четвъртък, 28 май 2015 г.

Най-вкусният черешов пай

Всяка година правя черешови пайове. И в блога имам рецепта за черешов пай, но не е както трябва - плънката така и не се сгъстява достатъчно след изстиване. Това тук е друго нещо.


Беше толкова ароматен, че на път за снимачната площадка, веднага ангажира вниманието на Станимир. След няколко безуспешни опита да скочи от кошарата, го извадих от там и той веднага хукна към уханния сладкиш. Не го почерпих. Лоша майка.



Черешов пай

Необходими продукти:
за кръгла форма с диаметър 25см

За тестото:
Адаптирано от Jamie Oliver
500 г брашно
250 г студено краве масло, нарязано на кубчета
100 г кристална захар
щипка сол
ванилия
кората на 1 портокал/лимон
2 големи яйца
1-2 с. л. студено прясно мляко

За плънката:
Адаптирано от GoodFood Bulgaria
600 г обезкостени череши
150 г захар
40 г натурално пшенично нишесте
6 с. л. вода

Допълнително:
1 разбито яйце за намазване
кристална захар за поръсване


Приготвяне на тестото:
В купа смесете маслото, нарязано на малки кубчета, брашното, захарта и солта. Разбъркайте всичко добре до образуване на трохи. Прибавете разбитите с вилица яйца и млякото, бързо омесете твърдо тесто. Завийте го със свежо фолио и го оставете да почине в хладилника за 30 минути. Разделете тестото на две равни части и разточете едната върху набрашнен плот на кора с дебелина 4 мм. Изрежете кръг с диаметър, по-голям от този на формата, в която ще печете и го прехвърлете в нея. Оформете тестото равномерно, притискайки го, където е необходимо. Надупчете го с вилица и го покрийте с кръг хартия за печене. Изсипете 1 чаша суров боб и го изсипете върху хартията. Оставете формата във фризера, докато фурната загрее до 200 градуса. Изпечете тестото за 5-6 минути.


Приготвяне на плънката:
Сложете черешите в малка касерола заедно със захарта. Бъркайте на слаб огън, докато захарта се разтопи. Размийте нишестето във водата и го прибавете към черешите. Оставете сместа на котлона за около 5-6 минути, докато се сгъсти.


Приготвяне на пая:
Извадете тестото от фурната, махнете боба и хартията и изсипете черешовата смес. Разточете остатъка от тестото на кръг с дебелина 4мм и с метален резец направете няколко кръгчета. С част от тестото, направете листа и дръжки и ги сложете върху тестото, така че да станат черешки. Намажете пая с разбито яйце и поръсете обилно със захар. Изпечете пая на 200 градуса, докато стане апетитно златист.


Едно уточнение: Ако паят се поднася топъл е по-сладък, затова е подходящо да се сервира със заквасена сметана. 

14 коментара:

  1. Зори, този пай изглежда божествено вкусен! Ако намеря достатъчно свободно време, задължително ще го пробвам и ако не изядат черешите преди това ;)
    Малкото черешово чудовище няма да му прости. Снощи й правих *какиш с чеешки :D Сутринта не пропусна да се похвали на всички в градината, добре, че й бях сложила повечко в кутията.
    Още малко като порасне Сънчо изобщо няма да пита, а направо ще напада вкусотиите. Ади така веднъж ми изяде половин блат за торта, добре че го бях правила да е подходящ за нея. Оставих го на масата. Отидох да взема нещо от хладилника, обръщам се, тя го взела с двете ръце и гризе :D

    Прегръдки и мнооого усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах,че сладки мингиши , както им казваше баба ми :D И аз май ще се надвеся така тия дни над точно тази прелест :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  3. Задължително ще го направя съвсем скоро!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Зори, ама наистина е най-преркасният черешов пай! Съни е доказателство за това. Само не знам кое е по-сладко - той или паят. Прегръдки и да не търсиш после едно липсващо парче - при мен ееее! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесен ти е паят, Зори!
    А този сладур с черешките е за схрускване :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Парченцето пай изглежда убийствено, Зори! Много ме изкуши да се опитам да го приготвя и аз (имайки предвид, че досега не съм правила пай). Съни е толкова сладък на снимките!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотен е станал! Идва ти да изядеш и пая, и малкия сладур:)

    ОтговорИзтриване
  8. То вкусен, то красив- думи нямам. Само се чудя, що се заблудих и ти повярвах, че ще раздваш на живо от него;))
    Честит празник на Слънчо!

    ОтговорИзтриване
  9. Зори,снимката с разреза направо може да ми проговори,нашепва ми "Ела и ме вземи" :)) !
    Невероятен пай и още по-прекрасен,малък помощник си имаш,целувам го!

    ОтговорИзтриване
  10. О, Зори, какъв апетитен пай! Много мила е последната снимка!

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, адмирации към нещата, които правиш и които твориш в кухнята, а в същото време да отглеждаш и да се грижиш за бебчо!
    Страхотен е паят! Благодаря за рецептата :)
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  12. Много красив и неустоимо апетитен!

    ОтговорИзтриване
  13. Yummy pie!
    Such a cute photos... my mother used to hung cherries on my ears when I was little :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ОтговорИзтриване
  14. Да се похваля, или по-скоро да те похваля - направих го почти веднага, но едва сега стигам до коментар. Наистина е чудесен този пай! Все дано ми остане време да си го запиша и в блога:)) Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Благодаря Ви за отделеното време!