да не я хареса. А те са мнооого критични;)
ОтговорИзтриванеПоздравления и поздрави на домакинята. За разлика от теб, аз вече я познавам на живо и наистина е то1но такава, каквато я описваш;) Поздрав!
Благодаря, Марте! Ще се радвам да я направиш :))
ИзтриванеОт 1 ноември чакам да качиш рецептата на тази красота Зори :)
ОтговорИзтриванеА ти с нея и хоп ... на гости :) на Гери :)
Красота, вълшебна е!
С удоволствие бих я сложила на празничната си трапеза!
Възхищавам ти се и те прегръщам!
Благодаря ти, Дани! Прегръдки и за теб!
ИзтриванеКаква красива питка!!! Сигурна съм, че е и много вкусна!!! Събра ми очите, да не споменавам за пълния стомах със сокове... Освен това голямо сладурче е на гости на голямо сладурче!!! :) :) Прегръдка от мен и за двете ви!!! :)
ОтговорИзтриванеИ голямо сладурче коментира :) Прегръдка!
ИзтриванеЗоринка, направо е голяма великолепия тази питка, а за Гери мога да използвам същата дума! Прегръдка и за двете ви!
ОтговорИзтриванеПС Имам натрапчивото чувство, че онзи ден те видях и сега ще ме е много яд ако е така!
Благодаря, Павлинка! Къде ме видя? Аз ходих за зеленчуци до колхозния :)
ИзтриванеТочно там! В Търговският център!
ИзтриванеКомплименти, Зори! Прекасни сте и двете с Гери! Усмивки и прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани! И ти си прекрасна :))
ИзтриванеПоздравления, Зори! Питката ти изглежда вълшебно! С нея и делникът ми, би се превърнал в празник :) Прегръдки за двете добри и чаровни феи! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежи! Прегръдки!
ИзтриванеЗорничка,честито първо гостуване!И то при млада дама,с която подозирам,че много бихте си допаднали наистина!Представила си се великолепно и със завидно майсторство,разкошна ти е погачата!Прегръдка от мен,а аз отивам да си дочета от вчера нещо,което наистина много ме вълнува.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Росинка! И аз мисля, че много си пасваме с Гери :)
ИзтриванеСтрахотна питка си направила, Зори! Много би ми било интересно да пробвам нещо такова.
ОтговорИзтриванеПоздрави и много усмивки! :)
Санди, благодаря ти! Сърдечни поздрави :)
ИзтриванеАз ще го копирам и тук, Зори. :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че това гостуване ти е донесло приятни емоции! За мен беше прекрасно, наистина. И всички тези думички за теб са това, което мисля, нищо в повече, защото го заслужаваш. Както и всички мили коментари на момичетата към теб.
Благодаря ти още веднъж! И все ще се запознаем лично, от нас зависи. :)
Усмихната вечер! :)
Tiene ina pinta expectacular.Las fotografias trasmiten, son geniales. Ha estado un regalo el visitar tu bloc, es genial, te invito visitar el mio y si te gusta espero que te hagas seguidora.
ОтговорИзтриванеElracodeldetall.blogspot.com
Много,много ми харесва! Мисля скоро да се пробвам и аз :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Зори, чудесна питка!
ОтговорИзтриванеВижда се, че си майстор!
Много уютна публикация! А, Гери, наистина е едно слънце!