сряда, 28 март 2012 г.

Пъстърва в лимонови листа

Отдавна не съм писала в блога, много ми липсваше. Влизам само набързо да видя какви вкусотии са приготвили приятелите ми в блоговото пространство и после пак се заемам с ангажиментите си. Това, че не съм писала в блога, съвсем не означава, че не се вихря в кухнатя - даже напротив! За този период приготвих изключително много неща, които, за съжаление, не ми остана време да снимам. Някой ден ще ги приготвя отново и ще ги споделя с вас.


Пъстървата е сред любимите ми риби. Досега винаги съм я правила на скара или на плоча, натурална, само със сол и зехтин. Днес реших да добавя листа от лимоново дърво, копър, чесън и морска сол. Освен това я пекох във фурната, стана изключително сочна и ароматна.


Пъстърва в лимонови листа
Авторска рецепта

Необходими продукти:
4 пъстърви (около 1 кг)
2 скилидки чесън
1 голяма с. л. морска сол
5, 6 бр. зелени лимонови листа
4 клончета пресен копър
2 резена лимон
4 с. л. зехтин



Покрийте тавичката, в която ще готвите рибата с хартия за печене. Поставете на дъното две лимонови листа, поръсете с морска сол и полейте с малко зехтин. Отгоре подредете добре изчистените и измити пъстърви. Посолете ги добре отвътре и отгоре, поставете във вътрешността им клонче копър и половин резен лимон. Нахвърляйте скилидките чесън произволно върху рибата. Наредете отгоре останалите листа и залейте с останалия зехтин, така листата ще освободят аромата си. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна, като веднага след като поставите ястието във фурната, я намалете на 180 градуса. Печете около 40 минути, не повече. По-сочна и ароматна пъстърва не бях опитвала. Внимавайте с лимоновите листа, не трябва да става прекалено натрапчиво, затова и аз реших, че по 1 листо за риба е достатъчно.

9 коментара:

  1. Обожавам пъстървата, а това зучи страшно вкусно. Благодаря за рецептата.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотно! Обожавам пъстърва! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Още един фен на пастървата ще се включи тук в мое лице!Не съм я правила на фурна,а твоята рецепта ми харесва,само не знам чий лимон ще обера :)) .
    С пожелание за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз, и аз обожавам пъстърва - особено собственоръчно уловена ;) Рецептата е чудесна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, къде се губиш, слънце? Интересно ястие ни поднасяш! Ще видя и аз като Еликсир кой лимон да обера:) и ще взема да я сготвя, наистина много ми хареса! Представям си колко ароматно е това ястие!

    ОтговорИзтриване
  6. Много добре изглежда пъстървата, Зори!
    Бисквитките от предната публикация много ми харесаха. Сега ще правя пак.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Когато купувам риба, най-често е такава. Ще опитам твоята рецепта, защото на първи прочит ми харесва много.
    Иначе за готвенето и снимането- май всички сме на това положение, но все някой ден ще успееш да снимаш всичко, което искаш да ни покажеш. А ние ще чакаме;)
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  8. Ух, каква версия за пъстърва! Браво, Зори! :) А откъде сдоби лимонови листа? И аз много обичам пъстърва, само да има кой да й махне всички кости ;)! Моята половинка улови диви такива миналия сезон и имах удоволствието да опитам и такова блаженство :) Ще си спомня за рецептата ти следващия път, когато имам пъстърва. Ако не намеря лимонови листа, ще сложа стружки цитронела. И без това не съм им измислила употреба още ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, не питай как се сдобих.. Обрах дървото на един човечец, чието име знае цяла България, а и не само :DD Радвам се, че ти харесва рецептата :)

      Изтриване

Благодаря Ви за отделеното време!