Печено пиле! Обожавам го. За съжаление не винаги съм успявала да го приготвя така, че да ми се нрави и на вид, и на вкус. Събирах от всевъзможни източници препоръки за приготвяне на идеалното печено пиле, успях да ги систематизирам, да ги допълня с техники, придобити от личен опит и сега ще ги споделя с вас. Рецептата, която ви предлагам не е натрапчива, по-скоро класическа. Първо ще започна с правилата, които може да съблюдавате, независимо дали приготвяте пилето по моята рецепта или не.
Препоръки за идеално печено пиле на фурна*
1. Преди да решите да печете пиле, задължително трябва да го мариновате за една нощ. По този начин соковете ще попият в месото и то ще бъде истински крехко. Освен това, маринатата ще му придаде неповторим вкус и аромат! Мариноването става с избрана от вас рецепта, в голям съд, в който пилето да може да се покрие напълно от маринатата. Около 12 часа в хладилника са достатъчни.
2. Завържете бутчетата с подходящ конец и поставете пилето в тава, задължително с гърдите нагоре! Подпъхнете крилцата под пилето, за да не стърчат. Ако желаете, около него наредете пресни зеленчуци.
3. Следващата стъпка е овкусяването. Тук изберете рецепта, съобразена с маринатата. Можете да сложите всякакви подправки, каквито обичате. Ако са пресни може да ги поставите в кухината на пилето. Ако сложите в него пресни зеленчуци или някаква друга плънка, също ще стане много вкусно. Някои от плънките изискват предварително сготвяне, съобразете се с рецептата. Полейте с около 1 чаена чаша от маринатата. Ако желаете да ухае още по-апетитно, посипете с късчета краве масло.
4. Следва печенето. Увийте тавата с алуминиево фолио. Наистина загърнете много добре, за да се задуши и изпече по-бързо и да се запази сочността. Когато разполагате с домашно пиле или по-едър вид бройлер, времето за печене се увеличава. Средно пилетата са по около 1,5кг, а за такава големина са небходими около 2 часа печене под фолиото и после 15 минути за запичане. След като минат 2 часа на 180 градуса, отстранете внимателно фолиото, и полейте пилето със смес от краве масло, червен пипер и сол. Намажете го добре от всички страни и запечете за 15 минути на изключена фурна. Това се прави, за да придобие пилето апетитна и хрупкава коричка.
5. Тази стъпка е по избор. Ако поднасяте пилето на гости, не ви съветвам да я правите, защото отнема време, но ако сте само семейството - опитайте. Както е в тавичката, извадено от фурната, обърнете пилето с гърдите надолу и го оставете така за около 15 минути. По този начин вътрешните сокове ще се стекат към гърдите, а както всички знаем те са най-сухи. При поднасяне обърнете пилето отново, по-естетично е.
6. Консумирайте с усмивка и добро настроение! :)
* Моята представа за идеално печено пиле е сочна, крехка и ароматна вътрешност със златиста хрупкава коричка и правилна "стойка" на пилето.
Печено пиле
Авторска рецепта
Необходими продукти:
1 бр. прясно пиле - около 1.5 кг
За маринатата:
500 мл бира
вода - за допълване на съда, в който мариновате пилето
1 с. л. сол
1 ч. л. черен пипер
5-6 с. л. соев сос
5-6 с. л. лимонов сок
1 с. л. сода бикарбонат
1 пасирана скилидка чесън
3-4 с. л. мед
За пилето:
3-4 пресни картофа
3-4 пресни картофа
1/2 ч. ч. зпресен грах
3-4 цели лукчета
1 ч. ч. от маринатата
около 40 г краве масло
За заливката:
3-4 с. л. разтопено краве масло
3-4 с. л. разтопено краве масло
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
Поставете измитото пиле в голям и дълбок съд. Изсипете в него всички продукти за маринатата. Уверете се, че всичко е добре разтворено и оставете пилето за една нощ в хладилника. На сутринта извадете пилето и го поставете в намазнена керамична (или друга) тава. Около него наредете пресни картофки, грах и лукчета. Залейте с 1 ч. ч. от маринатата, останалата част не ви е необходима. Завийте тавичката плътно с алуминиево фолио и печете за около 2 часа на 180 градуса. Извадете пилето, отстранете внимателно фолиото и го намажете със сместа за заливката. Печете още 15 минути за златиста и хрупкава коричка.
Толкова е късно, а това пиле направо ми се струва най-вкусното на света и искам малкооо! Страхотия! Поздрави!
ОтговорИзтриванеСтрахотно е, Зори! Много ти благодаря за съветите! Иска ми се да има пред мен едно такова пиленце...
ОтговорИзтриванеЗори, приемаш ли гости за обяд :) Изключително е пиленцето, а всичко си обяснила толкова подробно, че няма как да се обърка човек! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеМного апетитно пиленце :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, момичета! Прегръщам ви!
ОтговорИзтриванеСъвършено, и на вид, сигурна съм и на вкус! :)
ОтговорИзтриванеРазкошно е! Браво! Благодаря за съветите, ще се възползвам ;)
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглежда! Позрави, зори!
ОтговорИзтриванеЗорничка,като за учебник е!Красиво на вид,обещаващо на вкус и начин на приготвяне!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и аз за систематизираните препоръки!
Пожелавам хубави почивни дни!
Вкусотийка ^^
ОтговорИзтриванеЗащо не пробваш с малки картофки разрязани на четири през средата?
Граха е страхотно попадение :)
Благодаря :) Не съм се сещала за картофките, следващия път ще пробвам така :)
Изтриване...а содата, защо присъства и тя :)
ОтговорИзтриванеСлага се за окрехкотяване на месото :)
ИзтриванеНаправих го днес за дипломирането на дъщеря ми. Получи се много вкусно, ароматно и сочно, точно както очаквах. Благодаря за идеята и съветите.
ОтговорИзтриванеРадвам се, благодаря за доверието!
ИзтриванеСтрахотна рецепта!!!Но ще пропусна меда.
ОтговорИзтриванеАко имате предубеждения към него - не го пропускайте! Няма да сбъркате. Но ако имате някаква непоносимост към него, тогава ви разбирам :)
ИзтриванеПече се във фурната :)
ОтговорИзтриванеДано домочадието да го хареса!
Прекрасна неделя ,Зори
Прекрасна рецепта, много ти благодаря, Зори! На 17 години съм и за първи път правих пиле с картофи на фурна, станаха уникални, а сосчето ммммм, единственото което добавих на картофките беше сол, а ефекта божествен!Много ти благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеНе разбирам грахът пресен или замразен е. Пише запресен. Ако е пресен, това суров ли означава?
Ще стане и с пресен, и със замразен. В случая е със замразен.
Изтриване