сряда, 5 декември 2012 г.

Лятно настроение през декември

Не знам дали ме е обзело коледно настроение, но желанието ми за кулинарни подвизи е повече от голямо. Разбирате ли, само за това мисля напоследък! Вечер бълнувам и будя Николай с изрази като "Е, как ще правиш питки без мая? На какво ще заприличат?" или "Той не ми каза нищо за себе си, но поне ми даде една американска рецепта". Сутрин като стана и още по пижама тичам към кухнята да подготвя продуктите за закуската, която съм измислила преди да заспя. По обяд започвам да се вихря отново и бързам да не се скрие слънцето, че дните вече са много кратки и снимките няма да са хубави. Преди вечеря, макар вече никой да не иска да помирисва храна, аз отново "врътвам" нещо уж семпло и набързо, а накрая се оказва някакво претенциозно блюдо от рода на чеснови багети с домати и моцарела, пелмени (да, и пелмени правя посред нощите!), дори и домашна паста съм точила по никое време! Но най-голямата муза като че ли ми идва след 23h. Тогава нямам спирачки. В момента във фурната ми се пекат "Коледни сълзици" и както никак не ми се ляга, едва ли скоро ще я изключа.

И тъй като освен редовна студентка, съм и служител в офис на пълен работен ден, досещате се, че губя светлината и петте дни от седмицата. Да, ама не. Щях да ги загубя, ако бях нормален човек :). Ала аз стоя вечер до късно, за да готвя, а сутрин ставам с 30 минути по-рано, за да снимам. Особнячка, а? Или просто човек, отдаден на хобито си.

Част от тази голяма поредица са и следващите три рецепти. В тях няма нищо коледно, но пък аз приготвих нещо свежо и розово и искам бързо да ви го покажа.


Чийзкейк с вкус на диня
Авторска рецепта

Необходими продукти:


За основата:
1 опак. маслени бисквити
125 г меко краве масло

За крема:
250 г рикота*
200 г заквасена сметана
пудра захар на вкус
червена сладкарска боя (по желание)
есенция диня (по желание)

В блендер или с готварски чук смелете бисквитите. Добавете маслото, разбъркайте добре, докато се образува ронливо тесто и го разпределете плътно и равномерно върху дъното на форма с диаметър 21см. В купа смесете сметаната и рикотата, разбъркайте добре до хомогенност. Прибавете пудра захар на вкус, оцветете и ароматизирайте по желание. Разпределете сместа върху основата, заравнете и оставете в хладилник за една нощ, за да стегне добре.

* Може да използвате и обезсолена извара


Сладоледени сандвичи
Адаптирано от Donna Hay

Необходими продукти:

за бисквитите:
160 г кокосови стърготини
2 белтъка
110 г пудра захар

за слепване:
сладолед по избор


В купа смесете настъргания кокос, белтъците и захарта. Бъркайте с лъжица в продължение на 2-3 минути или докато сместа стане плътна, така че да може да се оформя. В кръгла формичка за сладки изсипете 1 голяма супена лъжица от сместа. Разпределете сместа равномерно и плътно върху тава, застлана с хартия за печене. Направете това с цялото тесто. Сладките трябва да са с приблизителна дебелина 1 см. Няма нужда да са на разстояние една от друга, не променят обема си. Изпечете ги в предварително загрята на 170 градуса фурна около 10-12 минути или докато покафенеят. Оставете ги да изстинат напълно и ги слепете със сладолед. Поставете една голяма топка сладолед върху едната бисквита, сложете отгоре още една и притиснете внимателно. Сладоледите, които аз избрах са лимон и виолетка.

Лимонов пудинг с "вълшебна" извара*
Адаптирано от Jamie Oliver

Необходими продукти:
110 г меко масло
130 г захар
ванилия
кората от два лимона
4 жълтъка
270 мл прясно мляко
сокът на 2 лимона*
110 г брашно
1/2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. краве масло за намазване
2-3 с. л. плодово сладко


Разбийте маслото, захарта, ванилията и лимоновата кора с миксер. Прибавете жълтъците и разбийте до изсветляване. Прибавете прясното мляко и разбъркайте с кухненска тел. Изсипете лимоновия сок и отново разбъркайте. Добавете брашното и бакпулвера. Намажете огнеупорна купа с масло и на дъното й разпределете плодовото сладко. Изсипете сместа за пудинга и заравнете повърхността. Печете на водна баня за 50 минути на 200 градуса. Ако желаете да стегне, сервирайте го след като изстине. Образуват се два слоя - единият е плътен лимонов крем, а другият е тестен и има вкус на извара.

* Доста хора ме питаха какво количество е изварата - в сладкиша няма извара! Образува се слой, който наподобява вкус на извара :)
* Пудингът е малко по-кисел, отколкото ми се искаше. Ако желаете, добавете по-малко сок.

12 коментара:

  1. Зори, чудесно се справяш!
    Пожелавам ти все така да си изпълнена с кулинарно вдъхновение и да ни показваш много интересни неща :)

    ОтговорИзтриване
  2. Една голяма работливка и красавица си ми ти!Душичка!Страхотно вкусни рецепти,Зори,и прекрасни снимки,браво,слънце!Прегръдка и весел Никулден!

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, възхитена съм - от снимките, от предложенията, от целия пост! Поздрави! :))

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, направо се разтопих пред екрана, красавице!
    Всичко е удивително красиво и вкусно, но сладоледените сандвичи са вълшебни!
    Снимките са страхотни!
    Браво детенце*)

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, и аз към останалите се присъединявам, с поздравления за ентусиазма, енергията и способностите ти! Отделно от това, рецептите са ти прекрасни, снимките вълшебни, а лимоновият пудинг ми легна на сърцето - толкова цветен и свеж... дояде ми се... едно парченце :))
    Поздрави и весели празници, мила!

    ОтговорИзтриване
  6. О, не съм само аз лудата, да ставам рано да снимам, успокоих се! Нашето хоби си е страхотно! Великолепни стоплящи душата разни сладости! Чудни! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Всичките предложения са много вкусни и красиви! Снимките ти са великолепни!
    И никога да не спада желанието ти за кулинарни подвизи!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Вярно много лятно настроение носят всичките ти предложения! И може би е добра идея в това хладно време;)
    Аз пък ти завидях за възможността да снимаш на дневна светлина- аз излизам по тъмно , и се прибирам по тъмно;(
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Eхее, Зори, застреля ме е! :) Всичко изглежда отлично, но аз си заплюх диненото предложение. Ако кажа, че изглежда страхотно, ще е твърде слабо.
    С пожелание за хубави декемврийски празници, пък макар и с летни рецепти :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ихааа! :) Много ми е любопитен пудингът, трябва да го пробвам! А кокосовите бисквитки май ще станат част от коледните подаръци, много лесни и бързи са :)

    ОтговорИзтриване
  11. Изглеждат страхотно рецептите! Най-ми харесва чийзкейкът - още във фейсбук казах, че е невероятен! Направо ти се възхищавам за желанието ти и упоритостта за снимането. И аз какви ли не места и часове съм изпробвала за снимки, ама няма как. Пожелавам ти все така да ти доставя удоволствие и готвенето, и снимането! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви, момичета! Чудесни сте!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!