четвъртък, 16 август 2012 г.

Първата пица за първата годинка :)

Питали ли сте се защо блогът се казва "Зорница Пица"? Това е детският ми прякор и точно преди една година на тази дата, реших да нарека така блога си, а него създадох, вдъхновена от всички кулинарни магьосници в българското (а и не само) блогово пространство! Знам, че името му буди смях, доста време се чудих дали да не го променя, но така и не измислих нещо по-оригинално. Та това е едно от нещата, които ме смущават като ме питат за името на блога ми, затова не се учудвайте, ако ненадейно го сменя :)
Изминалата година профуча неусетно - през нея научих изключително много неща за кулинарията, намерих много приятели сред блогърите, открих хобито, което ме зарежда положително и ме прави истински щастлива (както и хората около мен). Заради първата годинка на блога, имах планове да бъда далеч по-многословна в тази публикация, но нещо не ме бива в равносметките :( Надявам се все пак рецептата да ви хареса :)
Приятелите ми недоумяват как може да няма нито една рецепта за пица в блог, който се казва "Зорница Пица" :) Реших да отложа показването на любимата ми пица за днешния ден и ето, че той най-сетне настъпи.


Пица
Адаптирано от Jamie Oliver

Необходими продукти:
за 4 големи пици

за тестото:
500 г бяло брашно
1 ч. л. морска сол
7 г суха мая
1 ч. л. захар
2 с. л. зехтин
325 мл топла вода

за соса:
400 г домати
няколко листа пресен босилек
1 скилидка чесън
1 ч. л. захар
морска сол
черен пипер
зехтин

за плънката:
моцарела
пилешко филе
листа босилек


Приготвяне на тестото:
В купа рзбъркайте маята със захарта, зехтина и водата. Оставете сместа за няколко минути. Пресейте брашното със солта на плот или в купа. Направете кладенче в средата и излейте течната смес. С кръгови движения постепенно смесете закваската с брашното, докато се получи тесто. Месете го дълго, за да се образува глутен и тестото да стане по-меко и пухкаво. Поставете го в купа, покрита с чиста кърпа и го оставете за час да удвои обема си. След като това се случи, месете тестото още няколко минути, удряйте го силно в плота, за да изкарате въздуха. Можете да го използвате веднага, да го сложите в хладилника или да го замразите (по-долу съм дала съвети за замразяването).

Приготвяне на соса:
Обелете доматите, нарежете ги на едри кубчета и го поставете в кухненски робот заедно със свежите листа босилек (може и да настържете доматите, а босилека да наситните с нож). В голям тиган изсипете малко зехтин и на средна температура запържете нарязания на ситно чесън, докато стане леко златист. Добавете пасираната доматена смес и захарта, подправете щедро със сол и пипер и оставете соса да къкри, докато се сгъсти. Процесът отнема около 20 минути, като отвреме навреме е желателно да разбърквате.


Приготвяне на пиците:
Разделете тестото на толкова топки, колкото пици искате да направите. Върху набрашнена повърхност разточете всяка една от топките на кръг с дебелина около 5 мм, като ги прехвърляте върху хартия за печене. Разпределете равномерно с лъжица по 1-2 с. л. от охладения сос, сложете някакъв колбас или пушено месо, нахвърляйте накъсана на парчета моцарела. Добре е да оставите пиците да постоят десетина минути, а това е точно времето, за което ще загрее фурната до 220 градуса. Полейте ги с малко зехтин, подправете с пипер, сложете по няколко листа босилек и печете пиците 7-8 минути.


Съвети за приготвяне на пица:
1. Разточвайте тестото с дебелина около 5-6 мм - тънката пица е по-хрупкава и по-вкусна.
2. Винаги печете пицата в силно загрята фурна за по-кратко време.
3. Според Джейми Оливър, колкото по-малко неща сложите върху пицата, толкова по-вкусна ще бъде тя. Аз също споделям неговото мнение, затова ви съветвам да не прекалявате с плънката :)
4. Ако държите тестото в хладилника, бъдете сигурни, че е в плътно затворена торба.
5. Ако мислите да замразявате тестото, сложете малко повече мая (например 10 г).
6. Ако замразявате тестото го оформете на няколко топки, набрашнете ги и ги поставете в тавичка. Нека замръзнат по този начин, по-късно ги приберете в найлонов плик.
7. Тестото размразявайте една нощ в хладилник или 2-3 часа на стайна температура.
8. Поднесете пицата гореща.
9. Винаги се старайте да разпределяте плънката равномерно.
10. В пицата трябва да има един доминиращ аромат. За мен той почти винаги е босилекът. Може да използвате също риган, майорана, черен пипер, магданоз, а защо не и да побългарите пицата с малко чубрица :)

Източници: някои тънкости

21 коментара:

  1. Не сменяй името, страхотно е! Идеята за пицата е много хубава и е напълно на място!
    Честита годинка!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита годинка,Зори!
    Подкрепям Павлинка,името е страхотно,някак си е точно на мястото!
    пожелавам ти още много публикации и много щастливи моменти!
    Прегръдки и хубав петък

    ОтговорИзтриване
  3. Честито Зори!
    Името е има история,свързана с детството ти, което е една страхотна емоция!
    Това е страхотно!
    Пицата е станала доста добре, снимките също!
    Прегръдки и хубав ден*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Кате! Определено има история - постоянно ме разреваваха с този прякор, а сега ми е радостно като си спомня :)

      Изтриване
  4. Честита годишнина на блога ти,Зори!
    Нека ти носи още много хубави емоции и вкусове!
    Като един истински водолей знам,че щом си си наумила да смениш името най-вероятно ще го направиш,за което аз пък те подкрепям!
    За мен името няма да е важно де,стига на теб да ти харесва,защото блога ти свързвам със самата теб-много красива,млада,способна и мила дама!
    Пицата ти е разкош,много харесвам с моцарела и всякакви сирена!
    Благодаря за синтеза от съвети,полезен ми бе определено!
    Прегръдки най-сърдечни! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Росинка, толкова си мила! Благодаря ти много от сърце!

      Изтриване
  5. Зори , честита ти годинка :* ! Пожелавам ти още много ,много по годинка с чудесни рецепти за пица и не само :) ! Жива и здрава !
    Хубав ден и голяма прегръдка за чудесния ти блог !

    ОтговорИзтриване
  6. Зори, честита първа годинка на блога! Желая ти много здраве и неспирно вдъхновение! Продължавай все така да ни радваш с вкусни предложения и красиви снимки!
    Пиците са много апетитни и с удоволствие бих хапнала една! Колкото до името, лично аз го намирам за много симпатично и забавно! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Зорииии, блогчето ти е родено на рождения ден на сина ми!Какво съвпадение само, ще го запомня.
    Желая ти здраве и време за любимото хоби!
    Пицата е чудесна с чубрица мила, побългарена или не!
    А през твоя обектив,това което ни показваш е неустоимо вкусно!
    Силна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти! Хубаво съвпадение са рождените дни :)

      Изтриване
  8. Зори, честита годинка на това прекрасно местенце! Поздравявам и теб за вкусните рецепти, таланта и усърдията! Името на блога - така съм свикнала с него, но все пак ти си решаваш:)! И аз мислех преди време да сменям моето, но се отказах:). Каквото и да решиш, все ще е добре:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ОО, Кате, не сменяй твоето, много е хубаво :) Едно такова бонбонено, като теб самата :)

      Изтриване
  9. Зори, чудела съм се защо си избрала това име и реших, че е защото адски обичаш пици,но пък нямаше пици..а сега вече има!
    Честита ти годинка! Пожелавам ти много вдъхновение и много интересни рецепти, които да те вдъхновят да ги приготвиш и да ги покажеш тук!
    Много апетитна пица, бл агодаря за почерпаката!
    Прегръдки слънчево момиче!

    ОтговорИзтриване
  10. Eйй, Зори, пропуснала съм рождения ден, но със закъснение - честито! :) Още много години да те радва блога, и нас да ни радваш с вкусни рецепти :)

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, честита ти блогогодинка макара и на патерици :) Все така красиво, вкусно и уютно да бъде при теб! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Зори, честита годинка! Ако имаш желание да смениш името на блога, направи го, но ако това име ти носи и усмивки и положителни емоции, защо да не го оставиш. И все пак, освен името, важно е и съдържанието, а то определено показва твоите истории с рецепти, твоя характер и твоята същност - а те са уникални, истински, като теб самата! Желая ти много нови читатели, приятели и идеи! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Зори, позволявам си да те наричам така, защото от толкова време чета блога ти и рецептите, че вече няма как да не те чувствам близка. Преди половин година реших за първи път да направя пица у дома и тази е рецептата, на която попаднах. Много се радвам, че така се случи, защото всичко е много лесно и простичко обяснено, пицата ми винаги се получава страхотна! Правя я поне веднъж на месец-месец и половина и съм нямала издънки до сега. Другата рецепта, което ни е фаворит у дома, е за портокаловите курабийки с шоколадови парченца. Отдавна исках да направя такива и пак попаднах на твоята рецепта, от първият път станаха и всички много ги харесват. Затова сега когато ми се дояде нещо и не знам как да го направя първо поглеждам дали нямаш рецептата :) Супер си и много ме радваш с ентусиазма си и любовта към кулинарията. Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!