понеделник, 24 септември 2012 г.

Шоколадова торта с млечен крем и малини

Напоследък се занимавам с толкова много неща, че за любимото блогче не ми остава никакво време. Тази публикация я писах на няколко пъти. Ето че успях да я сглобя и ви я поднасям с голямо удоволствие :) Моля ви да ме извините за малко омацаните парчета торта, но нетърпението на заобикалящите ме да я опитат надделя!


Шоколадова торта с млечен крем и малини 
За форма с диаметър 23см:

Необходими продукти за шоколадовия блат:
Адаптирано от Sweet Kingdom

240 г бяло брашно
55 г неподсладено какао
1 ч. л. сода бикарбонат
1/4 ч. л. бакпулвер
ванилия
щипка сол
250 мл прясно мляко
1 ч. л. ябълков оцет
160 г меко масло
285 г захар
3 яйца със стайна температура


Смесете прясното мляко с ябълковия оцет и ги оставете за десетина минути да си взаимодействат. В купа пресейте и смесете брашното, какаото, содата, ванилията, бакпулвера и солта. Разбийте мекото масло със захарта, до получаване на пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате добре, за да се усвои напълно. Към тази смес добавете сухите съставки и млякото, като винаги започвайте и завършвайте със сухите.
Намаслете и застелете с хартия за печене две тортени форми с подвижен ринг. Разпределете сместа равномерно и печете блата около 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставете блатовете да се охладят във формите за кратко и после ги прехвърлете върху метална решетка до пълното им изстиване (може да изпечете един блат, но тогава времето за печене се увеличава).


Продукти за малиновото желе:
Адаптирано от Вкусно с Йоли

800 г пресни или замразени малини
200 г кристална захар
20 г желатин

Кипнете малините със захарта и оставете на котлона за 2-3 минути. Пасирайте сместа и я прецедете през цедка. Накиснете желатина в малко вода, за да набъбне. Загрейте го на водна баня до гладка течност. Прибавете го към малиновото пюре и разбъркайте. Оставете сместа да се охлади на стайна температура преди да я сложите в тортата. Ако я приберете в хладилника, ще се желира веднага.


Продукти за млечния крем:
Адаптирано от Ginger Cookies

335 мл прясно мляко
45 г царевично нишесте
2 ч. л. захар
35 г бял шоколад
85 г краве масло
50 г пудра захар

Смесете половината от млякото със захарта и нишестето, сложете на котлона и бъркайте до сгъстяване. В друг съд сложете останалото мляко и стопете в него шоколада. Намалете котлона и прибавете тази смес към другата. Бъркайте добре, докато кремът се сгъсти. Оставете го настрана да се охлади. В трети съд разбийте маслото с пудрата захар. Смесете с охладения варен крем и бъркайте до хомогенност.


Допълнително:
няколко супени лъжици прясно мляко за напояване
250 мл сладкараска сметана
къпини
мента

Сглобяване на тортата: 
В тортена форма с падащи стени поставете единия шоколадов блат най-отдолу и напоете с няколко супени лъжици прясно мляко. Изсипете охладеното на стайна температура малиново желе. Приберете тортата в хладилника за 3, 4 часа или докато желето стегне напълно. Изсипете млечния крем върху желето, поставете и следващия блат. Напоете с малко прясно мляко. Увийте тортата, както е с формата със свежо фолио и я оставете в хладилника за една нощ. На следващия ден я извадете внимателно от формата и я украсете по ваш вкус. Аз избрах сметаната като най-лесен вариант и пресни къпини с листенца мента.

24 коментара:

  1. Зори, тортата е разкошна! Придърпвам си парченцето, което така добре ми "намига" и мисля, че се харесахме взаимно! Хубава вечер и прекрасна седмица! )

    ОтговорИзтриване
  2. Ау, ау как сочно ми изглежда. Великолепна е! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че изглежда сочна, но всъщност не беше такава :) Може би трябваше да я напоя още. Прегръщам те!

      Изтриване
  3. Зори,чудесна торта си направила!Много ароматна, с тези малини и къпини!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Ехааа,ама как се намърдах по това време!!!!
    Давай насам това "омацано" парченце!!!!
    Страхотна тортичка,поздрави
    хубава седмица

    ОтговорИзтриване
  5. Празник за очите е тортата ти,Зори,а за небцето е било невероятна наслада!Браво,тортата е прелест!
    До скоро! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Тортата е чудесна, но никъде няма продукти или описание на приготвянето на блатовете? С готови шоколадови блатове ли се работи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, пропуснала съм да напиша рецептата за тях, много рядко използвам готови блатове, съжалявам за този пропуск и благодаря за корекцията! Веднага ще се поправя :)

      Изтриване
  7. Зори, ти знаеш, че чух за тортата преди да я видя, а сега съм повече от очарована, когато и се наслаждавам в блога ти! Тортата е великолепна, разреза е невероятно изкусителен - прекрасна рецепта!
    Винаги ми е приятно да надничам при теб :)
    Поздрав, хубава вечер и ведро утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лети! Раздвам се, че ти е харесала, това е голямо признание за мен, ти си голям естет! Хубав ден ти пожелавам!

      Изтриване
  8. Прекрасна торта, свежа и колоритна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Наистина е разкошна, Зори! Точно по мой вкус!:) Но снимките, снимките много ме грабнаха! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом е по твой вкус ще чакам да я направиш, Кате :)
      Прегръщам те!

      Изтриване
  10. Прелестна е, Зори!
    Парчетата са идеални и подносът ти за торти е много красив.

    Поздрави и пожелания за хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  11. Потекоха ми лигите! Шоколадовите блатове са ми любими! Жестоки снимки си направила, и фонът ми харесва и масата/плотът! Поздрави - Ели

    ОтговорИзтриване
  12. Много сочно блаженство е тортичката ти, Зори! Чудесно си я заснела - много настроение и апетит отваря! ;) Поздравления!
    Хубав уикенд и напарви един плаж заради мен! ;)

    ОтговорИзтриване
  13. Невероятно красива е тази торта, Зори! Класическото съчетание малини-шоколад си претворила в невероятно бижу. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Прелестна торта и много красиви снимки!
    Просто разкош :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!