четвъртък, 6 септември 2012 г.

Всичко наведнъж :)

От няколко дни искам да започна тази публикация, но напоследък силите ми не достигат, за да се докопам вечерта и до компютъра. Всъщност исках да споделя доста снимки от почивките ни това лято в няколко отделни публикации, да ви разкажа за преживяванията ни... И това не стана. За да не ме забравите напълно, реших поне да публикувам нещо. Отново ще са няколко рецепти наведнъж, извинете ме :)

Пилешки шишчета
Авторска рецепта

Необходими продукти:
за 2 порции:
2 бр. пеперуди пилешки гърди
1 скилидка чесън
2 с. л. сусамово олио
2 с. л. течен мед
сокът от 1 лайм
2 с. л. черен сусам
сол на вкус


Измийте филетата и ги нарежете на ивици. Намачкайте чесъна. В купа смесете олиото, меда, сокът от лайм, чесъна и солта. Поставете пилешките филета в маринатата и ги оставете в хладилника за час, като периодично ги разбърквате. Нанижете филетата на "вълни", като буква S на дървени шишчета. Посипете ги с черния сусам. Изпечете шишчетата върху предварително загрят грил тиган или скара.


Следващата рецепта е на любимата ни паеля, която приготвям за n-ти път. Вече изобщо не измервам продуктите, усещам ги. Имам 15г шафран от Дубай и затова го използвам често, ако не можете да си набавите, използвайте куркума, но тя е по-слаба от шафрана, затова сложете малко повече.


Паеля с раци
Авторска рецепта

Необходими продукти:
за 5-6 порции
1 кг пресни раци
200 г миди
1 ч. ч. ориз
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
2 ч. ч. бульон от варенето на раците
1/2 ч. л. черен пипер
1 г шафран
4-5 с. л. зехтин
1/2 връзка копър
пресен лук
лимон
сол на вкус


Сварете раците в подсолена вода с малко бира до червен цвят. Измийте ориза седем пъти или докато водата стане прозрачна. Пасирайте чесъна и в голям тиган или тенджера с незалепващо покритие го запържете в зехтина. Добавете ситно накълцания лук и го задушете.


Добавете ориза, оставете го в тигана, докато стане почти прозрачен. Внимавайте да не загори. Сложете мидите и раците, залейте с бульона, овкусете със сол, пипер и шафран. Варете на слаб огън около 15-20 минути.


Наблюдавайте ястието, бъркайте го през няколко минути. В последните минути добавете наситнен пресен копър. След като паелята е готова, свалете я от котлона и нахвърляйте няколко резена лимон, похлупете с капак и я оставете да си "почине". При поднасяне поръсете с нарязан пресен лук.

Домашна паста 
Адаптирано от Jamie Oliver 

Необходими продукти:
за 4 порции:
400 г брашно
4 бр. големи яйца


В купа смесете брашното и яйцата, бъркайте усилено първоначално с шпатула или лъжица, а след това и с ръце. В началото тестото е на бучки, твърдо е и трудно се събира на топка, но с времето започва да се хомогенизира. Месете го колкото може по-дълго, за да се образува глутенът и пастата ви да е по-вкусна. Когато стане гладко и еластично го увийте в свежо фолио и оставете поне за половин час в хладилника.


Разточете тестото с помощта на машина за паста или на ръка. За да го разточите на ръка, режете по парче с големина на кайсия, оваляйте го в брашно и върху набрашнена повърхност разточете тестото на тънък лист (до 1 мм) с продълговата форма. През това време другото тесто трябва да е във фолио, за да не съхне. Старайте се да стане равномерно (това е и причината да се точи на няколко пъти). Нарежете пастата във формата, в която я искате, например талиателе. Подредете пастата на точилка, за да изсъхне. Можете да я сварите веднага или след няколко часа. Няма да има проблем и да я увиете в нещо и да я съхраните за няколко дни.


Препоръки за приготвяне на домашна паста:
1. Най-добрият вариант е брашното, което използвате да е за паста - Дурум Семолина. Това знам от теорията, но досега винаги съм приготвяла пастата с обикновено бяло брашно и винаги ми се е получавала много вкусна.
2. Яйцата трябва да са със стайна температура.
2. Месенето на тестото препоръчвам да е минимум 10 минути - колкото по-дълго месите, толкова по-вкусна ще е пастата! Тестото ще е твърдо, трябва да го мачкате в плота, може и да си мислите, че не постигате нищо, но не е така. Ако се изморите, повикайте някого да ви смени, аз така правя:)
3. Ако не сте решили в каква форма да е пастата ви, тук има доста видове, но не всички могат да се направят в домашни условия. Разточените кори съхнат изключително бързо, не ги оставяйте повече от минута, преди да сте ги нарязали. С тестото можете да направите и равиоли, в бъдеща публикация ще ви покажа хубава рецепта за тях.


Талиателе със сметанов сос и пуешко
Авторска рецепта

Необходими продукти:
за 4 големи порции:
500 г талиателе
250 мл готварска сметана
2-3 с. л. краве масло
4-5 парчета топено сирене (около 200 г)
250 г пуешко филе
400 г кашкавал
няколко супени лъжици прясно мляко
щипка черен пипер

Във вряща подсолена вода изсипете пастата. Варете 5-6 минути или повече, според вкуса ви. Нарежете пуешкото и го запържете в маслото. Добавете сметаната и топеното сирене, бъркайте докато сиренето се разтопи. Добавяйте прясно мляко, за да разредите соса. Оставете го за 2-3 минути на слаб огън да покъкри, подправете с черен пипер. Свалете от котлона. Изсипете настъргания кашкавал в соса, прибавете всичко към сварената и отцедена паста, разбъркайте добре и поднесете ястието горещо.


Ето снимки на 1/50 от сладоледите, които изядох това лято :) Много сладолед ям, нямам думи за себе си! Затова сега наблягам на плодовете...





12 коментара:

  1. Зори, страхотен пост, цяло богатство - с рецепти, красиви снимки и много лятно настроение! Сърдечни поздрави! P.S.Няма за какво да се извиняваш, можем само да се радваме на подобни публикации :)

    ОтговорИзтриване
  2. Зори невероятни гозби и невероятни снимки.
    Поста ти е цяло богатство направо пък и ни се извиняваш.:)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Сладурана !Чудесни рецепти и снимки си споделила ,Зори ,но аз най харесах раците :) ! Честит празник ! Сърдечна прегръдка !

    ОтговорИзтриване
  4. Зори,чудесен пост!
    Красиви,летни, вкусни снимки!Превъзходни предложения, раците са ми любими и последната!
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Това с домашната паста много ми харесва и ще се възползвам качествено, страхотни снимки и моменти си заснела.Поздрави и те чакам пак на линия, скоро!

    ОтговорИзтриване
  6. Браво за енергията и вдъхновението, Зори!

    ОтговорИзтриване
  7. Боооже, какви снимки какъв ентусиазъм Зори!
    Всичко ми хареса, включително и фотото пред Красавицата и Звяра:)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  8. Всички рецепти са толкова вкусни! Невероятни изкушения! Чудесни снимки!
    Лека седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Зорничка,шишчетата са с невероятно апетитна коричка,чак ми замирисаха тук!Много вкусни!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Зори, правих шишчетата, само че ги наръсих с нигела, станаха прекрасни! Благодаря ти! :*

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!