понеделник, 3 декември 2012 г.

Пилешки пай

Вдъхновението ми е достигнало почти кулминацията си, затова не мога да чакам повече и още тази вечер ще ви споделя рецептата, която ми дойде буквално от нищото! Започнах да разглеждам една от многобройните си кулинарни книги и да обмислям какъв коледен пай да приготвя... Когато разсъждавам върху нещо прекалено задълбочено, никога не се получава страхотният резултат, който идва от само себе си при непланираните, импулсивни и дори леко шантави неща. Така е и с кулинарията. Признайте, нямаше ли да ви е малко скучно да ви дам рецепта за пай с есенни плодове, канела и т. н., подобие на този, който го има в книжката около 30 пъти, но в различни разновидности? Искам да подчертая, че това в никакъв случай не означава, че не обичам класиките! Даже напротив, но винаги искам да ги пречупя през моята призма и ми е много трудно, когато някой поиска да му сготвя нещо конкретно. Тогава започвам истинска борба със себе си и в повечето случаи "нещото" не е достойно за суперлативи.

Та като разглеждах книжката с еднаквите пайове толкова се отегчих, че леко притворих очи и започнах да мисля какво да направя с пилешкото филе и някак тази моя мисъл се трансформира в сън и в него изкристализира идеята за пай с пилешко, картофи и броколи...


Пилешки пай
Авторска рецепта 

Необходими продукти:
за квадратна форма с диагонал 20 см и височина 6 см:

За тестото:

250 г брашно
125 г краве масло
1/2 ч. л. сол
1 яйце
1 с. л. студено прясно мляко

За плънката:

450 г почистено пилешко месо
1 с. л. тъмен соев сос
щипка черен пипер
3-4 с. л. краве масло
60 г замразена царевица
250 мл вода + 1 с. л. градинска подправка (полуфабрикат)
70 г топено сирене
5 - 6 малки сварени картофа
50-60 мл пълномаслена готварска сметана
1 с. л. едрозърнеста горчица
5-6 розички броколи

Допълнително:

1 разбито яйце
2 с. л. краве масло
сол и пипер


Приготвяне на тестото:
В купа пресейте брашното със солта. Добавете студеното масло, нарязано на малки парченца и бъркайте до образуване на трохи. Прибавете яйцето, продължавайте да бъркайте, докато не започне да става компактно. Сложете и млякото, ако считате, че е тестото е сухо. Ако е лепкаво, прибавете малко брашно.* Това тесто не трябва да се меси усилено, а по-скоро да се мачка, тъй като нишестето в него се втвърдява и после вкусът му не е толкова добър. Ведната след като стане хомогенно, го увийте в свежо фолио и приберете за 30 минути в хладилника. 

* Сместа не винаги е еднаква, това зависи от големината на яйцето, а и от вида на брашното, затова понякога е необходимо да се прибавя повече брашно или течност.

Приготвяне на плънката:
Нарежете пилешкото месо на хапки и го оваляйте в соевия сос и пипера. Оставете го за десетина минути да поеме вкусовете (през това време пригответе тестото). В дълбок тефлонов съд загрейте кравето масло и запържете пилешкото. Гответе 5 минути на среден огън. Прибавете царевицата, водата с разтворената в нея подправка, както и топеното сирене. Разбъркайте добре, за да разтопите сиренето. Оставете сместа да поври за десетина минути на тих огън. Нарежете сварените картофи на хапки с големината на пилешките и ги сложете в тенджерата. Добавете сметаната и горчицата, за да обогатите вкуса, пуснете броколите и разбъркайте. Оставете на котлона за една минута.

Приготвяне на пая:

Намажете огнеупорна форма за пай с краве масло. Изсипете и разпределете равномерно богатата плънка. Намажете ръба на формата с яйце, за да може да залепне тестото за него. Върху набрашнена повърхност разточете тестото на тънка кора. Предварително може да направите няколко дупчици с помощта на форма или нож, за да излиза парата. Прехвърлете тестото върху пая, запечатайте съда. Намажете с остатъка от яйцето и подправете леко със сол и пипер. Печете до златисто на 180 градуса във фурна, която не е загрята предварително (за да не се спука купичката). Поднесете пая горещ.



В зависимост от размерите на формата е възможно да ви остане малко тесто. То едва ли ще е достатъчно дори за половин пай, затова ето и едно предложение как да го оползотворите:


Направете солени бисквитки - разточете тестото, изрежете формички по ваш вкус, намажете с яйце, поръсете с морска сол и суха мащерка и ги сложете в малка тавичка до пая. Те ще са готови преди него и ще са приятна закачка към основното ястие.

24 коментара:

  1. О, наистина си струва паят, Зори! Много вкусен ще е, но коричката ме хипнотизира съвсем! Страхотно представяне и чудесна композиция!
    Да ти кажа имам отдавна запазена рецепта за подобно ястие и вече няколко години отлежава, та се чудя кога да се взема в ръце. Ти обаче се оказваш катализатор в момента :*
    Ако проявяваш интерес, тук е моето попадение. Малко са бледи снимките, но можеш да си създадеш представа за вкуса, което е по-важно.
    Благодаря за споделеното, мила! Прегръдки и лека нощ! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма! Веднага щом ми хрумна идеята за пая, проверих и в нета за подобни реализации и намерих рецептата, която посочваш ти - това е оригинална американска рецепта. Може би ще е вкусно, но лукът и морковите малко не ми се връзваха с леко сметановия вкус.
      Стига е отлежавала тази идея, вземай се в ръце :*
      Лека нощ!

      Изтриване
  2. Е, тия мисли как удачно се трансформират и изкристализират в такива чудесни идеи!
    Много апетитно изглежда пая с тази златиста и хрупкава коричка! И плънката е много вкусна!
    Пък си намерила и много добро приложение на отстатъка от тестото!
    Поздзравления и прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Пай никога не съм приготвяла, но този ме вдъхнови да го направя. Чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми харесва, визията..., а за пая какво да кажа, великолепни снимки! Прегръдка и страхотен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Звучи вкусно и изглежда много добре!
    Хубава и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, чудесни снимки, стархотна рецепта и вкусен резултат! Новата визия също много ми харесва! :)) Усмихната седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Зориии, феноменална публикация! И рецептата, и снимките...
    И честит ти нов дизайн :) Много е свеж, а cover photo-то е просто прекрасна! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, много силни думи, дали ги заслужавам.. Благодаря ти много все пак, винаги си толкова мила с мен!

      Изтриване
  8. Зори, голяма сладуранка си, вече ти казах във Фейса:)! А паят е прелест! Страхотен!

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошен е паят! Страхотно се е получило тестеното капаче! Направо да ти завиди човек на умеията :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лучия! Мисля, че всеки средностатистически блогър може да направи този пай, не е нищо особено ;)

      Изтриване
  10. Зори, не знам сън ли е, фантазия ли е, но резултата е прекрасен - много вкусно изглежда!
    И визията на блога си сменила, много ми харесва така, толкова е свежо :)
    Като се видим следващия път ще те поразпитам за това как оформи пустите страници горе под титулната снимка, че аз не все мога да го направя :))
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лети! Ако искаш и преди да се видим мога да ти обясня :) прегръщам те!

      Изтриване

Благодаря Ви за отделеното време!